Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Még sosem láttak havat a cserediákok

Győr - A Rotary klub minden évben lehetőséget ad néhány fiatalnak, hogy egy évig más országokban tanulhasson és beilleszkedjen más társadalmakba. Kara Ausztráliából, Marissa az USA-ból, Arturo pedig Mexikóból érkezett hazánkba. Egy évet töltenek az új győri családjukkal.
Kara Baldwin Ausztráliából, Marissa Dunyak az USA-ból, valamint Artuto Gonzalez Mexikóból érkezett a magyar fővárosba. Budapest megtekintése után útjuk Győrbe vezetett. A Rotary cserediákprogramjának célja nemcsak a nyelvtanulás, hanem az idegen kultúrák megismerése és az érvényesülés más országokban. Az első benyomásokra ugyanúgy emlékeztek vissza: „Mikor leszállt a repülő és kiléptünk a reptérről, az az érzésünk volt, hogy mindenki az út rossz oldalán vezet és hogy nagyon hideg van. Az épületek pedig öregnek tűntek. Nagy volt az éghajlatváltozás is, mivel nálunk mindig negyven fok felett van a hőmérő higanyszála, így hét év után először lettem beteg itt, Magyarországon. Ráadásul még sosem viseltem kesztyűt, sálat és nagykabátot" – mesélte Kara, az ausztrál fiatal.


A könnyű beilleszkedés

Marissa, az amerikai fiatal is furán érezte magát, mikor megérkezett, hisz Ohióban közel ugyanolyan a hőmérséklet, mint hazánkban, ám ők sosem húznak fel téli csizmát, mert náluk mindenhová kocsival járnak. A három fiatal a Krúdy Gyula-szakközépiskolában és a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban tanul. Az iskolai beilleszkedéstől mindnyájan féltek, ám az első nap után már minden sokkal könnyebb volt számukra.

Kara nagy örömmel újságolta hogy az első perctől körberajongták az új osztálytársak, és a koalákról, kengurukról kérdezgették.

A fiataloknak szokatlan viselet a nagykabát, a kesztyű és a sál. Fotó: Szük Ödön

Nehéz nyelv, szokatlan ételek

A külföldi vendégek egyetértettek abban is, hogy a magyar nyelv a világ egyik legnehezebben megtanulható nyelve, de örömmel gyakorolják, hisz nagy dolog olyan nyelvet beszélni, amiről a környezetükben szinte nem is hallottak.

„A nyelv nagyon fontos az emberek megismerésében. Segítségével megismerhetjük az emberek gondolkodását, rájöhetünk arra, miként viselkednek, megtudhatjuk szokásaikat. A nyelv nem más, mint a kultúra alapja" – meséli el Arturo. A Rotary klub szervezése által a diákok heti kétszer tanulják a magyar nyelvet.

A honi ételek is szokatlanok voltak a külföldi vendégeknek, Kara kedvence a gyümölcsleves lett, Marissa pedig rendkívül finomnak találja a magyar ételeket. Arthuróék Mexikóban kevés levest esznek, mert ott a meleg időjárás miatt a fagyi jobban esik.


Szívesen maradnának

A fiatalok semmit sem tudtak Magyarországról, mikor megérkeztek, nem tudták, milyen körülmények fogadják majd őket, nem tudták, milyenek lesznek az első benyomások.

„Igaz, még nem jártam be az egész országot, de már most tudom, hogy nehéz lesz újra hazamenni, szívesen maradnék itt" – mondja Marissa Dunyak, az amerikai lány.

„Számos nagyvárosba sikerült már eljutnom Magyarországon, jártam Szegeden, Pécsett, Kecskeméten, nem akarok hazamenni, itt szeretnék maradni a kedves emberek között. Szinte minden nap egy élmény" – vágott Kara az amerikai fiatal szavába.

A karácsonyt mindannyian győri családjukkal töltik. Addig is gyönyörködni szeretnének a havazásban, amit még életükben nem láttak. Ám egyszer lejár az egy év, amit nálunk tölthetnek, és aztán ismét repülőre kell szállni és hazatérni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire kért szünetet a polgármester?

Győr - A Kisalföld szombati számában megjelent „Igen a másfél milliárdos útprogramra" című… Tovább olvasom