Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Meddig mélyül a gazdasági válság?

Gazdaság - A nemzetközi sajtó már az 1929-ben kitört válsággal veti össze azt, ami manapság a világgazdaságban lejátszódik. Nagy hírű bankok jutnak csődbe, zuhannak a tőzsdeindexek. Eddig még egyetlen válság sem állt meg Magyarország határainál, s most sem ez az igazi kérdés.
Pintér István, a győri Rába Járműipari Holding elnök-vezérigazgatója úgy véli, Magyarországon nem az a kérdés, hogy utolér-e bennünket a pénzügyi válság, hanem az, hogy milyen mértékben.
– A Rába hónapok óta érzékeli azt, hogy a piaci előrejelzések egyre bizonytalanabbak – fogalmazott Pintér István. – Ez igaz valamennyi stratégiai piacunkra, az Egyesült Államokra, Európára és Oroszországra is. Mivel vevőink elbizonytalanodtak, a piacokon is csökkenésre kell számítani.
Az elnök-vezérigazgató szerint a bajt tetézi, hogy a piaci bizonytalanság mellé a pénzügyi válság okozta bizonytalanság is társul.

Pintér István: „A biztonsági öveket be kell kapcsolni"

– Ha a vállalatok nem jutnak pénzhez, elindulhat a dominóeffektus, amelynek a végét csődök jelezhetik. Azok a vállalkozások, amelyek adósságot halmoztak fel, gyorsabban csődbe juthatnak. Különösen veszélyes lehet, hogy a két bizonytalanság – a piaci és a pénzügyi – egymást erősítheti.

– A tanulság a Rába számára egyértelmű, ha nagy a turbulencia, a biztonsági öveket be kell kapcsolni – magyarázza Pintér István. – A készpénzmenedzsment előtérbe kerül, vevőink fizetőképességét folyamatosan ellenőrizzük. Ezen a téren is igazolva látjuk azt a következetes stratégiát, amelynek eredményeképpen a Rába-csoport hitelállománya jelenleg az iparági átlag alatt van és felkészültebb a turbulens időszakok kezelésére.

Jancsó Péter: A Graboplast is megérzi a krízist

– Rendkívül komoly a helyzet, különösen annak függvényében, hogy a bankoknál beomlott pénz nagyságát sem a politika, sem pedig a bankszakma nem tudja megbecsülni. Nem látni a válság végét és annak mélységét sem – jelentette ki a Kisalföld érdeklődésére Jancsó Péter. A győri Graboplast elnök-vezérigazgatója úgy véli, azokban az országokban, ahol nagy összegeket ruháztak be ingatlanfejlesztésre, iparágakat is magával sodorhat a válság.

Jancsó Péter szerint Közép-Kelet-Európa és FÁK-országok kevésbé érzik meg a válságot, mivel egyrészt a nagybankok leányai vannak ebben a térségben, s a nagyobb baj az anyánál van, másrészt pedig Oroszország az elmúlt években olyan pénzügyi tartalékokat halmozott fel, amely akár az építőipar és a GDP növekedéséhez is vezethet.

– Ha Kelet-Közép-Európa és Oroszország pozitívan ki is tud jönni a válságból, a bankrendszer tekintélyének megőrzése akkor is fontos feladata a politikának pártállástól függetlenül, hiszen mi, magyarok tudjuk a legjobban a Postabank példájából, hová vezet az az út, ha emberek megrohannak egy bankot és a pénzüket akarják – fogalmazott az elnök-vezérigazgató.

Jancsó Péter úgy vélekedik, rövid távon a Graboplast sem tudja magát kivonni a kedvezőtlen hatások alól. A dollár olyan gyenge, hogy bizonyos piacokra már csak veszteséggel lehetne szállítani, a vevők körében pedig bizonytalanság érezhető, s ez kihat a rendelésekre. Éppen ezért a negyedik negyedévben gyengébb eredményre számít, mint ami akár a két-három héttel ezelőtti prognózisokból kiolvasható volt.

Sragner László: Az jár jól, akinek tartalékai vannak

Sragner László, a megyei gyáriparos-szövetség elnöke szerint sem lehet sok jót várni, de nem akkora a gond, mint amekkorának sokan megpróbálják azt beállítani. Londoni elemzők véleményére alapozva úgy véli, nem alapvető gazdasági világválságról van szó. Egyszerűen vannak kockázatos üzletek, s ezt a kockázatot egyszer valakinek meg kell fizetnie. Az amerikai ingatlanpiacon éveken át folytatott ügyletek ebbe a kockázatos kategóriába tartoztak – főleg a központi bank (FED) mesterségesen alacsonyan tartott kamatlábai és a kereskedelmi bankok felelőtlen hitelkihelyezései miatt. Ez a lufi kipukkadt, a piac összeomlott, a számlát pedig fizeti az egész világ. Ebből természetesen ránk is jut majd valamennyi. Szerencsére az EU az amerikainál jóval szigorúbb pénzpolitikát követelt meg, ez enyhíti a bajt.

Mivel azonban Magyarország jó tíz éve hitelből él, a jóléti rendszert a nemzetközi piacról származó pénzzel finanszírozza az éppen aktuális
hatalom, nem úszhatjuk meg kellemetlen következmények nélkül.

A hitel eleve drágább lesz, s egyre nehezebb lesz hozzájutni. Nem beszélve arról, hogy a gazdagabb országoknak is pénzre lesz szükségük, és nyomásukra a hitelminősítő intézetek minden bizonnyal le fogják értékelni hazánkat. Ez könnyen oda vezethet, hogy be kell lássa a politika: nem elég a nadrágszíjat szorosabbra húzni, bizonyos dolgokat már nem tudunk finanszírozni.

– Mint vállalkozó tartom magam az elmúlt években követett elveimhez – tette hozzá Sragner László, akinek több sikeres cége is működik. – Jelentős kockázatvállaláshoz konjunktúra kell, erről mostanában nem beszélhetünk. Bizonytalan gazdasági kilátások idején, s főleg amikor inog a pénzügyi szektor, nagyon kockázatos eladósodni. Én egyelőre nem fogok beruházni, mert válság fenyeget. Válságban pedig azok maradnak talpon, akiknek nincs adósságuk, és azok járnak jól, akiknek tartalékaik vannak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogosan szállították le a gyereket a buszról

Győr-Moson-Sopron - Két alkalommal is leszállított a buszról egy 13 éves fiút a sofőr. Noha a diák… Tovább olvasom