Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Még van remény az elkerülőútra

Tét - A közlekedési tárca Tétre küldött levele reményt ad arra, hogy a települést érintő 83-as főút fejlesztésekor elkészül az elkerülőút. E téma mellett a városi közmeghallgatáson az idei tervezett költségvetés hiányáról és a biogázüzemről is szó esett.
A téti képviselő-testület legutóbbi ülésén a praxisjogról is tárgyaltak a megjelentek, ugyanis az önkormányzatnak ellátási felelőssége van a háziorvosi rendeléssel kapcsolatosan és dr. Környei Miklós, aki tíz éve az egyik háziorvosa a településnek, hamarosan máshol vállal feladatot. Őt váltja Téten várhatóan áprilistól dr. Rácz Zsolt. Szabó Ferenc polgármester bízik benne, hogy a fiatal orvossal is elégedettek lesznek a helybeliek, városvezetőként pedig arra törekszik, az egészségügyi ellátás folyamatos, az átállás zökkenőmentes legyen.

A képviselő-testületi ülés másik fő témája a város idei költségvetése volt, amit várhatóan február végén fogad el a testület. A tervezet főbb számairól lapunkat a polgármester tájékoztatta és főleg azt emelte ki, hogy egyelőre eléggé nagynak tűnik a hiány, a kiadás és a bevétel közti különbség. Tét tervezett éves bevétele idén 700 millió 663 ezer forint, a kiadása 775 millió forint. Szabó Ferenc hangsúlyozta: nem működési, hanem fejlesztési hiányról van szó.

Főként a fejlesztésre betervezett 79,5 millió forint fedezete nem megoldott.

A költségvetés elfogadásáig persze még több egyeztetést tartanak az illetékesek, a polgármester szerint meg kell vizsgálni, milyen kiadást tudnak lefaragni. Azt is elmondta:
a tervezetben az előző évinél többet, 14 millió forintot szánnak idén szociális és személyi juttatásokra, a civil szervezetek támogatására pedig hasonló összeget, mint tavaly. Ugyanakkor csak az általános iskola fenntartása 440 millió forintos költséget jelent éves szinten, ami a város költségvetésének több mint felét kiteszi, s az iskola fenntartása a városnak előírt feladata, ahogy az ott dolgozók illetményeinek összege is meghatározott.

Minderről tájékoztatást adott a polgármester a nemrégiben tartott közmeghallgatáson is, ahol a helybeliek a tervezett biogázüzem projektjéről is kérdezték. Az most épp azért kaphat lendületet, mivel a gazdák – akik a feldolgozandó alapanyag beszállítói lehetnek – végre igazán érdeklődni kezdtek iránta.

Emellett a legtöbben arra voltak kíváncsiak, mit tudott elérni a városvezetés a 83-as főút ügyében. Ugyanis arról lapunkban is többször írtunk, hogy a Győr és Pápa közti szakaszának felújítását tervezik a várható forgalomnövekedés miatt, ami a pápai reptér NATO-bázissá válásából adódik. Az érintett településeknek viszont fontos lenne, hogy elkerülőutak készüljenek. A polgármester csak azt tudta elmondani válaszul a helybelieknek, hogy továbbra is érdekeiket képviseli e téren számos fórumon, és Tét nem adta fel, hogy elérje: megépüljön az elkerülőút. Ez ügyben a szakminiszterhez is címzett levelet Szabó Ferenc és a napokban választ kapott arra a közlekedési tárca szakállamtitkárától: jelenleg nem áll rendelkezésre a forrás a 83-as Győr és Pápa közötti szakaszán a településeket elkerülő szakaszok megépítéséhez, de a miniszter igyekszik megoldani, hogy legalább a kistérség központját jelentő város, azaz Tét esetében elkészülhessen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri egyesület a szegénység és a kirekesztettség ellen

Győr–Brüsszel - Egyelőre senki nem látja a gazdasági válság végét, mindenesetre az unió a… Tovább olvasom