Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

Még népszerűek a humán szakok

Minden felvett diáknak köteles lesz az intézmény biztosítani az előkészítő osztály lehetőségét.

Tíz-tizenötszörös a túljelentkezés a legnépszerűbb győri középiskolai szakokon, igaz, ezek a számok messze nem mutatnak olyan reális képet, mint amikor még korlátozott számú helyre adhatták be a nyolcadikosok a jelentkezésüket.

A listát a Pálffy-iskola angol nyelvi előkészítő osztálya vezeti, itt minden helyre tizenöten jelentkeztek. Majdnem ekkora, 14,4-szeres a túljelentkezés a Kazinczy angol nyelvi, a Krúdy gimnáziumi német–angol (13,7), a Pálffy kereskedelmi–marketing (13,4) és a Deák angol nyelvi előkészítő (12) osztályában is. A számok is mutatják, hogy a három éve kísérleti jelleggel indult nyelvi előkészítő osztályok a legkedveltebb szakokká váltak, s egyre kevesebb szülő érzi úgy, hogy a szokásos négy- (vagy négy+két) évfolyamos középiskolai oktatást megelőző képzéssel „évet veszít" a gyermeke. Jövőre változik a jelenlegi rendszer, s még többen tanulhatnak ebben a formában, annyi osztály indul ugyanis, amennyire igény lesz, azaz minden felvett diáknak köteles lesz az intézmény biztosítani az előkészítő osztály lehetőségét. Itt egyébként az első évben az órák nyolcvan százalékában nyelvet – általában angolt – és informatikát tanulnak a gyerekek, a maradék óraszámban pedig közismereti tárgyakat, „szinten tartó" mértékben.

A jelentkezési adatokból kitűnik az is, hogy egyre többen szeretnének valamilyen humán szakon tovább tanulni – a Móra-gimnázium humán–média osztályába például majdnem tizenkétszeres a túljelentkezés (igaz, mégis maradt szabad hely, mert sokakat felvettek az előbbre rangsorolt helyekre) –, nem gondolva arra, hogy később az ilyen vonalon végző diákok jelentős része a pályakezdő munkanélküliek népes táborát gyarapítja majd.

A középiskolai szakok népszerűségi listája homlokegyenest ellentmond a munkaerő-piaci igényeknek. Remélhetőleg már nem sokáig, az önkormányzat várhatóan már jövőre lépéseket tesz a város négyéves gazdasági programjával összhangban.

Jelentősen csökkentik az érettségit adó nappali képzésekre felvehető tanulók számát, eltolva ezzel az arányokat a szakképzés felé. Erre nemcsak azért van szükség, mert Győrben jelentős a munkaerőhiány, hanem mert egyes középiskolákba olyan gyenge eredménnyel be lehet jutni (és érettségit szerezni), hogy ezeknek a diákoknak esélyük sem lesz később a továbbtanulásra vagy elhelyezkedésre.

Idén 2569 diákot vettek fel a 2993 szabad helyre; minden osztályban két helyet tartottak fenn az iskolák az esetleges fellebbezések esetére. Sajnos idén is sok volt a bukás – tíz százalékkal több, mint tavaly –, több mint kétszáz gyereket félévi bukása miatt nem vettek fel egyik középiskolába sem. A rekordot valószínűleg még mindig az a diák tartja, aki kilenc(!) tárgyból bukott nyolcadik félévkor. Minden diáknak lesz azonban helye szeptembertől, utóbbiak például felzárkóztató képzés keretében kerti munkásnak és parkgondozónak tanulhatnak.

Pomaranski Luca

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reszkessetek, szúnyogok!

Nem az számít, hogy mi mit érzünk – van, akit már meg is csíptek a szúnyogok –, hanem hogy mennyit mutatnak a mérések: ezek szerint pedig még nincs annyi szúnyoglárva, ami miatt irtani kéne. A gép mindenesetre készen áll, akár napokon belül felszállhat. Tovább olvasom