Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Még öt nap árusok nélkül

Huszonnégy év után végre felújítják a győri vásárcsarnokot, mivel a zöldség- és gyümölcsárusítás feltételei mindeddig nem feleltek meg az európai uniós követelményeknek.
Kiesés: Az árusok kénytelenek voltak kivinni készleteiket az egykori iskola közeli udvarára.
A Herman Ottó utcai vásárcsarnok huszonnégy éve épült, és szinte minden korosztály, réteg és városrész képviselője ellátogatott ide legalább egyszer egy héten. A csarnok a nagy bevásárlóközpontok elődje volt, vasárnapi nyitva tartással, ezért értelemszerű, hogy mára a vásárlókör valamelyest leszűkült. A hanyatlástól azonban még igen messze van a csarnok, hiszen a portékájukat kínáló kereskedők és őstermelők a kisebb pénztárcákhoz igazítják az áraikat, s a jó minőségű áru nemcsak a környék, de még Révfalu lakóit is idevonzza. Az idő azonban kikezdte a földszinti részt, a kőasztalok düledezni, repedezni kezdtek és mára életveszélyessé kellett őket nyilvánítani. Az átalakítás három hetet vesz igénybe, augusztus 30-án átadják a területet.

– A kereskedők munkakörülményei nem feleltek meg az EU-követelményeknek – tájékoztatott Juhász Barnabásné, a Piacok és Vásárcsarnok Győr Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. – A győriek jól ismerik a helyet: kiterített asztalok, az egyes területek szinte egymásba lógtak és higiéniai szempontból is elavultak már a piaci körülmények.

– A felújítás során a kereskedők külön bokszokat kapnak, így lehetőségük van többek közt arra, hogy zárás után ráccsal kerítsék el a területüket. Mindegyik részhez külön mosdó tartozik szeptembertől, ezeknek a hiánya tarthatatlan lenne az EU-ban – mondta Juhász Barnabásné, akitől megtudtuk: a megfelelő klímát sajnos lehetetlen megoldani, mivel az ajtók, ablakok folyamatosan nyitva vannak a vásárlók és az áruszállítók miatt.

Az önkormányzati tulajdonban lévő vásárcsarnok felújítására a város 20 millió forintot fordított, s a kft. egy hónappal az ideiglenes zárás előtt értesítette a mintegy száz eladót. Az emeleti üzletek nem szűntek meg, a restaurálás alatt álló földszinti rész árusai azonban kénytelenek voltak kivinni készleteiket a speciális szakiskola egykori udvarára.
Németh János nyugdíjas őstermelő húsz éve árulja a csarnokban a zöldségét.

– Örülök a felújításnak, szép lesz a csarnok. De egy kicsit tartok is tőle, tudják, megszoktam a helyemet, ezt a régi jó ötvenegyes számú asztalt. Most majd átraknak valahova máshová. Ez a kint töltött három hét pedig körülbelül húsz százalékot vesz el a forgalmamból, de az uniós követelmények előtt nekem is meg kell hajolnom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bronz érdemkereszt a megyei roma elnöknek

A köztársasági elnök aláírásával a Magyar Köztársaság Polgári Tagozat bronz érdemkeresztjét vehette… Tovább olvasom