Kisalföld logö

2015. 10. 06. kedd - Brúnó, Renáta 10°C | 20°C

Medgyasszay: Bakonyalján 20 percenként fenyeget a halál

"Ha a konkrét ígéret ellenére egy hónap múlva sem írják ki a pályázatot a veszprémvarsányi mentőállomás megépítésére, újra szót emelek a parlamentben" - jelentette ki szerdán Medgyasszay László.

A KDNP-s országgyűlési képviselő az ügyet ezzel a hangzatos mottóval tűzte zászlajára: "Bakonyalján 20 percenként fenyeget a halál" - mivel a statisztikák szerint hazákban átlagosan ilyen időközönként hal meg valaki infarktusban vagy más betegségben.

Az elmúlt hat évben Medgyasszay László 6 levelet írt a mindenkori egészségügy-miniszternek, majd egy parlamenti felszólalást intézett a mentőállomás, valamint a kilenc éve ígért, pannonhalmi esetkocsi érdekében.

Napirend előtti - felszólalását most kedden intézte az egészségügyi tárcához. Mint mondta, 150-200 millió forintos beruházás kellene ahhoz, hogy mintegy 15-20 ezer vidéki ember számára biztosítsák a sürgősségi ellátás mindenkit megillető szintjét. A felszólalásra Vojnik Mária egészségügyi államtitkár válaszolt, közölte: ő is szeretné, ha mentőállomás avatásánál tartanának.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a szocialista-liberális kormányok "erő felett" tettek a sürgősségi betegellátás fejlesztéséért, éppen azért hogy 20 percen belül ne fenyegessen a szívhalál. A győri képviselő szóban jelezte: egyik sem a már igen régóta húzódó, bakonyaljai településen történt. Vojnik Mária kijelentette ugyanakkor: ha egy, a témát érintő utolsó egyeztetés eredményes lesz, 2010-ben elindulhat a mentőállomás építése Veszprémvarsányban.

Ez már a sokadik - de legalább konkrét - ígéret 2003 óta - mutatott rá szerdán Medgyasszay, aki szerint a veszprémvarsányi önkormányzat már mindent megtett. Például telket vártak tőle a mentőállomáshoz, s azóta már hármat is felajánlott. A pannonhalmi esetkocsi kérdése szintén égető - viszont erre most nem érkezett határozottabb ígéretet, az államtitkár így fejezte ki magát: "meglesz ez is képviselő úr". Mint arról a Kisalföld már többször is írt: az eset-mentőautóban a gépkocsivezető és ápoló mellett mentőtiszt, vagy mentőorvos is teljesít szolgálatot. Ezért küzdenek a pannonhalmi mentőállomás átadása óta, vagyis, hogy a minőségi sürgősségi ellátás érdekében szolgálatba állíthassanak egy esetkocsit, személyzettel.
A Kisalföld arról kérdezte a képviselőt: mivel az országnak jó oka van arra, hogy jobboldali kormányzásra készüljön fel: a következő interpellációkkal nem célravezető-e a KDNP-s Medgyasszay számára, ha most már megvárja a választásokat. A politikus így reagált: "ezt a vasat kormánytól függetlenül kell ütni."

Moderálásra küldöm 3. Esther 2009.10.14. 15:24

Remelem meglesz az esetkocsi es a mentöallomas is. szörnyü hogy a 21.szazadban ez kerdes:S

Moderálásra küldöm 2. Anikó69 2009.10.14. 14:30

Hát innen nem sok esély van a túlélésre ha olyan sürgős progléma adódik.100% hogy meghal valaki egy infartusnál mire innen beér a mentő Győrbe.
Ez modern népesség szabályozás.

Moderálásra küldöm 1. keti 2009.10.14. 14:05

Majd akkor lesz meg a mentőállomás meg az esetkocsi, ha valaki meghal az ellátatlanság miatt és ebből országos hír lesz! Szégyen, ami a kistelepülésekkel történik!hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Távoltartáshoz nem kell ˝vérnek folynia˝

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!