Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Még ötven évig vezeték marad

Csatornarekonstrukció folyik a győri Baross úton és a Kisfaludy utcában. A hatvanmillió forintba kerülő, a tervek szerint június végén befejeződő munkálatok nem okoznak látványos fennakadást.
Amikor a szakemberek tíz évvel ezelőtt felmérték a győri szennyvízcsatornák állapotát, és sürgősség szerint meghatározták a felújítási sorrendet, nem gondolták, hogy a Baross út és a Kisfaludy utca alatti közmű különös beavatkozást igényel majd. Aztán jött az évszázad árvize miatt megemelkedett talajvíz, mely úgymond alaposan munkált a föld alatt. Másrészt viszont az utóbbi években lecsökkent szennyvízmennyiség miatt biokorrózió (berothadás) indult meg a csatornákban. Ezek következménye volt, hogy egy helyen beszakadt a Baross út. A Pannon-Víz rt. ezért úgy döntött, hogy a Kisfaludy utcában amúgy is szükségessé vált csatornarekonstrukcióval együtt rendbe teteti a fő sétálóutca alatti szakaszt is – megelőzve a súlyosabb következményeket.

A hónap végéig befejezik

A Kisfaludy utcai rekonstrukció jórészt bontással is jár. Le kellett zárni az utca egy szakaszát, az autósoknak szokniuk kellett az új forgalmi rendet. Úgy tűnik, ez látványos zavar nélkül sikerült is. Június közepétől a bontással járó munkák itt befejeződnek, jöhet a további részek bélelése.

Harisnya a csőben

A Baross út alatti csatornát egy (Győrben már szintén ismert) egri cég feltárás nélküli technológiával újítja fel. Már korábban írtunk róla, jobb hasonlat híján olyan ez, mintha egy műanyag harisnyát húznának a csőbe, speciális módon ráfeszítve még a bekötéseknél is. Ezzel a technológiá-

val a vezetékek élettartama körülbelül ötven évvel meghosszabbítható.
A munkák kezdetekor többen tartottak attól, hogy zavarja majd a sétálóutcán közlekedőket. Ehhez képest a járókelők alig vesznek észre valamit: legfeljebb rövid időre a berendezéseket vagy a Baross úti csónakos szobor elkerítését és az ott létesített segédaknát. A szobrot ugyanis éppen a csatornaaknára telepítették annak idején, s ha nem is lehetetlen, de rendkívül költséges lenne az elmozdítása.

Folytatás szombaton

A Baross úton egyébként, a Király utca és a Kisfaludy utca közötti szakaszon már elvégezték a csatornabélelést, a következő szakaszon szombaton dolgoznak. A Kisfaludy utca és a Baross út csatornarekonstrukciója a tervek szerint június végére fejeződik be. Költsége 60 millió forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri VTV: üresen a kábelen

Közgyűlési döntés értelmében megszűnt a győri városi televízió, ám „üres” jelenléte még… Tovább olvasom