Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Még mindig örökségre várva

A Pannonhalmi Főapátság továbbra is várja örökségét, a több száz millió forintot érő oroszvári kastélyt. Örökösödési perrel és nevesítési eljárással is próbálkozik egyszerre, de mivel a szlovák oldalon nincs hajlandóság a döntésre, fél éve nem történik semmi.
A rajkai határátkelőtől mindössze két kilométerre fekvő szlovákiai Oroszvár (Rusovce) a II. világháborút követő béketárgyalásokig magyar település volt: 1947-ben csatolták az akkori Csehszlovákiához. A helyi kastély – amely a település ékköve – tulajdonosa, gróf Lónyay Elemér és felesége, Stefánia belga hercegnő 1944-es végrendeletében oroszvári ingatlanjait a pannonhalmi bencésekre hagyta. Ez egy évvel későbbi haláluk után a magyarországi rendre szállt.

A kastélyra a Benes-dekrétumok alapján kobzó határozatot állítottak ki, a Lónyayak nevére. Ekkor azonban már nem az ő tulajdonuk volt a pazar ingatlan: az épületről a bencések rendelkezhettek volna – erről az anomáliáról korábban írtunk (Bencések öröksége, Oroszvár – Kisalföld, 2004. március 30.).

Néhány évvel ezelőtt a rend figyelmét Mede Vencel, a Magyar Koalíció Pártjának pozsonyi kerületi elnöke hívta fel erre a tényre. Közbenjárásának köszönhetően a szlovák hivatalos szervek elismerték: az ötvenhét évvel ezelőtti államosítás érvénytelen volt. Örökösödési tárgyalás indult, majd nevesítették a kastélyparki parcellát, melynek jelenlegi értéke 40 millió korona, körülbelül 250 millió forint (ebben az összegben nincs benne a kastélyépület értéke). Az eljárást aztán nem folytatták, mert három éve a kerületi elnöktől Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát elvette a megbízást, mondván, új jogi taktikával: a révkomáromi bencés rend jogigényeire alapozva igényelnék vissza a Lónyay-kastélyt. Kiderült aztán, a választott taktika nem tökéletes, az eljárás megakadt.

A pannonhalmi apátság jelenleg két úton próbálkozik célba jutni – tudtuk meg –, egyrészt a régi peres eljárással, másrészt nevesítéssel. (Nevesítés: 2005-ig kárpótlást lehet benyújtani Szlovákiában az egykoron elkobzott területekre.) Ígéret volt arra, hogy a pozsonyi kormány még tavasszal, majd nyáron foglalkozik az üggyel, de ha így is történt, semmilyen visszajelzés nem érkezett ez idáig. Mede Vencel elmondta: két hete beszélt Pannonhalma képviselőjével az ügyben, aki akkor még „kötötte az ebet a karóhoz", s csak az örökösödési eljárásban gondolkodott.

A szlovák kormánynak elvileg már ki kellett volna dolgoznia egy jogi állásfoglalást a kérdésben, ám ez eddig nem történt meg. A helyzet egyre égetőbb lehet a bencések részéről: az oroszvári földterületeket nevesítik, s vannak ingatlanok, melyeket Lónyay névre jegyeznek be. Így az örökösödési dokumentumok bemutatása után – akár egy héten belül – kiállíthatják a bencések részére a tulajdoni lapot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyénket is fenyegeti jövőre a lepkeinvázió

Vagy 70 ezer hektáron okoztak idén tavasszal számottevő pusztítást az erdei gyapjas lepke hernyói a… Tovább olvasom