Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Még drágább kukák: a szemétszállítási díj újra emelkedhet Győrben

Amennyiben a győri önkormányzati képviselők bólintanak az új tarifákra - szinte biztosra vehető a határozat elfogadása -, ismét mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk a szemétszállításért.

A kisalföldi megyeszékhelyen annak ellenére növekszik várhatóan a szemétszállítási díj, hogy tavaly októberben Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott: "egyértelmű választ nem tudok adni arról, hogy drágább lesz-e a szemétszállítás jövőre, de valószínűleg nem.

Mivel a kormány a rezsidíjakat, köztük a szemétszállításét is befagyasztotta (idén áprilisban az emelési moratóriumot feloldotta a kormány – a szerk.), így várhatóan a most számlázott díjtételeken mi sem fogunk emelni".

Miután 2011 tavaszán útjára indult az új hulladékkezelési rendszer a győri nagytérségi hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás 112 településén, a szemétszállítási díj jelentős emelésével szembesültek - kénytelen-kelletlen - az ügyfelek.


Azok a drága fuvarok! Fotó: Krizsán Csaba.
Azok a drága fuvarok! Fotó: Krizsán Csaba.


Noha az ürítések számával lehet spórolni - vagyis ha a család szelektíven gyűjti a hulladékot, s így kevesebbszer teszi ki a kukát -, a kötelezően fizetendő rendelkezésre állási díj súlyosan megnyomja a számlát.

Ez az összeg a tavalyi induláskor 895 forintot tett ki havonta, s most sem változik: júliustól is 895 forintot kell fizetni a rengeteget vitatott tételért.

A Győr-Szol Zrt. javaslata szerint idén júliustól a maradék hulladék (szürke kuka) javasolt ürítési díja 584 forint, a bio hulladék (barna kuka) esetében ez az összeg 508 forint, a válogatás nélkül gyűjtött vegyes hulladék (fekete kuka) esetében pedig 533 forint legyen. (120 literes edényegységekkel számolva.)

A győri holding a közgyűlési előterjesztésben többek közt az üzemanyagárak növekedésével, a kötelező bérkompenzációval, amortizációs díjjal magyarázza az emelés szükségességét.

A teljes közgyűlési előterjesztést ide kattintva olvashatják el!

Itt pedig arról olvashatnak, hogy Adyvárosban lakát alá került a szemetes konténer a lakóközösség döntése értelmében.

Összehasonlító táblázat >>

Katt-katt: online tudósítás a győri közgyűlésről pénteken!

A kisalfold.hu a nyári szünet előtti utolsó győri közgyűlésről, pénteken 10 órától tudósít a Városházáról - tartsanak velünk akkor! 


Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Babenko 2012. július 01. 08:30
  „""A győri holding a közgyűlési előterjesztésben többek közt az üzemanyagárak növekedésével, a kötelező bérkompenzációval, amortizációs díjjal magyarázza az emelés szükségességét.""

  A győri lakó meg az emelkedő megélhetési költségekkel, az emelkedő közüzemi díjakkal és a csökkenő keresettel magyarázza, a nemfizetési szándékát.”
 • 35. apolika 2012. június 30. 07:55
  „Győriek, mikor jöttök már rá, hogy minden emelés azért van, hogy megfizettessék velünk a mélygarázsra felvett(?) hitelt? Ébresztő!”
 • 34. Primax 2012. június 29. 19:56
  „"28. yenkiman"-nak igaza van.
  Van, ugyebár egy éves bevételi terv.
  Az emelések miatt az emberek egy része vagy ritkábban teszi ki az edényeit, vagy beledobálja a szelektív edényekbe, vagy - igazi európerként - egyszerűen kihordja a határba. Jómagam is láttam már - 20 millás autóból - csirkecsontokkal, tejes és sörösdobozokkal, "használt" papírpelenkákkal és krumplihéjjal teli szemetes-zsákot - szép ívben - repülni az árokba...meg sem álltak, csak kicsit lassítottak...többször is. Érdemes megnézni a szelektív edényeket és környezetüket...egyre több ott a kommunális és konyhai hulladék.
  Hiába emeltek tehát, - valószínűleg - csökken a bevételük.
  Ezért : mindenféle simlis indokkal megint emelnek.”
 • 33. anuvuk 2012. június 29. 17:06
  „A képhez. Azok a drága fuvarok!
  A kukás autók kiváltása, konténeres "medve barát" megoldást, minden hulladékra!! Összevonva!!
  A közeli szemetes, nem ösztönöz a szelektálásra!!!”
 • 32. Alina01 2012. június 29. 08:29
  „Társas házban lakom, szemben családi házak vannak, onnan is ide hordják a szemetet, ők így spórolnak!

  Ja ha lezárnánk mellé dobálnák...ennyi.”
 • 31. naspolya11 2012. június 29. 07:37
  „Talán a Tisztelt illetékeseknek kicsit jobban át kellene gondolni mire szórják a város pénzét!
  Pl.:voltak évek amikor évi 100-120 millió ft. ment szúnyog gyérítésre indokolatlanul,(vagy pénz
  vissza forgatás?) amely összeg felét a szemét szállításba lehetett volna vissza forgatni.
  Vagy valaki végezzen már egy rövid számolást menyi is a szemét díjból származó bevétel,
  mennyi a ráfordítás? LEHET hogy érdekes szám lesz ideértve a ráfordított támogatásokat is.
  Egy tisztább Győr (főleg a perem kerületek) megérdemelne ennyit!”
 • 30. eger 2012. június 28. 21:50
  „19 Madarásznak:
  Nálunk gond nélkül beleegyeztek a szomszédok, írásba is adták, hisz 20 éve komposztálunk-akkor még nem kellett az engedélyük- és tudják, hogy nincsen szaga. A kutyagumiról én is hallottam, amit mondasz, de nem hiszem el: régen a paraszti portákon az állati ürülék a trágyára került. Az egész mennyiséghez képest a kutyagumi 1 tacskótól olyan kevés, hogy vele együtt lebomlik. A jó komposzt bomlása egyébként magas hőmérsékleten folyik, semlegesítődik ilyen kis mennyiségben. Az ágakat nem frissen, hanem a fáskamrában tároljuk méretre vágva és összerakva. Télre bőven kiszárad. A levelet levágom metszőollóval róla és a komposztra kerül. Az étellel szennyezett papírt liszteszacskóba tömöm és szintén a fáskamrában várja a tüzelős időszakot. Nálunk az újságpapír és reklámújság is oda kerül kötegelve.”
 • 29. háté 2012. június 28. 20:56
  „Emelnek mindent, hogy aztán elba......ák a saját vágyaik kielégítésére! -ezek rablók, kufárok, uzsorások.
  Igaz is, az uzsorát bünteti a törvény!- ja a fi..sz kivétel”
 • 28. yenkiman 2012. június 28. 19:26
  „Emberek minél többet spóroltok a szemét szállítással annál drágább lesz!Meg van határozva mennyi pénznek kell befolyni és ha nem jön össze akkor árat emelnek.Kell a vezetésnek a jó fizetés.Anno emlékszem a heti háromszori ürítést csökkentették kettőre a fidesz egyszerre aláírást gyűjtött mert ár emelésnek vettek ami igaz is volt.És most mi van?Vagy ezt már ez a banda csinálja akkor ez rendben van?Van ennek a városnak más olimpiai bajnoka is de szerintem ehhez a szemétséghez Ő nem adná a nevét!”
 • 27. bazsifekete 2012. június 28. 19:22
  „Komposztálóhoz nem kell engedély, csak egy kis lelemény....
  A szomszéd gazdálkodjon a saját telkén, a saját hulladékával.”
 • 26. anuvuk 2012. június 28. 18:31
  „A szemetes lakatolása egy nagy b......g!
  Amíg az utcai bobrok "mindenkié", nincs értelme szelektálni!!!Másnak csináljam a helyet, - de csip az van!
  A szelektívet meg míg feldöntik, miről beszélünk!
  A kukás szállítást kell átalakítani konténeresre, "medve barát"minden típusú hulladékra! Összevonva!
  A díjnak így nem drágulni, csökkenni kellene, - kell!!!”
 • 25. urbaniastapista 2012. június 28. 18:20
  „Ez egy ördögi kör, a drágítás miatt egyre többen dobják a szelektívbe a kommunális szemetet, meg a lomot. Utóbbit valószínűleg olyanok, akiknek nincs autója. Miért azzal szúrnak ki, aki fizet? Miért nem a zugszemetelőket és a szelektíveket lomokkal teletöltőket kapják el? Ja, hogy azok elfutnak, meg sötétben is kellene dolgozni.
  Egyszerűbb a becsületeseket tovább sarcolni.”
 • 24. pubigyereide 2012. június 28. 17:41
  „19.

  Van egy kis tároló helyiség a kertben, oda van beállítva a kuka. Azért nem úgy kell elképzelni, hogy ajtón kívül okádhatnékod van. Persze bent lehet érezni a szagokat, de sok-sok ezret meg lehet így takarítani. És meg is kell.”
 • 23. rebetli 2012. június 28. 17:19
  „Ez a szemét szállítás már fejlődhetne valamit.!
  -Ha egy házban le van kötve hogy mennyi konténert,kukát fizetnek,ha kevesebbet ürítenek ez az összeg marad.
  -Ha legközelebb,vagy bár mikor több üríteni való kerülne ki,biztos nem teljesítenék!
  -Ezt ki veszi tudomásul?A MAGASSÁGOS?
  -Ez egy elavult,maradi,egyoldalú rendszer megoldás!”
 • 22. tricse 2012. június 28. 16:13
  „A hulladékszigeteken,minden egyes szelektív gyűjtőedényre ki van írva az ingyenesen hívható szám,amelyen be lehet jelenteni ha megtelt az edény! Nagyon kedves hölgy veszi fel a telefont és megköszöni az információt,csak sajnos kevesen veszik a fáradságot,hogy amikor fullra töltik az edényt megeresszenek egy telefont! A másik! Már így is rengeteg kintlévősége van a Győr-Szolnak,talán nem kellene ezt a tételt áremeléssel növelni! Az emberek így is árgus szemekkel figyelik a saját kukájukat és irtózatos patáliát csapnak ha valaki beletesz egy akármilyen kis szemetet! Sajnos a szemléletváltásra még nagyon sokat kell várni,mert amíg arra van pénze a "parasztnak"hogy kajáldából hozassa az egész bagázs ebédjét,de a tálcákat már nem tudná a szelektívbe elvinni és amíg a 3 saját kukával rendelkező boltos a kartondobozokat a lakók konténerjébe dobálja és még csak nem is "lapraszerelten" addig nincs remény!Jelzem engem az is felszab agyilag,hogy nem bírják emberek a szemetüket neylonzacskóban beledobni a kukába,hanem beleborítják csak úgy! Ehh!”
 • 21. acsali 2012. június 28. 16:06
  „Nem különbek a Deákné vásznánál.”
 • 20. bojtár 2012. június 28. 15:46
  „19. Madarász 2012.06.28. 15:25
  hát ez az igazából mit is szabad csinálni ebben az országban amiért nem büntetnek? Ezt hívják úgy,hogy bevezetés a modern kori rabszolgatartásba korlátok közé zárni a népet és uralkodni rajtuk minden téren és minden áron.
  http://www.youtube.com/watch?v=dXAuU09ru0s”
 • 19. Madarász 2012. június 28. 15:25
  „10. Azért nem olyan egyszerű a dolog, Győrben családi házas övezetben csak akkor lehet komposztálód, ha a szomszédok írásban beleegyeznek. Egyébként meg a kutyagumit nem szabad komposztálni, mert veszélyes! A komposztos kukába is tilos beletenni, csak a maradékosba lehet.

  Az emberek többségének nincs cserépkályhája, mi pl. gázzal fűtünk, a papírt ugyan el lehet vinni a gyűjtőszigetre, de csak a tisztát, az étellel szennyezett csomagolást, pl. már nem. A gallyat elégetni nem lehet, ahogy a levelet sem, az ugyanis szintén tilos az önkormányzati rendelet szerint.

  14. Na azt megnézném, ha mindent szabályosan csinálnátok, akkor nyáron milyen szag lenne a kukátok körül! Szép lenne mondjuk 2 hónapig őrizgetni a kukában a kutyagumit, meg a hússal szennyezett csomagolást. Lenne ott szag! Csak a szomszédaitok bírják ki...”
 • 18. bojtár 2012. június 28. 15:11
  „egy újabb elmebeteg:
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/06/28/300_milliardos_ajandekot_iger_rogan/”
 • 17. bojtár 2012. június 28. 14:36
  „emeljék a hülyék azt hiszik tudják az embereke fizetni olyan szeméthegyeket építenek majd,hogy a téli olimpiát lehetne rendezni nem pedig Magyarországon megengedni a buziolimpiát szégyen és gyalázat.Tényleg erről miért nem ír ez a szabad média:):) szánalmas”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri díszközgyűlés Szent László tiszteletére: íme, a kitüntettek névsora - fotók

A "birodalomépítő nagy királyra", Szent Lászlóra emlékezett szerdán Győr város díszközgyűlése. Tovább olvasom