Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Megbüntették, mert nem volt matricája a tréleren szállított autónak

Az autópályán tréleren szállított gépjárműre kell sztrádamatrica? Ha nem, miért büntetnek? Utánajártunk.

Olvasónk is így járt, személygépkocsija meghibásodott, ezért tréleren szállították az autópályán. Először 15 ezerről, majd több mint 63 ezerről kapott csekket. Elkeseredésben jutatta el az alábbi levelet kisalfold.hu-nak:

"Kezdjem ott, hogy semmi baja senkinek nem esett... október 17-én 11 óra 20 perckor Suzuki típusú gépjárművem sebváltó hiba miatt trélerre került. A szállító rendesen le is vitte a kért helyre az autómat, ám itt kezdődik a sztori. Mivel a tréler (és vele együtt a Suzukim is) a sztrádán közlekedett, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. lefényképezte és közlekedő autónak nyilvánította. Ennek rendje, módja szerint megkaptam a büntetést. Egyből telefont ragadtam és felhívtam a levélben szereplő telefonszámot, aki úgy tájékoztatott, hogy a büntetést fizessem be, utána írjak egy levelet, s majd csak azután kapom vissza 15 300 forintomat. Elgondolkodtam, hogyha befizetem ezt a bizonyos összeget, lehet örökre elveszítem a pénzemet... így is tettem, hagytam, majd tizenöt nap után 63 700 forintos csekkel kopogtatott a postás " - olvasható a nekünk címzett e-mailben.

Mi is kíváncsiak voltunk, és telefont ragadtunk, próbáltuk megoldani ezt a nem mindennapi ügyet. Szerencsére a kagyló végén már nem bosszúsággal találkoztunk. Épp az ellenkezőjével, a győri Suzuki tulajdonos örömmel hangsúlyozta, hogy megoldódott a "furfangos büntetése".

– A Suzuki autószalon készséggel állt rendelkezésemre, s rendezte az ügyet. Mint megtudtam, a rendszámot le kellett volna venni az autómról, s így elkerültem volna ezt a félreértést - hangsúlyozta a pórult járt autótulajdonos.  

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. munkatársától megtudtuk, hogy nem kötelező, ám célszerű (!) levenni a szállított autó rendszámát. Azonban ha ilyen probléma adódik - mint az előbbiekben említett győri Suzuki tulajdonosnál -, lehet orvosolni a félreértést.

Igaz, hogy kicsit bonyolult az eljárás, így tanácsoljuk: hogyha tréleren szállítanak autót, a biztonság kedvéért vegyék le a rendszámot!

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Imcsi 2009. november 15. 11:28
  „Hát, végül is igazad van, mert attól sem kell nagyon tartanod, hogy megállítanak!”
 • 38. rivotril2mg 2009. november 14. 02:44
  „én ha pályára megyek az első mozdulatom az hogy lekapom a rendszámot,ha közlekedek akkor is,igy semmi féle bírságtól nem kell tartanom”
 • 37. janika 2009. november 13. 21:12
  „moderálva sértő”
 • 36. kandur666 2009. november 13. 16:11
  „TISZTELT URAK HÖLGYEK!

  Azt azért vegyék figyelembe, hogy a gépjármü rendszámának levétele (eltávolitása) büncselekmény!!!

  A Büntető törvénykönyv szerint "egyedi azonositó meghamisítása"

  ennyit a jótanácsról.”
 • 35. Imcsi 2009. november 13. 12:31
  „Suzuki nem egy meghibásodó autó, tulajdonosának valszleg nem volt még tapasztalata a tréleren történő szállításról. A tréler vezetőjének viszont tudnia kellett volna, hogy autópályán történő szállításkor le kellene takarni a szállított autó rendszámát!”
 • 34. 13.István 2009. november 13. 08:21
  „T.Köcsög ! Kösz tehát automata !”
 • 33. Dr_Kriszpi 2009. november 13. 00:15
  „juhit 2009.11.12. 08:05

  Az Állami Autópályakezelő ZRT. <moderálva> mert egy fénykép alapján nem tudnak megkülönböztetni egy tréleren szállított autót a saját kerekén gurulótól. Mi a vérnek kell befizetni a büntetést, ha ugyis visszautalják? Hogy növeljük az ügyintézési költségeket? Miért nem lehet felhívni egy ügyintézőt, aki megnézi a fényképet, és azt mondja, hogy TÖRLÉS!. Miért nem olyan egyszerű ez? Valaki mondja már meg nekem? Ebben az országban miért megy ilyen undorító bürokrácia?

  Kérdésedre a válaszom... mert Magyarország.
  de kérdem én ha felhivom azt az ostoba ügyfélszolgálatost ... neki csak megkéne nézni a kérdéses képet és törölnie de hát ....+ ha tráleren van szálitva akkor mért fizessem ki azt majd viszaküldik. lo...t
  semmit nem küldenek visza majd csak 3 honapmulva,,, ez olyan hogy agusztusba ki jött 60 ezer gázszámla.. és még kázfüttésünksincs... de fizessük be mert külömben leveszik az orát:) ki fizettük és 2 évig nem fizettünk gázszámlát. mert vissza nem adják..”
 • 32. georgbob 2009. november 12. 23:17
  „wolfi...
  Gondolod hátulról nem látszik a tréler?! Te sem vagy egy észkombájn...Mellesleg ha trélerezik a kocsimat, az utolsó dolog lenne levenni a rendszámot...Tudod, mert alatta van egy másik is, ami a szállítóeszközé...”
 • 31. Goldmund 2009. november 12. 22:13
  „30. mauz 2009.11.12. 21:52
  "15 ezerből, vagy ki tudja mennyiből majd visszajön egy reklamáló, akinek az autóját tréleren vitték, akinek igazat adunk és akitől elnézést kérünk, és kezicsókolom!"

  Pont ez nem történt meg! Hiszen betelefonált, és az volt a reakció, hogy fizesse be, aztán majd lehet levelezgetni. Olvasd végig 29.hsz-omat! A telefon után nekik meg kellett volna nézniük a felvételt, és utána, ahogy írod: elnézést kérni! Ehelyett kiküldtek egy másik levelet 63.700 Ft-ról. Na, ezért tolvaj banda!”
 • 30. mauz 2009. november 12. 21:52
  „Köcsög mindent tömören és lényegre törően megválaszolt. Ki akar még felvételt látni? Mi a túrónak kellene készíteni, tárolni és kiküldeni kb. 15.000 felvételt csak azért, mert hátha valamelyik közöttük egy tréleren szállított autóé???? Nagy barom az, aki erre külön infrastruktúrát épít ki.

  15 ezerből, vagy ki tudja mennyiből majd visszajön egy reklamáló, akinek az autóját tréleren vitték, akinek igazat adunk és akitől elnézést kérünk, és kezicsókolom!

  Így kell ezt csinálni, a megelőzési módszer pedig közismert!

  Egyébként szerintem a magyar matricás rendszer világszínvonalú. Nincsenek kapuk, mint a franciáknál és az olaszoknál, nem csak ad-hoc jelleggel ellenőrzik élőerővel (!) a matrica meglétét, mint az osztrákok. (Sok éve autózom, gyakran járok Ausztriában, de először csak idén ellenőrizték a matricám meglétét egy pihenőhelyen. Gondohatjátok, mekkora dugó volt, mindenkit betereltek. Azt nem tudom, mennyi a bünti, de azért ehhez képest a magyar rendszer maga az űrtechnika. Na ezt legalábbis nem kellene eltanulni tőlük.)

  Én még kicsit a matrica árát emelném a tranzit kamionok számára, amúgy szerintek OK.”
 • 29. Goldmund 2009. november 12. 21:23
  „Nyilván a cél az, hogy beszedjék a pénzt, ha jár nekik, ha nem. Tolvaj banda!
  Fizesse be, aztán írjon egy levelet, jó vicc! Inkább nézzék meg a felvételt és írjanak ők egy bocsánatkérő levelet!”
 • 28. jánosi 2009. november 12. 21:17
  „24. -nek
  janika milyen vírusirtó csekked jött az autópályásoktól ? Lehet, hogy neked nem is kell vakcina,
  elég egy csekk a gyógyuláshoz !
  <moderálva sértő>”
 • 27. enzof 2009. november 12. 20:18
  „unkas
  igen,én hajlított rendszámmal járok...
  Nincs matrica problémám és hasonló egyéb gondjaim...”
 • 26. unkas 2009. november 12. 19:05
  „Kérdés-Rendszám nélkül,vagy letakart rendszámmal nyugodtan használhatom az autópályát?-Kösz”
 • 25. Truder 2009. november 12. 18:38
  „Nem az első ilyen történet..mi is jártunk így.
  Ha a csekket van kapacitásuk kiküldeni, a felvételt miért nincs, hogy mért nem volt matrica?”
 • 24. janika 2009. november 12. 16:26
  „Te aztán jól megválasztottad a nevedet Te tényleg az vagy! Az efféle spekuláció amit írsz az nem új keletű! Van aki már őt évvel ezelőtt is kapott olyan csekket, hogy fizesse vele a vírusirtó program árát! No az efféle csekk küldők nagyüzem, be gyártják és küldik a csekkeket mert nekik az sem számít, hogy a páciensük, azt sem tudja mi az a vírusirtó és nincs is számítógépje! Lényeg, hogy a csekket befizesse!
  Ez eset sem különb! mert gondolom az idő sokkal drágább mint az utána futkosás! Sokan inkább elkarolójak az efféle meg vágásokat lenyúlásokat!”
 • 23. hümm 2009. november 12. 12:38
  „Ha adott számlát a szálító és fuvarlevelet, be kell menni egyik ügyfélszolgálatra, és törlik a büntetést és pont.”
 • 22. Köcsög 2009. november 12. 12:11
  „Komolyan mondom,én a hozzászólásokon vagyok kiakadva,nem a sztorin.Ennyire ne áldozzunk már a retardáltság oltárán...Komolyan elképzelitek hogy ott ül valami tag,és nézi hogy kinek postázzanak büntit meg kinek nem?Egy szart.Automata figyelőrendszer rendszámfelismerő modulja automatikusan összefésüli a rendszeradatokkal,s miután kiderül hogy nincs érvényes engedély /matrica-ami már ugye nincs/,a rendszám alapján azonosítják a jármű tulajdonosát,és már küldik is a csekket.Lesés,fotóellenőrzés,stb nélkül.És miért is? Mert több ezret nem fog végignézni,hogy hátha tévedés. És itt a baj!!! Ha naponta nem ezer,hanem csak néhány darab ilyen lenne,akkor mindet leellenőrizhetnék "szemmel" is.Na és miért is van ezer? Mert a sok tulok megy matrica nélkül,hátha megússza. Azért.
  Azokkal van a baj akik tudatosan hajtanak fel a pályára a "megúszom" reményében. Na ez Magyarország,nem pedig ezen a cikken kell kiakadni.
  Fröcsögtök itt,közben meg nem történt más mint egy teljesen jogos felvetés a Suzukis részéről.Ennyi.
  Viszont azt alaphangon megoldom 2 perc alatt,és nem kell hozzá újság,stb.Ennyit erről,nálam a "károsult a lúzer....Nem kicsit,nagyon...”
 • 21. akela4 2009. november 12. 11:44
  „Annak meg a <moderálva>, mielőtt hülyeséget csinálna még egyfolytában bosszúságot okozva az amúgy sem örmmel teli eset után után az autósoknak!”
 • 20. janika 2009. november 12. 09:37
  „Megint egy felszínes munka eredménye! Jó, hogy nem a légi közlekedés szabályi szerint alkalmazták a büntetést! Mivel nemérték az úttestet a kerekei ezért alacsonyan szállt! Persze az is megoldás, hogy letakarják vagy leveszik a rendszámot a gyengébbek, vagy a felületes munkát végzők kedvéért. Akár csak a egyes magyar bírók és törvényalkotók sztorijait olvasnám Magyarországon.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vegye fel a harcot az influenzával!

Megelőzhetők és kezelhetők a megbetegedések. A népi gyógymódok kora lejárt, azonban számos új… Tovább olvasom