Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Még népszerűek a humán szakok

Minden felvett diáknak köteles lesz az intézmény biztosítani az előkészítő osztály lehetőségét.

Tíz-tizenötszörös a túljelentkezés a legnépszerűbb győri középiskolai szakokon, igaz, ezek a számok messze nem mutatnak olyan reális képet, mint amikor még korlátozott számú helyre adhatták be a nyolcadikosok a jelentkezésüket.

A listát a Pálffy-iskola angol nyelvi előkészítő osztálya vezeti, itt minden helyre tizenöten jelentkeztek. Majdnem ekkora, 14,4-szeres a túljelentkezés a Kazinczy angol nyelvi, a Krúdy gimnáziumi német–angol (13,7), a Pálffy kereskedelmi–marketing (13,4) és a Deák angol nyelvi előkészítő (12) osztályában is. A számok is mutatják, hogy a három éve kísérleti jelleggel indult nyelvi előkészítő osztályok a legkedveltebb szakokká váltak, s egyre kevesebb szülő érzi úgy, hogy a szokásos négy- (vagy négy+két) évfolyamos középiskolai oktatást megelőző képzéssel „évet veszít" a gyermeke. Jövőre változik a jelenlegi rendszer, s még többen tanulhatnak ebben a formában, annyi osztály indul ugyanis, amennyire igény lesz, azaz minden felvett diáknak köteles lesz az intézmény biztosítani az előkészítő osztály lehetőségét. Itt egyébként az első évben az órák nyolcvan százalékában nyelvet – általában angolt – és informatikát tanulnak a gyerekek, a maradék óraszámban pedig közismereti tárgyakat, „szinten tartó" mértékben.

A jelentkezési adatokból kitűnik az is, hogy egyre többen szeretnének valamilyen humán szakon tovább tanulni – a Móra-gimnázium humán–média osztályába például majdnem tizenkétszeres a túljelentkezés (igaz, mégis maradt szabad hely, mert sokakat felvettek az előbbre rangsorolt helyekre) –, nem gondolva arra, hogy később az ilyen vonalon végző diákok jelentős része a pályakezdő munkanélküliek népes táborát gyarapítja majd.

A középiskolai szakok népszerűségi listája homlokegyenest ellentmond a munkaerő-piaci igényeknek. Remélhetőleg már nem sokáig, az önkormányzat várhatóan már jövőre lépéseket tesz a város négyéves gazdasági programjával összhangban.

Jelentősen csökkentik az érettségit adó nappali képzésekre felvehető tanulók számát, eltolva ezzel az arányokat a szakképzés felé. Erre nemcsak azért van szükség, mert Győrben jelentős a munkaerőhiány, hanem mert egyes középiskolákba olyan gyenge eredménnyel be lehet jutni (és érettségit szerezni), hogy ezeknek a diákoknak esélyük sem lesz később a továbbtanulásra vagy elhelyezkedésre.

Idén 2569 diákot vettek fel a 2993 szabad helyre; minden osztályban két helyet tartottak fenn az iskolák az esetleges fellebbezések esetére. Sajnos idén is sok volt a bukás – tíz százalékkal több, mint tavaly –, több mint kétszáz gyereket félévi bukása miatt nem vettek fel egyik középiskolába sem. A rekordot valószínűleg még mindig az a diák tartja, aki kilenc(!) tárgyból bukott nyolcadik félévkor. Minden diáknak lesz azonban helye szeptembertől, utóbbiak például felzárkóztató képzés keretében kerti munkásnak és parkgondozónak tanulhatnak.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reszkessetek, szúnyogok!

Nem az számít, hogy mi mit érzünk – van, akit már meg is csíptek a szúnyogok –, hanem hogy mennyit mutatnak a mérések: ezek szerint pedig még nincs annyi szúnyoglárva, ami miatt irtani kéne. A gép mindenesetre készen áll, akár napokon belül felszállhat. Tovább olvasom