Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Még bűzölög az égett gyapjú Győrben

Információink szerint az égett gyapjút augusztus 27-én szállítják el, a munka egy-két napig tart majd.
Lassan két hónapja – a legmelegebb nyári hónapokban – nem merünk ablakot nyitni a leégett gyárépületek felőli oldalról: ablakunktól alig néhány tíz méterre állnak azok a félig elégett, emeletnyi magasan deponált gyapjúkupacok, ahonnan az északnyugati szél fekete kormot, pernyét, szemetet hoz" – kezdte a Mester utcában élő Morvay Jenő.

A volt Richards-gyár területén június közepén gyulladt ki a finomposztógyár gyapot- és műszálraktárának épülete, s a tűz átterjedt a fonalüzemre is.A közelben élők szerint azóta szinte elviselhetetlen a feléjük szálló hulladék és a bűz.

Mögöttük az égett gyapjú: Morvay Jenő szerint hónapok óta nem tudnak ablakot nyitni a leégett raktárépületből kihozott bűzös anyag miatt, mely halomban áll a gyárudvaron.
Mögöttük az égett gyapjú: Morvay Jenő szerint hónapok óta nem tudnak ablakot nyitni a leégett raktárépületből kihozott bűzös anyag miatt, mely halomban áll a gyárudvaron.


A két leginkább érintett társasházban 88 lakásban élnek, mellettük 44 másikat is zavar a probléma. „A raktárépületet bontó munkásoktól érdeklődtünk, mikor viszik el végre az égett gyapjúhulladékot, ám nem tudtak választ adni. Így bejelentést tettünk egy lakótársammal az önkormányzaton, ahonnan az ügyet továbbították a környezetvédelmi felügyelőségre" – mondta Morvay Jenő. Az önkormányzatot megkereső asszony úgy folytatta: „Az égett, bűzölgő gyapjúbáláktól két hónapja fulladok, köhögök, rekedt vagyok."

 A kár nagysága. A tűzkár a benn maradt jelentős gépparkkal és az elégett gyapot, valamint műszál alapanyaggal és a fonalakkal együtt milliárdos nagyságrendű. Úgy tudjuk, folyik a biztosítóval való egyeztetés.


A Kisalföld a napokban bejutott a gyár területére is, ahol folyik a bontási munka. Az olasz tulajdonos is a győri irodában tartózkodott, ám vele nem sikerült beszélnünk. Információink szerint az égett gyapjút augusztus 27-én szállítják el, a munka egy-két napig tart majd.

A többek közt textilszálfestéssel foglalkozó vállalkozás jövő héten újraindítja tevékenységét, a korábbinál egyelőre kisebb kapacitással. A bérelt raktárépületek bontása még jó ideig eltart. Úgy tudjuk, a környezetvédelmi felügyelőség illetékese járt már a helyszínen.

Olvasóink írták

 • 3. paxpace 2012. augusztus 18. 15:34
  „Egyszer már felhívtam a figyelmet arra,hogy a gyapot és a gyapjú és két különböző anyag.A gyapot egy bizonyos feldolgozási szakasz után-pamut.
  tehát a lényeg :A Richards gyárban nem gyapjú,hanem gyapot égett ( pamut )melynek alapanyaga cellulóz,csakúgy mint a papirnak Ha gyapjú égett volna valószínű a lakókat kíköltöztették volna.Mivel a Kisalföldnél tudomásom szerint van textilvegyész is ,jó lenne,ha munkatársait eligazítaná.”
 • 2. gonzo 2012. augusztus 18. 13:41
  „1.Pillancs.
  Marha!:))”
 • 1. PillancsaVakumba 2012. augusztus 17. 22:31
  „Igazi party arc , a képen , a papa! :))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irodát nyitott Győrben a TUI

Győrben nyitotta meg első saját vidéki utazási irodáját a 20-nál is több franchise-partnerrel… Tovább olvasom