Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Még egyszer a győri ˝Ifiházról˝

Civil szakértők érveltek amellett, miért kell megtartani a lebontásra ítélt Petőfi Sándor Ifjúsági Házat.


Kedden délután megtelt a győri Konferencia szálló 40 személyes Zichy-terme a győri ifjúsági ház megmaradásáért tenni akaró civilekkel és politikusokkal.

A résztvevők aláírásukkal támogatták a Petőfi Sándor Ifjúsági Ház épületének felújítását, a létesítmény közművelődési funkciójának visszaállítását és az építésnél megóvott – az építmény részévé vált – vadgesztenyefa megőrzését.

A fórum végén az  Arrabona Városvédő Egyesület bejelentette: október 6-án, hétfőn 17 órakor békés megmozdulást szerveznek Élőlánc az ifiházért címmel - tájékoztatta portálunkat a Győri Civil társaság.

Mint közleményükben írták, a Győri Civil Társaság kerekasztal beszélgetésének első harmadában civil szakértők érveltek amellett, miért kell megtartani a városvezetés által lebontásra ítélt Petőfi Sándor Ifjúsági Házat. Dr. Winkler Gábor építész, egyetemi tanár az épület építészeti értékeiről beszélt.


Szabó Gyula építész, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke ezúttal statikus mérnökként jelentette ki, hogy az 1973-ban átadott épület vasbeton tetőszerkezete egy, a közelmúltban elvégzett vizsgálat szerint statikailag rendben van.

Nagy Péter környezetvédő, a Reflex Környezetvédő Egyesület aktivistája bejelentette: a Reflex kezdeményezte az Ifjúsági Ház belső udvarán álló vadgesztenyefa helyi védett természeti értékké nyilvánítását.

Madarász Zsuzsa közművelődési szakember a város egyik kulturális központjaként működő intézmény főbb korszakait és emlékezetes kultúrtörténeti programjait idézte fel. A 40 év nagyobb része fontos fejezetévé vált a város művelődéstörténetének. Az épület inspiráló terei egyidőben nyújtottak lehetőséget a zártabb közösségek tevékenységéhez, a kamaraszínházi film-, színház-, mozgásművészeti és irodalmi előadásokhoz, a nyitott aula és az alsó körfolyosó boxai pedig a fiatalok spontán találkozásaihoz. A látogatók a legfrissebb kulturális kezdeményezésekkel, a legjobb kortárs művészeti attrakciókkal találkozhattak. Ennek eredménye a ’90-es évek elején létrehozott köztéri modern szoborpark is, amely mára elszomorító képet mutat.

A „Petőfi" zenei, színházi, irodalmi, vizuális műhelyei, művészeti alkotókörei máig ható értéket teremtettek. Ez magyarázza, hogy mára épület és tevékenység együtt szimbolizál 40 évet, egy intézményt, amelyet nemes egyszerűséggel csak „ifiház"-ként  vagy „Petőfiként" emlegetünk. Az egykori Petőfi Ifjúsági Ház egyébként nem csak a fiatalok, de a civil szervezetek kedvelt találkozóhelye és rendezvényszíntere is volt.

Dr. Kalas György környezetvédő a belváros közlekedési problémáit (zaj,   levegőszennyezés) és az ebből adódó környezet-egészségügyi kockázatokat ismertette, kiemelve, hogy felelőtlenség lenne a művelődési ház helyére parkolóházat építeni.

A fórum második részében a pártok képviselői kaptak lehetőséget arra, hogy 3 percben kifejtsék a Győri Ifjúsági Ház jövőjével kapcsolatos nézeteiket.

A három ellenzéki polgármester-jelölt (Neuport Zsolt  - DK, Takács Krisztián – Jobbik, Nógrádi László – LMP) és az MSZP belvárosi képviselő jelöltje (Szuchy Brigitta) egyetértettek abban, hogy a Petőfi Sándor Ifjúsági Ház épületét  meg kell tartani és felújítás után vissza kell állítani a létesítmény közművelődési funkcióját.

A fórum harmadik részében dr. Války István fölolvasta Győriek! Tiétek az IFIHÁZ! - Ne engedjétek elbontani! című írását.

Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke bejelentette: október 6-án, hétfőn 17 órakor békés megmozdulást szerveznek Élőlánc az ifiházért címmel. Az eseményre várnak minden polgárt, aki úgy érzi, hogy az ifiház többet érdemel, minthogy lebontsák, és parkolóházat építsenek a helyére!

Lajtmann Csaba, a fórum moderátora megkérte a jelen lévő politikusokat, hogy a civil megmozdulást támogató pártok ennek megfelelően jelenjenek meg a helyszínen. Hartyándi Jenő a Mediawave fesztiváligazgatója civil polgárként jegyezte meg, hogy a hetvenes években épült ifjúsági ház felújítását úgy kell megtervezni, hogy az minden szempontból eleget tehessen a XXI. század elvárásainak.

A fórumot a szervezők nevében Madarász Zsuzsa zárta be azzal, hogy a napokban megalakult Győri Civil Társaság ajtaja mindenki előtt nyitott, aki tenni akar a Győri Ifjúsági Ház épületének megtartásáért és felújítása után a létesítmény közművelődési funkciójának visszaállításáért  -olvasható a társaság közleményében.

Előzmények:


Közel egy éve jelent meg a hír: lebontják a 40 éve alatt kultikus emlékűvé vált közművelődési intézmény épületét, hogy helyére parkolóház épülhessen.

A civilek kérdéseire kitérő válaszok születtek. A ’70-es évek építészetének győri emléke és mellette a korszak művészetét bemutató szoborpark elkeserítő állapotba került - írja a Győri Civil Társaság.

A civilek ezért a felújítandó Petőfi Sándor Művelődési Házért nyilvános kerekasztal beszélgetést szervezett, amire várnak minden érdeklődőt.

NYILVÁNOS KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS

2014. szeptember 30-án 17.00 órára a Hotel Konferencia kistermébe
(Győr, Apor Vilmos püspök tere 3.)

Egy téma – több megközelítés:
Építészeti-esztétikai-, környezet-egészségügyi és közművelődési aspektusok
Politikusok álláspontja, közönség véleménye

A beszélgetés résztvevői:

Lőrincz Benedek építész (Lőrincz József Ybl-díjas építész, az Ifjúsági Ház tervezőjének hozzátartozója), dr. Winkler Gábor építész, egyetemi tanár, dr. Kalas György és Nagy Péter környezetvédők, Madarász Zsuzsa közművelődési szakember.

És akik reményeink szerint bekapcsolódnak: politikusok, közönség

Moderátor: Lajtmann Csaba környezetvédő

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tény: a Baross hidat előbb meg szeretnék nyitni a tervezettnél

A kisalfold.hu friss információ szerint október 9-én hatósági szemlén fog eldőlni, mikor vehetik… Tovább olvasom