Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Még csak álom a lakópark

Két éve még azt írtuk: a legjobb esetben is a tervezettnél két évvel később kezdik el építeni a tarjánpusztai lakóparkot. Ezt most módosítani kell: sejtelmünk sincs, hogy mikor kezdik építeni.

Természetes, hogy nem a tarjánpusztai lakópark lenne az egyetlen, aminek tétjeit – legalábbis egy időre – törli a pangó ingatlanpiac. De azért legalább álmodozzunk, mert a tarjánpusztai álom igazán szép, még ha hat év alatt sokan talán már fel is ébredtek belőle. A komplexum kivitelezését 2005-ben engedélyezte a környezetvédelmi hatóság. A merész ötlet lényege, hogy a mintegy húsz társasház a hajdan üzemanyagot tároló tartályok alapjára épülne, s az eredeti elképzelés szerint megduplázná Tarjánpuszta lakosságát a hajdani TIG-telepen tervezett körpanorámás lakópark. Vagyis ahol 1972-től 1992-ig az állam olaj- és benzintartalékait tárolták, tartályonként 2 millió litert, ott majd egyszer kétszintes, 412 négyzetméter alapterületű, kör alakú lakóotthonok állnak az elképzelések szerint. Mint portálunk erről 2003 óta többször is beszámolt, a vasbetonnal épült tartályok kiváló alapot adnak az öt-nyolc lakásos házaknak. A tíz és fél hektáros telepet a hozzá tartozó 3,2 hektáros ipari területtel együtt az önkormányzat megvásárolta, évekkel ezelőtt visszafizette a 80 millió forintos hitelt és a terület 85 százalékát két befektetőnek adta el, míg a maradék 15 százalék fölött továbbra is maga rendelkezik.

A tartályokban hajdan 2 millió liter benzint tároltak. Alapnak is tökéletes lenne. Kálmán Józsefné polgármester szerint még nem érett meg a helyzet az építkezésre.
A tartályokban hajdan 2 millió liter benzint tároltak. Alapnak is tökéletes lenne.

Úgy tudjuk, nemcsak az ingatlanpiac pangása keresztezi a tervek útját, hanem a befektetők és az önkormányzat között sem született még egyezség számos kérdésben, de abban mindegyik oldal véleménye egybehangzó, hogy nem luxusingatlanokban kell gondolkodni, inkább a középréteget vennék célba.

Kálmán Józsefné polgármester szerint még nem érett meg a helyzet az építkezésre.
Kálmán Józsefné polgármester szerint még nem érett meg a helyzet az építkezésre.

Kálmán Józsefné polgármester elmondta: sajnos még nem érett meg a helyzet az építkezésre, számos piackutatást kell végezni, egyeztetések vannak hátra és a közös célokat is pontosabban meg kell határozni. ˝Addig nem kezdjük idecsábítani a potenciális lakókat, amíg a mi oldalunkon nem tisztázódott az elképzelés˝ – közölte. Amint Kálmánné vélekedik: az továbbra sem kérdéses, hogy érdeklődő lenne a lakásokra, amiknek versenyképességét növelné, ha alternatív energiaforrások betervezésével csökkentenék a bér- és öröklakások fenntartási költségeit. S ami pedig a várostól viszonylag távol eső terület vonzerejét jelenti: hogy egy 10 és fél hektáros, zöld ˝szőnyeget˝ kell elképzelni, ahol tízméteres fák is akadnak. Mindezt egy hatvanhat hektáros tájvédelmi körzet veszi körül, aminek majdnem a fele erdő. A panoráma pedig gyönyörű: ha tiszta az idő, Tarjánpusztáról látni lehet a Kőris-hegyet és a cseszneki várat is.

S a cseszneki vár már sok támadást, sőt, villámcsapást is megért, talán még a helyén lesz, amikor jelentős fejleményekről írhatunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediawave: Szombathely befogadná

Szombathely közgyűlése évi 20 millió forintos összeggel, öt éven át befogadja a Mediawave-et. Tovább olvasom