Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Mediawave: Szombathely befogadná

Szombathely közgyűlése évi 20 millió forintos összeggel, öt éven át befogadja a Mediawave-et.


Dr. Ipkovich György szombathelyi polgármestert a közgyűlés – kevés tartózkodással – felhatalmazta arra, hogy aláírja a Mediawave fesztivál Szombathelyre való költöztetéséről szóló szerződést.

A helyzetről tegnap sem nyilatkozott a Kisalföldnek a Mediawave fesztivál igazgatója, Hartyándi Jenő. Annyit azonban megtudtunk: a fesztivált is működtető alapítvány vezetői testülete a hétvégén Pécsett találkozik és ott tárgyalják meg a kialakult helyzetet. Nyilván nincsenek könnyű helyzetben, hiszen szeretnék megóvni a ma már kulturális értéknek számító fesztivált, de ugyanakkor Győrt sem hagynák el szívesen. Vagy a lehetséges új helyszínek közül is (Komárom, Pécs, Szombathely) a lehető legjobbat szeretnék választani. Hogy mennyire bonyolult a helyzet, mutatja, miként gondolkodnak az ügyről Győr és a megye meghatározó személyiségei.

Hibázott az értelmiség, mert nem állt ki mellette"

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat több éve a Rómer-ház Közalapítványon keresztül támogatja a fesztivál szervezését. Idén 5 millió forintot szavazott meg a képviselő-testület az alapítványnak. Sokan tudják, de talán nem mindenki, hogy a Mediawave fesztivál egyik helyszíne a Rómer-ház, az épület pedig a megyei önkormányzat tulajdonában van.
Háttérként ennyit kell tudni Szakács Imre megyei elnök nyilatkozata előtt. A politikus a hírről értesülve így nyilatkozott: – A támogatásunk egyik része csak, hogy az épületet biztosítjuk, s nemcsak a fesztivál egy hetében, hanem az év minden napján; az ott működő klubból – kávézóból, sörözőből – is származik bevétel, ami értelemszerűen nem a mi kasszánkba folyik be. Ha valóban elköltözik a fesztivál, akkor a megyei önkormányzat is megfontolja, hogy a Rómer-házat továbbra is biztosítsa. Éppen ezért én meggondolnám a szervezők helyében ezt a döntést.

Rechnitzer János, a Magyar Tudományos Akadémia Nyugat-magyarországi Intézetének vezetője: – Győr kulturális életének nagy vesztesége ez a hír. A Mediawave-re lassan két évtized alatt negyven-ötven országból érkeztek fellépők és vendégek, ők elvitték Győr hírét is a világba. Az tény, hogy a Mediawave nem a populáris kultúrát testesítette meg, elitkultúrát képvisel. Nem ez az egyetlen ilyen fesztivál, számos hasonló van a világban, s azok sikeresek. Hibázik a város, hogy nem tartja meg, de hibázott a Mediawave is, amely nem nyitott populáris irányba – akár csak a kommunikációval. S ha már a felelősök megnevezésénél tartunk, akkor mondjuk azt is: mi, győriek, értelmiségiek is hibáztunk, akik nem álltunk ki a Mediawave mellett. Így most maradhatnak a főző- és pálinkafesztiválok, amelyek az itt élőknél sikert fognak aratni. De Győr csak egy város lesz a sorban, amely népszerű programokat szervez, egyedi fesztivállal azonban lehet, hogy nem fog rendelkezni.

Horváth Ottó, a Rába Hotel vezetője: – A turizmusból élők mindig örülnek az olyan programoknak, amelyeknek van vonzereje. A Mediawave rendszerint sok vendégéjszakát jelent, igaz, jellemzően a fellépők részéről. Veszteség lenne, ha elkerülne a városból.

A győri városháza képviseletében már megszólalt a kulturális ügyekért felelős alpolgármester. Most Németh Viktort, a győri közgyűlés oktatási, kulturális és sportbizottságának elnökét kérdeztük, ő miként gondolkodik a kialakult helyzetről. Az elnök elmondta: – A városnak és az itt élőknek annál jobb, minél sokszínűbb a kulturális élet. A Mediawave fesztiválhoz, amelynek jelenléte szimpatikus, eddig is hozzájárult anyagilag az önkormányzat. Az eredetileg vállalt támogatást továbbra is biztosítani tudjuk, nem valószínű azonban, hogy a nehéz gazdasági helyzetben a megnövekedett igényeknek képesek leszünk eleget tenni.

– Egyszerre szomorú és nevetséges számomra, hogy a Mediawave-et engedi elmenni a város – vélekedett érdeklődésünkre Szikszai Rémusz, aki a Duna Televízió „Kikötő" című kulturális műsorának munkatársaként számos hangulatos tudósítást készített az elmúlt években a győri fény-
írófesztiválról. – Elképzelni sem tudom azt az érvelést, amivel ezt a döntést meg lehetne magyarázni. Ha Hartyándi Jenő „lánglelkű titánként" idén toppanna elő először bizarr, „kipróbálandó" ötletével, akkor talán megérteném, de egy nemzetközileg  ismert és elismert, bejáratott kulturális programsorozatról van szó. Ráadásul az évente Győrbe látogató több ezer érdeklődő is igazolja, hogy szeretik, akarják, „veszik" ezt a fajta minőséget az emberek. Nagy „luxusnak" tartom, hogy ilyen nagy múltú fesztivált, ami Győrben született, szülőhelyéről csak úgy elenged a város.      

Olvasóink írták

 • 5. bereki65 2009. október 12. 12:17
  „A közpénzek felhasználásának MW-általi módja büntetőjogi katagória; mi meg rágjuk itt a gittet !”
 • 4. hozzászóló1000 2009. október 10. 11:09
  „válasz: 3.
  a Lloyd sosem volt a város tulajdona, ergo Borkai nem is tudta eladni, főleg nem a WHB-nak. Az épület ha valaha városi tulajdon volt, akkor az a szoci-érában, tehát szíveskedjél az ELVTÁRSAIDNÁL reklamálni. Az épület egy magánvállalkozásé, aki saját pénzén illetve unióspénzből újítja fel, és a kivitelezést a WHB végzi. Az ilyen "jól értesült bennfentesek" miatt, mint te ADAFOLD, születnek a rágalmazás szintű pletykák, amiket persze mindenki elhisz, az igazságot meg senkit nem érdekel..
  Ha már a MEDIAWAVE-ről van szó, én inkább arra lennék kíváncsi mi van a 40 milliós filmalappal, amit állítólag azért hozott létre a város (Hartyándi szorgalmazta leginkább), hogy majd idejönnek a nagy filmvállalatok forgatni stb. Én egyet sem láttam a városban. A Kisalfold szerint 25 milla ebből a működtetésre megy. Ki működteti és mire költ 25 milliát??? Szerintem a város épp eleget adot már a MEDIAWAVEnek.
  Amúgy a MEDIWAVE kizárólag egy rétegnek az érdeklődési körébe tartozik, többnyire a nagy piálásokról szólt az alternatív fejeknek. Talán néhány koncertet sajnálok belőle, de azok lesznek majd más rendezvényeken is.”
 • 3. adalfold 2009. október 10. 10:02
  „azért kellett elvinni, ...
  de tanuld meg elvitel csak az átkosban volt...

  szóval azért ment el , mert a kedves borkaji rezsim azt az épületet, ahol meg tudták rendezni (volt hely, mozi stb) eladta irodaháznak a baráti körébe tartozó westbau hungáriának.

  továbbá nyílván problémásnak ítélték meg a rendezvények megtartását a vadiúj széchenyi téren.

  Nembaj szombathelyen jobb helye lesz, az úgy is bipsiváros.”
 • 2. Prérifarkas 2009. október 09. 17:18
  „Most ez mi cikk vagy mi?
  Ez nem szól semmiről.”
 • 1. Catherina 2009. október 09. 16:28
  „Mért kellene elvinni innét? Nagyon is jó színfoltja volt Győrnek!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább szigorítják a gimnáziumi felvételit

Győr - 55 százalékosnál rosszabb központi felvételivel nem lehet győri gimnáziumba kerülni jövőre -… Tovább olvasom