Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Még kétezer látogató

Győr - Heti ezer látogató még „benne volt" a győri Munkácsy-kiállításban, aminek zárását két héttel későbbre halasztotta július elején a megyei és a városi önkormányzat.


Hétfőn már gőzerővel pakolták a győri Vastuskós házban bemutatott Munkácsy-képeket, melyeket április 4. és  múlt vasárnap között 37.894 vendég  nézett meg.

Ekkora érdeklődést összevetni bármi más helyi tárlattal vagy turistalátványossággal olyan, mintha az almát hasonlítanánk a körtéhez – hárította el diplomatikusan ezt a kérdést a megyei múzeum igazgatóhelyettese. Annyit azonban hozzátehetünk: amihez egyáltalán érdemes mérni a Pákh- és a békéscsabai gyűjtemény látogatottságát, az a megyei múzeum hatáskörében csak a soproni Tűztorony és a nagycenki Széchenyi-kastély, az előbbiben tavaly – egész évben – 52 ezren, az utóbbiban valamivel több mint 40 ezren vettek belépőt.

Természetesen egyikük sem igényel olyan élesben kifejtett marketingtevékenységet, mint a Munkácsy-kiállítás, amelynek helyszínét – a győri Vastuskós házat – eddig sokan nem is ismerték. A propagandában nemcsak a helyi média, de a vendéglátóipar és számos közintézmény is segédkezett – mondta el Csécs Teréz igazgatóhelyettes –, így érkeztek szórólapjukat lobogtató osztrákok, hollandok, franciák, de még Los Angeles-i és ausztrál turisták is a kiállításra. És még egy, amire legyünk büszkék: tudomásunk szerint a 34, később 35 festményt, számos dokumentumot és relikviát felsorakoztató anyag tizenhét helyszíne közül Győr az első három között végzett a látogatottságot nézve.

A képek mostani ˝sorsa˝ maradjon titok – a Pákh-gyűjteményt szeptembertől Nyíregyházán láthatják. Fotó: Bertleff
A képek mostani ˝sorsa˝ maradjon titok – a Pákh-gyűjteményt szeptembertől Nyíregyházán láthatják. Fotó: Bertleff

Ami az elmúlt két hetet illeti, természetesen messze nem hozta azt a véghajrát, amit a június. Július 4-ig ugyanis úgy lehetett tudni, hogy bezár a kiállítás, s akik semmiképpen sem akarták elszalasztani a lehetőséget, szakítottak rá időt. Így a nyár első hónapjában hetente legalább 5000 belépő fogyott, az elmúlt két hetet pedig inkább a kiállítás első két hetéhez lehet hasonlítani.

A Munkácsy-képek további sorsáról biztonságtechnikai okokból nem mondhatott pontos információt az igazgatóhelyettes, annyit közölhetünk csak, hogy szeptemberben Nyíregyházára kerül az amerikai Pákh Imre-gyűjtemény, míg a békéscsabai anyagot visszaviszik a Viharsarokba. Szintén valamikor az ősszel érkezik haza a New Yorkban és Washingtonban nagy sikert arató Patkó-gyűjtemény a Vastuskós házba, amely – a múzeum véleménye szerint – modernségével együtt is beleillik a pompeji vörössé vált környezetbe.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságosabb lett az útkereszteződés

Győr - Átlátható csomópontot alakított ki a Győri Útkezelő Szervezet Ménfőcsanakon a Győri… Tovább olvasom