Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 4°C Még több cikk.

Még mindig kevés a gyűjtőhely

Győr-Sopron - Szép elv a szelektív hulladékgyűjtés, csakhogy a nagyvárosokban kevesebb a gyűjtőhely, mint amennyire szükség lenne. Egy éve a problémát már felvetettük, most ismét megnéztük, mi a helyzet ezen a „fronton”. Ugyanaz.
Nem számoltuk, hány olvasói észrevétel érkezett az elmúlt hónapokban azért, mert a szelektív hulladékgyűjtők jóval előbb megtelnek, mint hogy elvinnék. A meglévő, összesen 139 darab szigetre több edényt kihelyezni sok helyen nem lehet, mert nem fér el, és nincs miből; a hat évvel ezelőtti állapotokra tervezett rendszer ebből a szempontból csúcsra van járatva.

Fontos, hogy a szétválogatott hulladék mellé más – kommunális, lomtalanítási – szemetet ne dobjanak a lakosok a konténerekbe.
Fontos, hogy a szétválogatott hulladék mellé más – kommunális, lomtalanítási – szemetet ne dobjanak a lakosok a konténerekbe.


A tapasztalatok szerint a szelektívgyűjtőedény-kapacitásokban van tartalék, a Győr és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszer megvalósulásáig a megyeszékhely egész területén a megoldást a meglévő rendszer jobb kihasználásában látjuk. Ezalatt azt értjük, hogy a kartonpapírokat kisebb darabokra kell tépni, a PET palackokat össze kell lapítani, mielőtt bedobjuk az erre a célra rendszeresített edénybe, így akár 30 százalékkal több hulladék belefér. Erre a szelektívgyűjtő edényen jól látható, feltűnő matrica hívja fel a figyelmet. Gyakran tapasztaljuk azt is, hogy a lakók jó szándékkal a szelektív szigetekre helyezik a nem használt, megunt ruhákat, télikabátokat, plédeket, amelyek eső alkalmával hulladékká válnak. Ez elkerülhető, ha felveszik a kapcsolatot egy karitatív szervezettel, amely a rászorulókhoz eljuttatja az arra alkalmas ruhákat."
A Komszol tapasztalata az – tette hozzá Nagy Csaba –, hogy a közterületi szelektív hulladékgyűjtő szigetek edényeibe rakott hulladékok nagy részét az emberek a hétvégén juttatják a tárolókba. „Éppen ezért a szelektívgyűjtő edények ürítését a hétvégén végezzük. Ugyanekkor kijelöltünk további 15 olyan helyszínt Győrben, ahol a környéken lévő nagyobb szigeteket megbontva több kisebb szigetet alakítottunk ki, így közelebb vittük a gyűjtőedényeket a házakhoz. A felügyelettel működő gyűjtőpontok szintén április 15-től a hétvégén is nyitva tartanak."
Nagy Csaba végül hozzátette: „A Győr és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszer megvalósulásának első ütemében szerepel a hulladékgyűjtő szigetek számának növelése, azok ürítésének gyakoribbá tétele, így terveink szerint rövid időn belül a mai szelektív hulladékgyűjtő szigetek számának kétszerese áll majd a lakók rendelkezésére."
Sopronban jelenleg huszonhét szelektív hulladékgyűjtő edény található. Az edény kevés, ennél sokkal többre lenne szükség. Megoldást az úgynevezett hulladékprojekt hozhat, a pályázat sikeres elbírálása esetén 2009-től hetvenre emelkedne a tárolók száma. „A műanyagot hetente négyszer, míg a papírt és az üveget egy alkalommal szállítjuk el – mondta Kosztka László, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója. – A fő problémát az jelenti, hogy a szétválogatott hulladék mellé más – kommunális, lomtalanítási – szemetet is bedobnak. A műanyag palackokat ajánlatos lenne összelapítani, mert így háromszor-négyszer több hulladék férne bele a tárolóba."

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. x00 2008. június 01. 11:02
  „Azért annyit hozzáfűzést kíván a cikk, hogy én voltam olyan bátor és felhívtam a Kommunális ügyfélszolgálatát, hogy bejelentsem eltünt 2 müanyag palack szelktív gyüjtő a Répce utcai Tescotól Akkor még naívan azt hittem ellopták.
  Hát nem lopták el, csak pár száz méterrel odébb helyezte a Kommunális a 2 tárolót, mert az ügyintéző szerint ott is olyan emberek laknak akiknek joguk van szelektíven hulladékot gyüjteni.
  Ezt nem is vitatom, de tán nem onnan kellene áthelyezni a gyüjtőt ahol maximálisan kihasználják az emberek a kapacitását.
  Erre jött a válasza az ügyintéző hölgynek( akiről közben kiderült hogy a környéken lakik, lehet pont neki kellett az a két tároló), hogy ne legyenek restek az emberek és sétáljanak 100 métert a Lajta utca másik oldalán lévő gyüjtőhelyig. Lehet van olyan zöld érzelmű aki boltba indulva nem sajnálja a kitérőt és beiktatja a plussz utat, de valjuk meg őszintén ez a ritkább tipus.
  Talán a nagy tekitetű Kommunálisnak (akinek ugye még anyagi haszna is lehet a Kínába eladott műanyag palackokból) vennie kéne a fáradtságot és figyelemebe venni az emberek igényeit és beruházni új tárolókra vagy sürúbben üríteni.
  Pont az a szervezet okoz igy környezet szennyezést közvetve, amelyiknek célja lenne annak megakadályozása.”
 • 20. schipperke 2008. május 28. 12:08
  „A mai papírkisalföldből /kisalföld.hu hozzászólok/ érdekes módon lemaradt zárómondatom. "Adott esetben az önkormányzat szemhunyása, netán aktív közreműködése mellett!" Mi ezzel a gond
  Tisztelt Szerkesztőség? Netán ilyenről még nem hallottak? Netán a "Hivatalok" sara, már kicsit kényesebb terület lenne? Netán....??”
 • 19. Accentos 2008. május 28. 08:59
  „Azért az nevetséges,hogy Győrben 12 lépcsőházra van 2 (KETTŐ) kuka! az 192 db lakás!De mondjuk,hogy a környezettudatos ember nem teszi a kuka mellé a szemetet,inkább felpúpozza,de nem teszi mellé.Aztán jönnek a kukabúvárok,csinálnak jó nagy kupit,ami a kuka alján volt pár napig,most az is körülötte nyüvesedik.Őket nem rendszabályozza senki?”
 • 18. rajmond vera 2008. május 27. 23:02
  „röhej az egész !nem a szemét sok,hanem a szemétszedés nagyon gyatra.itt a nyár büdösödnek a kukák egyhéten egyszer viszik el a szemeteket.nincs ember? hisz az ország lassan fele munkanélküli.A kommunálist kéne kérdöre vonni.nálunk hetente háromszor vitték a szemet,most heti egy alkalommal.akkor nem csodálom,hogy a mocsok szaporodik.”
 • 17. Makkász 2008. május 27. 14:14
  „Pro és kontra vélemények vannak, hogy pupozzuk a gyűjtőt, vagy ne. Az azonban mág nem jelentmeg, hogy mi van akkor, ha nem fér be a műanyag olajosflakon, mert 5 liters például? Azt hova tegye az a környezettudatos állampolgár, ha vigyázni akar a lakóhelye tisztaságára. A papírgyújtő kontínerbe sem fér bele minden esetben a lehozott hulladék. Az ujság az igen, de ami nagyobb, az már nem! A Kálvária utca-Hunyadi utca sarkán, a Kommunális irodáitól 50 méterre van egy gyűjtőpont. Szerintem azok, akik az elszállításért felelősek,nem erre járnak dolgozni, mert sűrübben ürítettnék a szemeteseket. Oda is lehet látni, ha nagyon akarja az illetékes. Vagy nem zavarja őket, hogy a járdára folyik ki a műanyag palack a kukából. Milyen emberek ezek, hogy a saját munkahelyük közvetlen közelében elnézik, a napokig tarnyosuló szeméthegyeket?”
 • 16. Varga A. 2008. május 27. 12:36
  „Érdekes hozzáállás.
  Kedves púpozók, ha melléteszed (műanyagpalackról van szó) a szél elfújja, a suttyók elrudossák. Tehát nem ez a megoldás. Ha nincs hely, ne tedd ki, inkább tedd a tárolódba, vagy a kamrádba, garázsodba. Szerintem érdemes várni, a műanyagpalack nem rohad, nem büdös, és még csak légylárva sincs rajta.
  Inkább várjunk egy kicsit, minthogy bokáig járjunk a szemétben.

  A kedves szolgáltató pedig elgondolkodhata azon, hogy ha sok a hulladék akkor több gyüjtő kell. A keresksdelem, és a gyártók elgondolkodhatnának azon, hogy az unokájuk már esetleg nyakig jár a Petpalackban. Mi pedig elgondolkodhatnánk azon, hogy európai országokban a nem helyes hulladékgyűjtésér bizony keményen büntetnek.

  De leginkább azon kellene elgondolkodni, hogy a háztartási hulladékunk kezelését felelősen oldjuk meg. Hiszen ahogy mondják az ember nem szarik a saját portájára.”
 • 15. Accentos 2008. május 27. 10:59
  „Én se púpozom a kukát!ha látom,hogy tele van,inkább visszaviszem a negyedikre,büdösödjön csak nekem,aztán meg ha egy hét után hazamegyek,összeszedem a légylárvákat,és eladom egy horgászboltnak.mindenki jol jár:)) nem kell több kuka!!a kutyák,cicák olyan unalmasak! neveljünk patkányt:)))”
 • 14. raffy2 2008. május 26. 22:15
  „szerintem is aki teheti,az préselje össze a műanyag palackot.nekünk volt összenyomónk,de sajnos eltörött,de attól függetlenül összenyomjuk.mi válogatjuk a szemetet,külön műanyag üveg,papír,komposztra való,üveg,stb.én reggel megnézem mennyire van tele a gyűjtő,és ha van hely akkor valaki visszaviszi.de 1 héten egyszer üríteni az nem elég.vigyázzunk a környezetünkre én ezt kérem mindenkitől.”
 • 13. georgg 2008. május 26. 21:15
  „Én nem púpozom a kukát, ha tele van. Ennyi... Ha pedig úgy gondolja hogy ez kevés, nem attól lesz több hogy körépakol... ez emberi butaság.. mindkét oldalról...Vagy pont te vagy az aki mellé-köréteszi???”
 • 12. éne 2008. május 26. 20:23
  „georgbb!!! Ha már veszi az ember a fáradságot,és összegyűjti,elviszi a konténerhez,ami teli van,szerinted mit csináljon vele? Vigye vissza? Vagy járja be a várost hátha valahol van konténer amibe belefér? vagy dobja inkább bele az üveges konténerbe? Ez nem butaság,hanem figyelemfelhívás!! Ezután nem fogja többet levinni,hanem beledobja simán a nem szelektív kukába!!”
 • 11. georgbb 2008. május 26. 19:41
  „Nem csak a gyűjtő kevés, de sok mellette a buta ember is... Nem fér a kukába??? Lerakja mellé!!! Ehhez is kultúra kellene, de ehhez nemzedékeket kellene átnevelni, mert ami most ebben az országban megy, az inkább balkáni, mint nyugati civilizáció...”
 • 10. Matriné 2008. május 26. 16:56
  „Harminc évvel ezelőtt sem tejes zacskó sem pillepalack, műanyag reklám táska nem volt és nem is hiányzott senkinek! Ha csak nem a mai gyártóiknak! Nyugatról hozták ide e szemetet, mert egyeseknek ez jó üzlet! Szemét ből lessz a szemét és az a felesleges munka energia ráforditás ami a vonzata! Egyesek jól meggazdagodnak rajra! A lakósságnak meg egye több gondot okoznak vele! Ahogy aTESCO.-ba megszöntették a reklámtáska osztogatását amiből a szemét lett úgy a többit is meg lehetne szünteti. Vagy vissza a termelőjének a palackokat (betét) formájában!”
 • 9. voodoo 2008. május 26. 14:40
  „Lehet hogy gyakrabban kellene üríteni a kukát!?
  Vagy akkor nem látszana, hogy milyen eredményes a szelektív?”
 • 8. Az a tag, aki a műlábában csempészte a heroint 2008. május 26. 14:12
  „Milyen vicces, hogy nálunk a Ravazd utcában, ahol az emberek használták a szelektív gyűjőt, egyik napról a másikra elvitték. 2008-ban! Amikor mindenki a környezetvédelemről fröcsög! Én sétálok párszáz méterrel többet, de úgy veszem észre, más nem szívesen...
  Vissza akarom kapni a megszokott kukámat :)”
 • 7. Sabjanics József 2008. május 26. 12:32
  „Javaslom az összelapítás helyett a tömörítés technológiát beve-
  zetni.Az összelapítás nem nyerte el az állampolgárok tetszé-
  sét. A tömörítés eszköze a kézi működtetésű palackprés, melynek segítségével az eredeti térfogat 20 %-ra tömöríthető. Hány fuvar
  lenne megtakarítható így? és nem kellene újabb tárolókat bevonni.
  A palackprés könnyen felszerelhető, ára tízezer forint alatt van,
  Magyarországon több cég is gyártja. Hol legyen felszerelve ?-
  ez itt a kérdés! Felelős vezetők döntsék el és kísérleti jelleggel
  be kellene vezetni. Persze használni kellene és az állagát meg-
  óvni, s ehhez még pénz sem kellene.”
 • 6. Atis :) 2008. május 26. 12:17
  „Az is segítene, ha mindenki összetaposná a műanyag palackokat. Kb 20-30%-al több férne beléjük. Esetleg naponta üríteni. Vagy a műanyag palackra a német pédaként fizetsz betétdíjat, majd amikor visszaviszed kapsz kupont rá amit levásárolhatsz. Nem kell vele bajlódnod, nem áll kupacban a tároló mellett, utak mellet, nem megy a háztartási hulladékba. Jó ösztönző lenne.”
 • 5. Cerebellum 2008. május 26. 10:58
  „Valóban probléma a nagyobb lakótelepek környezetében kihelyezett hulladékgyűjtő egységek tárolókapacitása. Viszont véleményem szerint nem újabb gyűjtőhelyeket kellene kijelölni, csupán a meglévőket bővíteni. A jelenlegi 4 konténeres blokkokat 5 egységesre bővíteni(plusz egy műanyag palackoknak), valamint a konténerek méretét növelni. Pillanatnyilag ez is megtenné, és ehhez nem kellenek milliárdok, csaupán 10-20 millio.”
 • 4. 49. 2008. május 26. 09:36
  „Én németeknél láttam hasonló megoldást, mint amint Tajtianyu írt.
  Ott is a háztömbök előtt volt több konténer, ahová a hulladékot lehetett szelektíven rakni, nem kellett előtte megsétáltatni, vagy autóztatni a hulladékot.
  Nálunk a bolt előtt található egy közterületi szelektív hulladékgyűjtő szigetek, ahová az emberek vásárlás előtt viszik a feleslegessé vált műanyagot, papírt, üveget, majd utána kézmosás nélkül mehetnek vásárolni.”
 • 3. Tajtianyu 2008. május 26. 07:25
  „Lenne mit tanulnunk belga "szomszédunktól"...Ott (is) időtlen idők óta a szelektív gyűjtés háztartási szinten működik,megvan a rendszer ,mikor viszik el a kartont,mikor a fémdobozos-műanyagos egyveleget,mikor az egyéb szemetet...Nincs bűz,nincs ilyen iszonyat kupi az utcán ,mivel nincsenek is nyilvános gyűjtők,hiszen "készrecsomagolva" viszik el az adott kukásautók a házak elől a különböző hulladékot.Kár ,hogy nálunk ezt még nem tudták megvalósítani.Semmi más nem kéne hozzá,mint alapos átszervezés,propaganda ezerrel ,meg jó sok pénz...értem én ...ezutóbbival van a gond....”
 • 2. schipperke 2008. május 26. 07:19
  „"nagyvárosokban kevesebb"..., vidéken meg esetleg nincs is! De sebaj, majd "házilagosan" meg lesz oldva ez is. Adott esetben az önkormányzat szemhunyása, netán aktív közreműködése mellett!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vagy sokat, vagy egyáltalán nem járunk orvoshoz

Magyarország - Méhnyakrákszűrésre a behívottak alig negyede ment csak el, emlőrákszűrésen azonban a… Tovább olvasom