Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Még szabad 252 segélyhívó

Győr és környéke - Hetvenről ötszázra bővült a Győrben és néhány környékbeli településen élők által igényelhető házi jelzőrendszerek száma. Jelenleg 248 van munkában, a fennmaradó készülékekre jelentkezhetnek a rászorulók.
Kovács Gáborné 87 éves, szerettei kérésére két éve házi jelzőrendszer vigyáz rá éjjel-nappal. Nagyon bizonytalan már a mozgása, gyakran megbotlik, s olyankor önerejéből nem mindig tud újra felállni. Családja számára megnyugvást, biztonságot ad a segélyhívó, amelynek előnyeit jelenleg 248, Győrben és környékén élő idős ember élvezheti. Még 252 készülék szabad, bárki igényelheti a cikkünk végén található elérhetőségen. A feltételek között szerepel a 65 évnél idősebb életkor, illetve olyan egészségi probléma, amely indokolja a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást.

– Néhány hónapja még csak hetven berendezéssel rendelkeztünk, akadt olyan idős ember, aki egy évig várt rá – mondta a Kisalföld érdeklődésére Panker Mihály, a város Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézményének igazgatója. – Év végére ötszázra bővült a készlet, amely reményeink szerint elegendő lesz a legrászorultabbak ellátására. A szolgáltató céggel kötött szerződés értelmében a város a havi, üzembe helyezett készülékenként megállapított díj ellenében igényt tarthat a karbantartásra, a diszpécserszolgálatra és az ügyeletet ellátó ápolószemélyzet kiszállítására. A kiadások másik részét az intézményünkben működő 24 órás készenléti ügyelet költsége jelenti, amelyet szakképzett ápolók látnak el.

A 87 esztendős Kovács Gábornéra két éve vigyáz jelzőrendszer. Fotó: H. B. E.
A 87 esztendős Kovács Gábornéra két éve vigyáz jelzőrendszer. Fotó: H. B. E.

Készüléket az igényelhet, aki azokon a településeken él, amelyekre kiterjed az intézmény jelzőrendszeres szolgáltatása: Győr mellett Kisbajcs, Nagybajcs és Vének.

Szalayné Pál Szilviától, az intézmény munkatársától megtudtuk: a berendezések átlagosan 70–80 éves idős embereknél vannak, akik havonta nagyjából összesen 20 esetben kérnek segítséget, leggyakrabban elesés, illetve vérnyomáskiugrás, vércukorszint-ingadozás okozta rosszullét miatt. A készülék mobil, nyakban hordható, szükség esetén a diszpécserrel beszélni is lehet vele. Alkalmas a rendszer egyéb veszélyhelyzetekben történő segítség kérésére is, például betörés esetén.

Panker Mihály szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a szociális szolgáltatás igénybevétele hivatalos úton, kérelemre történik, a díjat soha nem kell előre fizetni. Bizalmatlanul kell tehát fogadni mindenkit, aki ismeretlenül, különféle ajánlatokkal csenget be az idősekhez.

A készülék igénylésének módja

A Győrben működő, területileg illetékes gondozási központokban szerezhetők be az igényléshez szükséges nyomtatványok, illetve érdeklődni, jelentkezni lehet Szalayné Pál Szilviánál a 96/314-322-es telefonszám 125-ös mellékén.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros toll az íjászoknak

Pér - Az íjászattal mint szabadidősporttal ismerkedhettek meg a péri iskolások, sőt, még vizsgáztak… Tovább olvasom