Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Még alig szabadult és megkéselte barátnőjét

Győr - Tíz év fegyházbüntetésre ítélte és ugyanennyi időre az országból is kitiltotta a Győri Ítélőtábla azt a negyvenéves férfit, aki 2005-ben a járókelők szeme láttára megkéselte barátnőjét a mosonmagyaróvári 48-as téren. Az ítélet jogerős.
Hajszálon múlt, hogy nem ölte meg dühében barátnőjét Gecse János, akinek tettére nemcsak a sértett, de több járókelő is egy életen át emlékezni fog. Az erdélyi magyar férfi és szintén a határon túl élt barátnője néhány hónap különbséggel hagyta el Romániát, a harminckét éves nő idős rokonát ápolta Mosonmagyaróváron. A két fél kapcsolatát – ami még az áttelepülés előtt kezdődött – az anyaországban töltött két hónap alatt folyamatosan mérgezte az, hogy a férfi sürgette az összeköltözést. Az asszony azonban egyelőre vagy egyáltalán nem akart párjánál lakni, aki egyébként már a sorsdöntő nap előtt is bántalmazta őt.
Egy együtt töltött éjszaka után megállapodtak, hogy találkoznak a Lajta-hídnál és megbeszélik a költözés dolgát. A nő a gondozott rokon ismerőseivel jelent meg, akikből azonban kísérőből szemtanú vált pár percen belül. Gecse János ugyanis kipattant az autóból, késével
hadonászva indult a sértett felé, s azt ordította: „Ha nem jössz, megöllek..." „Tedd le azt a kést, aztán megbeszéljük" – kiáltott a nő, de a vádlott már szúrt is felé.

A sértett menekült a támadás elől, de hiába: összesen kilenc döfés érte, méghozzá felsőteste minden tájékán: a karján, a mellkasán, a hasán, s még a fején is.

A férfi elmenekült és nem sokkal később feljelentette saját magát.
Mint azt az ítélet is tartalmazza: Gecse János – bár nem ölte meg áldozatát – mindent megtett azért, hogy az asszony meghaljon, s csak a gyors orvosi közbeavatkozás mentette meg a sértett életét. Egészsége így is megromlott: karja legyengült, s a hasát ért szúrás is maradandó károsodást okozott.

Gecse tettével kapcsolatban nem voltak kétségei a nyomozó hatóságoknak, pusztán a bírói megítélés volt vitás. A vádlott és ügyvédje arra hivatkozott, hogy a férfi cselekedete nem az ölésre, csak a bosszúra irányult, s ezt az erős indulatot egy sokkszerű, külső ok váltotta ki: a nő hitegette őt, majd elpártolt tőle. Ám a bíróság ezt nem fogadta el. A férjes asszony ugyanis a jelek szerint soha nem akart végleg a férfi mellett maradni, s az, hogy a pofonok elszenvedése után megpróbálta leépíteni ezt a kapcsolatot, nem jelent olyan „külső" közrehatást, ami arányban állna az iszonyú „büntetőhadjárattal" – ahogyan dr. Kovács Tamás, a tanács elnöke fogalmazott. Így végül az ítélőtábla – egybehangzóan az első fokon eljárt megyei bíróság határozatával – különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt tíz év fegyházbüntetésre ítélte Gecse Jánost. Az itt már „csak" adaléknak számít, hogy a férfi korábban tizennyolc évet kapott Romániában élet elleni bűntettért, s két évvel a szóban forgó késelés előtt szabadult. Magyarországon azonban nem számít büntetett előéletűnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós elvárás az épületek energetikai tanúsítványa

Győr - Hogyan növelhetjük otthonunk értékét? Ezt segíti sok más mellett praktikákkal az Energia Klub… Tovább olvasom