Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Még kilenc helyen lehet a hősök emlékhelye

Kilenc helyszínt tartanak alkalmasnak a győri önkormányzat által felkért szakértők a győri hősök emlékhelyének.
A győri közgyűlés február 9-i ülésén tárgyalta a NE-Felejcs Polgári Egyesület által kezdeményezett és hatezer győri aláírásával támogatott kezdeményezést, hogy legkésőbb 2007. június 4-ig, a trianoni békediktátum 87. évfordulójáig állítsák vissza az eredeti Országzászlót. Az emlékmű 1945 előtt a Baross híd lábánál volt.

Az eredetin Nagy-Magyarország is

A testület többsége februárban Balogh József polgármesterrel az élen úgy vélte, nem célszerű a város közterületeit „teletűzdelni" mások érzékenységét sértő szoborkompozíciókkal. Ezzel arra utaltak, hogy az eredeti Országzászlón a Nagy-Magyarország ábrázolása is szerepelt. A képviselők politikamentes alkotás felállítását fogadták el, emlékül azoknak a hősöknek, akik a hazáért, a városért áldozatot hoztak, illetve megjeleníti Győr, Magyarország és az Európai Unió zászlaját. (A vitáról a Kisalföld részletesen beszámolt – Nem állítják vissza az eredeti Országzászló emlékművet)

Ideális a Bisinger sétány?

A közgyűlés holnap tárgyalja a műalkotás lehetséges helyszíneit. Korábban arról volt szó, hogy április 30-ig országos nyílt pályázatot írnak ki a tervezésre, azonban a szakértők egybehangzó véleménye szerint ezt csak akkor lehet megtenni, ha ismert a helyszín. Ennek előkészítéseként Schmidt Péter alpolgármester a településfejlesztésben, a szobrászatban, az építészetben, a művészet- és várostörténetben jártas szakemberek javaslatait kérte.

Révi Zsolt főépítész olyan helyet keresett, ami találkozási pont, és ami az átutazók számára is látszik. Ideálisnak a Bisinger sétány virágóra vagy sportpálya felőli részét találta, ugyanakkor elképzelhetőnek tartja a Dunakapu tér és a volt elevátorház (hamarosan Dunapart Rezidencia) közötti Duna-korzót, a Káptalandomb Dunakapu téri bejáratát, esetleg a pápai vagy a veszprémi főút beérkezési pontját is.

Szobor helyett emlékpark?

Németh Sándor, illetve Bana József, a városi levéltár igazgatója ugyancsak a Bisinger sétány mellett érvel. Utóbbi részben azért, mert ott van elég hely, nem szükséges megbontani a Golgota terét, részben más miatt. „Attól tartok, ha az emlékmű nem a Bisinger sétányon valósul meg, úgy később újraindul az Országzászló kezdeményezése. Az új emlékmű koncepciója éppen az, hogy ez az alkotás az eredeti formájában és tartalommal ne valósuljon meg" – írta. P a temetői elhelyezést nem támogatja. Szabó Béla fotográfus ezzel szemben a Szabadi úti új köztemetőt tartja alkalmasnak. Szerinte a Duna-korzó is szóba jöhet, ahol a mű szép ívet alkothatna a várral és a Pálffy–Schwarzenberg-szoborral.

N. Mészáros Júlia, a Városi Művészeti Múzeum igazgatója állt elő a legszokatlanabb ötlettel. „Szobor, kereszt, kapu, építmény felállítása, tábla elhelyezése és más szokványos – a mai ember lelkületétől, ízlésvilágától távol álló, érzelmi azonosulásra, egyéni vagy közös emlékezésre, lelki felemelkedésre, ünneplésre és megemlékezésre alkalmatlan, költséges – emlékmű helyett a zsinagóga körüli parkosított terület emlékparkká alakítását javasolom" – írta. Indokai között szerepel, hogy áldozatokra emlékeztető emlékművek és -táblák szerte a városban vannak.

Lebó Ferenc szobrászművész elsősorban a Duna-korzó mellett teszi le a garast, de alternatívaként megemlíti a szabadhegyi temetőt, Marcalvárost, a Vízivárost és a Bisinger sétányt is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyújtották a gyirmóti reklámbálákat

Felgyújtották a gyirmóti Rodeo Ranch hétvégi rendezvényének több, szalmabálára erősített reklámját. Tovább olvasom