Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Mediterrán parktól a japán kertig

Győr - Mediterrán park építése kezdődött Győrben, a Kálóczy téren, részeként a város új városszépítő programjának. Ez évben még az Eötvös park alakul át japán kertté, s megkezdődik az Erzsébet liget átalakítása, ahol a gyengénlátóknak speciális részt alakítanak ki.
A játszótér-felújítási program befejezéséhez közeledve új, a lakosság kulturált pihenését szolgáló városszépítő „csomag" indult útjára Győrben. A zárt parkok megújításának terveiről a Győri Kommunális Szolgáltató (Komszol) Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Barnabás elmondta lapunknak: első lépésként már megkezdődött a Kálóczy tér átalakítása, amelyhez a város 18 millió forintot biztosít.

– A tér jelenlegi felszereltségében nem tudja ellátni azokat a funkciókat, amelyekre ott szükség lenne. Esztétikailag sem nyújtott olyan képet, amely egy sétánynál elvárható. Ezért született javaslat az átépítésre a város vezetésével egyetértésben – mondta elöljáróban Kovács Barnabás.
A munkálatok befejezésével olyan ligetsétánya lesz Révfalunak, ahol a közeli idősotthon lakói s az egyetem diákjai, vagy a közeli csónakházak látogatói kellemesen tölthetik el az időt sétálással, pihenéssel. Eközben a Mediterrán park látványában is gyönyörködhetnek.

– Az átépítésnél a csónakházak előtti töltést szervesen összekapcsoljuk a liget területével, ami érzetileg megnöveli, panorámássá alakítja a teret. Gondolva arra, hogy a töltés napsütötte útburkolata forró, ezért oda melegtűrő leandersor kerül, mintegy olasz mediterrán hangulatot idézve – részletezte Kovács Barnabás.

Az igazgató megjegyezte, a zöldterületek gondozói hálózatának beállításával, a játszóterek átépítésével jelentősen javult a komfortérzet a lakótelepi övezetekben. Azonban vannak városrészek, ahol olyan zárt parkok találhatók, amelyeknél jelentősebb felújítás nem volt. Az új középtávú programnak köszönhetően ezek is sorra megújulnak.
– Ez évben még az Eötvös park változik meg, mintegy hozzákapcsolódva a Kazinczy-gimnázium százéves évfordulójához. Az elképzelés szerint egy japán kertszerű parkot alakítanánk ki – amely a vízről, a csendről, a madárdalról szól –, természetesen a helyi éghajlati növénykultúrák odatelepítésével – magyarázta az igazgató.

Az Erzsébet liget átépítésének terve idén elkészül, benne – a városban hiányzó – speciális funkció is szerepel és korszerűbbek lennének a már meglévők. Központi játszótér épülne, amihez szorosan kötődne a KRESZ-park. Megépülne egy nyilvános illemhelyet is tartalmazó zöldház, amiben kerékpárkölcsönző működne állandó személyzettel.

– Az elképzelés szerint a vakok és gyengénlátók számára speciális kertet építünk. A látó emberek pihenését szolgáló megoldások mellett speciálisan olyan burkolat lesz, amely a bottal közlekedők vezetését megoldja. Emelt virágágyakat telepítünk, hogy a virágillatot közelebb vigyük a sétálókhoz. Olyan bemutatómaketteket is elhelyeznénk, amelyek segítségével a nemlátók tapintással ismerkedhetnek meg Győr műemlék épületeivel – sorolta az elképzeléseket Kovács Barnabás.
A középtávú programban szerepel a Bem tér, a Malom liget, a Simor János püspök tere, a Honvéd liget, a Batthyány tér és a Barátság park megújítása.

Olvasóink írták

  • 2. Tana 2008. április 29. 22:30
    „Magam is örülök annak, hogy szép lesz a tér, nem kis költséggel persze. Jelenleg azonban a sétány délutánonként autóparkolóként üzemel. A teniszpályára érkezők foglalják el autóikkal egy jelentős részét, a gyepre is ráállva. A sportolás után talán nekik is jobban jönne egy kis levezető 100 méteres séta a szomszédos egyetemi parkolóig. A kultúrált térhez az igénybevevők kultúrált viselkedése is hozzá tartozna.”
  • 1. Mediterrán park 2008. április 28. 09:39
    „Nagyon jó ötletnek tartom a mediterrán park kialakítását a Kálóczí téren. Kár lenne 2-3 év múlva az új híd megépítésével tönkretenni a park környékét. A két dologl nem igazán illene egymáshoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Görög tévékben oktatta a jógát

Hegyeli András olyan informatikus, aki jógát oktat. Már ezért is érdemes lett volna tollat ragadni,… Tovább olvasom