Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Megalakult a győri közgyűlés

A tegnapi alakuló közgyűlésre teljesen megtelt hozzátartozókkal, érdeklődőkkel a városháza díszterme.
A rendszerváltás utáni ötödik közgyűlés alakult meg tegnap Győrben, s az első olyan, amelyben a jobboldalnak van többsége. A 36 mandátumból a Fidesz–Kereszténydemokrata Néppárt választási szövetség 21-et, a Magyar Szocialista Párt 10-et, a Pro Urbe Győr Egyesület kettőt, a Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége egyet-egyet szerzett, és Schmidt Péter révén egy független jelölt is bejutott. Ugyancsak első ízben fordul elő, hogy a jobboldal adja a polgármestert Borkai Zsolt személyében. Nem véletlen, hogy a Fidesz–KDNP frakciószövetség emlékezetessé tette a maga számára az egyébként is ünnepi pillanatot. Képviselői egy órával az ülés kezdete előtt a Széchenyi téri bencés templomban közös igeliturgián vettek részt, majd együtt vonultak a belvároson keresztül a városházára.

A tegnapi alakuló közgyűlésre teljesen megtelt hozzátartozókkal, érdeklődőkkel a városháza díszterme. Bári Olga korelnök (MSZP) – aki a polgármester eskütételéig vezette az ülést – rövid felszólalást tartott, amelyben több más mellett a képviselők felelősségére hívta fel a figyelmet. Szórádi Sándorné, a helyi választási bizottság elnöke ismertette a választás hivatalos eredményét, és átadta a testület tagjainak a megbízóleveleket. Ezt követően előbb a képviselők, majd Borkai Zsolt polgármester is letette a hivatali esküt.

Borkai Zsolt polgármester programismertető beszédében kijelentette: a választók akaratának megfelelően valódi korszakváltásra kerül sor Győrben. „Minden győri polgármestere szeretnék lenni" – tette hozzá, majd azt mondta: jól szervezett csapatmunkával új, dinamikus önkormányzatot kell létrehozni úgy, hogy az önkormányzat legyen az emberekért, és ne fordítva.

A politikus megerősítette számos választási ígéretét. Így többek között
arról beszélt, hogy stratégiai városfejlesztési testületet hoznak létre önálló pénzalappal. Ennek feladata az lesz, hogy a napi pártpolitikának nem kiszolgáltatott városfejlesztési koncepciót alakítson ki, továbbá pályázatokat dolgozzon és dolgoztasson ki. Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat vagyonkezelő holdingba kívánják bevinni, amelytől gazdaságosabb működést várnak. „Sajnos az elmúlt években azt tapasztalhattuk, hogy sok esetben folyt el a pénz hibás beruházásokra, gyenge minőségű fejlesztésekre. Ennek az oka az, hogy az önkormányzat nem fordított kellő figyelmet a városi vagyon hatékony felhasználására" – jelentette ki Borkai Zsolt. A panelprogramot folytatják, de nagyobb hangsúlyt helyeznek a szabályozott hőgazdálkodásra. A Győri Nyárt az egész várost érintő ünnepi játékokká alakítják, új nagyrendezvényeket hoznak létre, és általában több figyelmet fordítanak a kultúrára és az idegenforgalomra. Ennek megfelelően felújítják a Széchenyi teret, ahol exkluzív üzletek, vendéglátóegységek kapnak helyet. Megalkotják a hosszú távú közlekedésfejlesztési tervet, valamint – a környező településekkel és a megyei önkormányzattal közösen – az idegenforgalmi programot.

Az ülésen bejelentették, hogy a Fidesz–KDNP frakciószövetség frakcióvezetője Szijjártó Péter, helyettese Sík Sándor, az MSZP frakcióvezetője Eredics Imre, a kéttagú Pro Urbe-frakcióé Bárány István, az ő helyettese Ferenczi Tamás.

A győri közgyűlés ma délután folytatja ülését. A napirendi pontok között szerepel az alpolgármesterek megválasztása, a szervezeti és működési szabályzat módosítása, díszpolgári cím adományozása, a polgármester és az alpolgármester illetményének megállapítása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Váltás a kisebbségi önkormányzat élén

Pádár László helyett Horváth Attila vezeti keddtől a megyeszékhely roma kisebbségi önkormányzatát. A… Tovább olvasom