Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Még a kamera sem lát mindent

Kevesebb a lopás és a rongálás, amióta kamerák kerültek a győri Krúdy-középiskolába. Nagy Attila igazgató azt mondja: a több mint húsz berendezésből álló rendszer legnagyobb előnye a visszatartó ereje.

A rendbontás és a károkozás megelőzése a legfontosabb érvek amellett, miért van helye a kameráknak az oktatási intézményekben. Ahol tehetik, élnek a technika segítségével, ami a tapasztalatok szerint be is váltja a hozzá fűzött reményeket.

Győrben az önkormányzat által működtetett általános iskolák és gimnáziumok közül kamera figyel a Richter-szakközépiskola Bartók-tagiskolájában, a Kovács Margitban, az Aranyban, a Feketében, a Gárdonyiban és a nádorvárosiban. A Kölcseyben csak a bejáratot látják műszerek is. A Kossuthban tavalyelőtti a kiépítés, a húsz kamera akkor 4,5 millió forintba került. Az Eötvösben most, tanévkezdéskor állítottak üzembe négy kamerát, ennek költsége mintegy 400 ezer forint volt.

Tapasztalatokért a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által működtetett és bekamerázott intézmények közé tartozó Krúdy-középiskolába látogattunk el, ahol a több mint húsz kamera évek óta figyeli a hétköznapokat. A beruházás 2 millió forintba került. Nagy Attila igazgatótól megtudtuk: csak a közel másfél ezer diák által használt közösségi tereket, a folyosókat és az aulát figyelik, ahol nagy a mozgás.

Az elmúlt félévben három-négy alkalommal kellett az egyébként három napig őrzött felvételekhez nyúlni, hogy megállapítsák, melyik osztály ment be abba a terembe, ahol diák által bejelentett, elveszített tárgy – jellemzően drága mobiltelefon vagy pénztárca – lehetett. Ettől a film nem lesz azonnal bizonyíték, az igazgató – merthogy elsődlegesen ő nézheti meg – sem azonosíthatja be az elkövetőt, nem teheti közzé és nem is kezdhet nyomozásba. Jelezheti viszont, hogy érdemes-e számolnia a felvétellel a rendőrségnek az esetleges feljelentés során.

Márkus Bence és Tonkó Bianka 13. évfolyamosok, a kamerák előtti és utáni iskolai életet is megélték a Krúdyban. A diákok azt mondják, most sokkal nagyobb a biztonságérzetük, és egyáltalán nem érzik úg
Márkus Bence és Tonkó Bianka 13. évfolyamosok, a kamerák előtti és utáni iskolai életet is megélték a Krúdyban. A diákok azt mondják, most sokkal nagyobb a biztonságérzetük, és egyáltalán nem érzik úgy magukat, mintha valóságshow-ban lennének. Hiszen a kamerák nem követik minden lépésüket, tisztelik a magánszférájukat, mert nem látnak be sem az öltözőkbe, sem a mosdókba, és órák alatt sem figyeli őket. Fotó: H. Baranyai Edina

A három-négy eset nem sok, mégsem jelenti azt – mondja az igazgató –, hogy ennyire jó volna az iskolában a közbiztonság. Azokban az esetekben, amikor osztályon belül tűnik el valami, a megfigyelőrendszer sem tud segíteni.

Önmagában a tudat, hogy kamerák pásztázzák az iskolát, elrettentő hatású – hangsúlyozza Nagy Attila. Kevesebb a szándékos rongálás és eleve kevésbé gondolkodnak a diákok azon, hogy kikéredzkedjenek vagy lyukas óra alatt elkezdjenek termeket keresni, ahol elhagyott értéket találhatnak.

A kamerák az illetéktelen látogatóktól is védik az iskolát. Egy alkalommal a délutáni órákban – amikor tömegével áramlanak a diákok ki-be az aulában – egy idegen surrant be. Hőbörgésével és durva beszédével hamar felhívta magára a figyelmet. A felvételek segítettek visszaidézni, melyik tanulóval érkezett.

Azokban az esetekben, amikor osztályon belül tűnik el valami, a megfigyelőrendszer sem tud segíteni.

A kamerák iskolákba történő telepítését gyakran indokolja a fiatalok körében terjedő agresszió megfékezésének szándéka. Nagy Attila azt mondja: aki vélt vagy valós sérelmeiért erőszakkal akar elégtételt venni, jól tudja, hogy ezt a falakon belül nem érdemes lerendeznie. Sajnos, ha ezt a bejárattól néhány méterre teszi, azt már a kamera nem látja, és ez komoly probléma.

Abból, hogy kamerák kísérik nyomon a mindennapokat, a Krúdyban soha nem volt konfliktus. Nem fordult elő, hogy valaki kérte volna a rendszer megszüntetését vagy korlátozását. Nagy Attila szerint ez annak köszönhető, hogy mindig próbálták a lehető legkulturáltabban kezelni és a személyiségi jogokat tiszteletben tartva használni a technikát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új sportaréna Győrben: kiírták a közbeszerzést

A győri önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő Győr Projekt Kft. kiírta a közbeszerzést a… Tovább olvasom