Kisalföld logö

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 8°C | 19°C Még több cikk.

Megáldott mozaik a templom karzatán

Győr- Tolnay Imre tervei alapján Krizsán István készítette azt a térségben egyedülálló, hatvan négyzetméteres mozaikot, amely a Szentlélek-templom karzatát díszíti.
Kihívásnak tekintette a felkérést Tolnay Imre győri képzőművész, amikor Benkovich Ferenc plébános arra biztatta: készítsen tervet olyan mozaikhoz, amellyel a Szentlélek-templom karzatát borítják. A kilenc képből álló alkotás témáját – teológusokkal egyeztetve – az atya határozta meg.

– Szimbólumok és alakos, bibliai jelenetek követik egymást, ó- és újszövetségi képek.

Megjelenítettem például az angyali üdvözletet, az utolsó vacsorát, de Ferenc atya kérésére szerepelnek az általa építtetett intézmények is.

– Sőt, az ökumené jegyében rákerültek a képre Győr jellegzetes templomai is – mesélte Tolnay Imre, aki tervezés közben többször egyeztetett az érintettekkel, és azon igyekezett, hogy a munka minden fázisában maga is részt vegyen.

– Kétezer éves történet, kétezer éves műfaj a húsz éve megszentelt épület falán. Tervemmel nem a fotó- vagy filmszerű hitelességre törekedtem, igyekeztem elkerülni azokat a sallangokat, amelyek az évszázadok alatt a bibliai alapra rakódtak. Nem akartam aktualizálni, egyszerű képekre törekedtem, jelképes, mégis korhű alkotásra.
Tolnay Imre tervét Krizsán István Bükön élő mozaikművész valósította meg. A térségben egyedülálló, hatvan négyzetméteres alkotáshoz Olaszországból hozták a különleges, agyaggal és színekkel „szennyezett" velencei üveget, amelynek opálos a csillogása. A nem mindennapi mozaik képeit a 76 éves mester családi kalákában – lányával,
fiával, menyével, unokájával – készítette el január közepétől április végéig. A művet Paskai László bíboros áldotta meg.

– Manapság ritkán adatik ehhez hasonló, megtisztelő alkalom egy művész életében. Számos szín- és formalehetőség rejlik az anyagban, gyönyörűen lehet formázni, s ha elkészül, vibrál, él a kép – hangsúlyozta érdeklődésünkre Krizsán István, majd hozzátette: – Nagy örömet jelent, nagy odaadást, szeretetet és figyelmet kíván az ilyen munka. Az alkotás tere, a templom, mindent meghatároz. Ha az ember addig nem volt vallásos, kicsit azzá kell válnia, hogy az üzenet hiteles legyen és megnyíljanak neki a szívek.

Gülch Csaba
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenéjükkel kerültek Európa középpontjába

Tét - A téti zenészek nemrégiben a lengyelországi Suchowolában az Europarade fúvósfesztiválon… Tovább olvasom