Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Megdőlt a fal a Frigyes-laktanyánál

A Frigyes-laktanyát határoló kerítés megdőlt. A közeli iskola igazga- tója attól tart: agyoncsap valakit a leomló fal.
A Kisalföldnek két szakember is gyors megoldást ígért.
– Lassan a pisai toronyhoz hasonlatos nevezetességé válik a Frigyes-laktanyának a Baross Gábor út és a Hunyadi utca kereszteződésében lévő sarka, annyira ferde azon a részen a fal. Egyre jobban megdől, valószínűleg a nagy forgalom miatt. Már életveszélyes, mert bármikor megtörténhet a véletlen: egy nagyobb jármű akkora rázkódást okozhat, hogy ledől.

Akkor pedig az arra járót agyoncsapja – mondta el lapunknak a Gárdonyi Géza Tehetségfejlesztő Általános Iskola igazgatója. Szalai Ferenc azért aggódik, mert az oktatási intézménybe járó diákok közül mintegy százan a megdőlt résznél – a Baross híd lábánál lévő járdán – mennek el, naponta kétszer. Sokan a vidéki buszpályaudvar felől érkeznek az iskolába. De persze az igazgató nemcsak a gyerekeket félti, hanem kollégáit és más lakosokat is. Ezért megkereste az önkormányzatot, de csak azt tudta tisztázni, hogy nem a város az illetékes, ezért a nyilvánosság segítségét kérte.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal győri irodájától megtudtuk: mivel a Frigyes-laktanya műemlékvédelem alatt álló épületegyüttes, szervezetük az illetékes. Az iroda munkatársa meg is ígérte, hogy azonnal tájékozódik a helyszínen, és ha indokolt, akkor a tulajdonost a hatóság kötelezi az állagmegóvásra, a balesetveszély megszüntetésére. Így várhatóan hétfőn, amikor a tanulók az őszi szünet utáni első napon megint iskolába mennek, megoldódik a helyzet.

Lapunk információját, miszerint az épületegyüttes tulajdonosa a Mischek Hungária Építő Kft., Jezsó György, a győri városépítési iroda vezetője megerősítette. A német beruházó cég, aki a volt laktanya felújítását tervezi, még tulajdonjoggal nem rendelkezik. Az irodavezető azt is elmondta, hogy hatóságként nem illetékes az önkormányzat, de tegnap megígérte: arra megy haza, hogy megnézze a falat. Ha szükségesnek ítéli, akkor gyors átmeneti megoldást keres.

Például az említett rész elkerítésére, hogy addig is valamiféle védelem legyen, míg a műemléki felügyelet a szabályokat betartva megteszi a megfelelő lépéseket.

Hogy az elővigyázatosság mennyire fontos, egy idei, csaknem tragédiával végződött, emlékezetes gyermekbaleset jól illusztrálja. Április elsején a győri Eötvös-iskola tetejéről leesett cserép a testnevelésóra alatt egy diák fejére zuhant. A fiún agyműtétet kellett végrehajtani. Az ügy és az azt követő műszaki vizsgálatok bizonyították, hogy a hasonló balesetek folyamatos odafigyeléssel előzhetők meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra lesz tánc-vb Győrött

A Modern Táncsportok Magyarországi Szövetsé- ge Győr javára ítélte a 2005. évi vb rendezé- sének… Tovább olvasom