Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Megbírságolták a törmeléket területére engedőt Győr-Sáráson

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Győr-Sáráson a Galántai út egyik zöldövezeti telkére került építési törmelék ügyét kivizsgálta és megállapította: ott nem maradhat a vegyes bontási hulladék.


Olvasónk azonban a napokban azért hívta fel megint szerkesztőségünket, mert a helyszínen azóta se történt változás: ugyanott maradt a törmelék, csak benőtte a gaz. De így is viszi a szél a szemetet, a port a közeli telkekre, ezért a szomszédok szeretnék tudni, hogy mit tudott intézni a környezetvédelmi hatóság.

Németh Zoltán, a felügyelőség igazgatója lapunkat arról tájékoztatta, hogy még februárban kiderítették: az építési törmeléket az ingatlan tulajdonosa – egy cég – győri bontásból maga szállította oda.

Ezért felszólították a kft.-t, hogy az engedély nélkül elhelyezett hulladékról gondoskodjon: azt olyan szervezetnek adja át, amelynek engedélye van hulladékkezelési tevékenységre. Ennek nem tett eleget, ezért várhatóan kötelezést adnak ki neki erre.

Emellett a céget a hatóság engedély nélkül végzett hulladékkezelés miatt 10.894.500 forint hulladékgazdálkodási bírsággal sújtotta – ez a határozat már jogerőre emelkedett.

A kötelezés kiadásával azért várt a felügyelőség, mert ha a cég az eredeti állapotot önként helyreállítja, akkor a jogszabályok lehetőséget adtak volna arra, hogy a bírság összegét 25 százalékra csökkentsék. Az így "megspórolt" összeg akár fedezhette is volna a hulladék szakszerű elhelyezését.

A hatóság bízott abban, hogy ez kellő motiváció az önkéntességre, de a kft. sajnos nem élt a lehetőséggel.

– Feltételezhető, hogy sem a bírság kiszabása, sem a felszólítás és a kötelezés kiadása nem megnyugtató a szomszédos ingatlanok tulajdonosai számára.

Sőt, számos esetben előfordult, hogy kötelezettségük alól cégük megszüntetésével bújtak ki az "elkövetők", ezért lépéseket teszünk azon gazdasági társaság irányába is, amelynél a hulladék képződött.

A felügyelőség mindent elkövet azért, hogy az ingatlan hulladékmentes állapotának helyreállítását elérje – szögezte le Németh Zoltán igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszor szenvedett ugyanott balesetet a győri család - videó

Egy újvárosi kereszteződésben ugyanazt a győri családot háromszor érte súlyos baleset. Tovább olvasom