Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Meddig marad a lajtos kocsi a Dunapart Rezidenciánál?

Győr - Továbbra is szokatlan a látvány a Dunapart Rezidenciánál: lajtos kocsiból kaphatnak vizet a hatalmas társasház lakói és üzletei.

Péntekre lehet eredmény a Dunapart Rezidencia ivóvízügyében – tudtuk meg dr. Fehér Katalintól, az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének osztályvezetőjétől szerdán. Megírtuk: a mosoni-Duna-parti társasház lakóinak és üzleteinek múlt kedd óta lajtos kocsi biztosítja az ivóvizet, miután a hatóság az épületben vett minta alapján megállapította, hogy a ház hálózatának vize ivásra, főzésre és csecsemőfürdetésre alkalmatlan. Dr. Fehér Katalin – folyamatban lévő ügyről lévén szó – részletekkel nem kívánt szolgálni.

Időközben portálunk birtokába került a rezidencia három épületében szolgáltatott víz ivóvízcélú felhasználását megtiltó ÁNTSZ-határozat. Ennek indoklásában az szerepel: az üzemeltető-résztulajdonos Dunapart Rezidencia Kft. a hőcsere céljára létesített kút és a ház belső ivóvízhálózata között összeköttetést létesített. A cég a kút vízminőségéről dokumentumot bemutatni nem tudott, arra ivóvíz-kivételi engedéllyel nem rendelkezik. A közműhálózatról szolgáltatott ivóvizet az ismeretlen minőségű vízzel jogszerűtlenül keverték, tömegek egészségét veszélyeztetve.

Kérdéseinkkel megkerestük dr. Jakab Tamást, a kft. ügyvezetőjét. Ő hangsúlyozta: az eljárásban azt elismerte, hogy ideiglenes vezetéket építettek ki – hogy a ház működőképességét akkor is biztosítsák, ha a Pannon-Víz Zrt. a kft. tartozásai miatt ˝elzárná a csapot˝ –, azt azonban nem, hogy összenyitották volna a két rendszert. Hozzátette, hogy az ÁNTSZ-határozatban előírtaknak mindenben eleget tettek: megszüntették a vízkeveredés lehetőségét, elvégezték a vezetékrendszer tisztítását és átöblítését.

Dr. Jakab Tamás közölte azt is, hogy korábban korlátozni kívánták több, a kft.-nek tartozó lakónál az ivóvízhasználatot, s emiatt rendőri intézkedések történtek. ˝Ezek során a közös képviselő bejelentést tett, hogy a házban lakók megbízásából idegen gépészek a ház vízvezetékrendszerében átalakításokat végeztek˝ – jegyezte meg nyilvánvalóan arra utalva, hogy valakik rossz szándékkal ˝megbuherálták˝ a belső hálózatot. A megoldást szerinte az jelentené, ha a ház végleges használatbavételi engedélyt kapna – ami ellen több lakó fellebbezést nyújtott be –, mert akkor a Pannon-Víz szolgáltatná az ivóvizet minden lakásban. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy a Pannon-Víz csak a rezidencia határáig illetékes, onnan a házat üzemeltető kft. szolgáltat.

Dr. Sárközi Gergő ügyvéd, aki több ügyben több lakót képvisel a Dunapart Rezidencia Kft.-vel szembeni peres eljárásokban, nonszensznek nevezte azt a felvetést, hogy valakik kívülről machinálták volna meg a vízhálózatot, mondván: a gépészetet a kft. mindenki elől zárva tartja.

Olvasóink írták

 • 12. buggyant 2010. július 30. 20:53
  „Raffy, nagymamámnál is a kút vizét ittuk, és azóta sem ittam olyan finom vizet. De már sajnos az sem alkalmas a biztonságos emberi fogyasztásra. Attól függ, hogy mennyire mély a kutad, melyik rétegből veszed a vizet. Ha csak az elsőből vagy másodikból, akkor jobb, ha nem fogyasztod, gyereknek pedig főleg ne add, mert tartalmazhat olyan anyagokat amik hosszabb távon ártalmasak az egészségre. Bizonyos anyagok halmozódhatnak a szervezetben és csak évek múltán robban a bomba valamilyen betegség formájában. Nem éri meg. És ettől még lehet finom az a víz, hiszen ezeknek az anyagoknak nincsen ízük. Sajnos a felszínről ma már rengeteg vegyszer kerül a tajalba, ezt az eső belemossa a vízadó rétegbe. Nem kell, hogy feltétlenül nálatok szennyeződjön a talaj, hiszen a vízadó réteg kiterjed. Az, hogy alkalmas-e emberi fogyasztásra a víz, csak laborvizsgálatok alapján lehet megmondani. Hogy bizonyos értékek nem haladják-e meg a határértékeket. Ezt ízre nem lehet megállapítani. És a mikroorganizmusoknak sem feltétlenül van íze....
  de öntözésre tökéletes, magam is ezzel öntözök.”
 • 11. raffy2 2010. július 30. 18:11
  „nálunk is van fúrt kút,azzal öntözök,de semmi baja nincsen,már megkóstoltam.a vezetékes vizet meg tisztítón keresztül használom,főzéshez,fürdéshez.már előbb kellett volna beszereltetni,mert a bőröm az tönkre ment ettől a szar víztől.és nem csak nekem.nálunk nincs összekötve a vezetékes a kútvízzel,de a kútvíz sokkal jobb.”
 • 10. buggyant 2010. július 30. 09:29
  „Dr Jákob, nincs semmi különbség a között ha száz embert mérgeznek meg a között ha mondjuk két saját gyermeket plusz még az anyós :) Egyébként meg a forrt agyammal még én is tudom hogy az ilyesmi visszafertőz az egész hálózatra tehát a családi házas merénylők kifelé is fertőzésveszéllyel játszadoznak. Egyébként pedig haragodat azért nem értem, mert egy szóval sem védtem a rezidencia eljárását, csupán megjegyezni kívántam, hogy sok tudatlan önként játszadozik az egészségével. Mi bajod a tényekkel?
  Egyébként jómagam vezetékes vizet fogyasztok.”
 • 9. fióka 2010. július 30. 08:21
  „van most akciós visegrádi ásványvíz kellene venniük:)”
 • 8. Dr.Jákob 2010. július 29. 21:15
  „Buggyant <moderálva..>!!!

  Szerinted semmi külömbség nincs közte, ha valaki a saját családi házában tudatosan a saját egészségét kockáztatva, ingyen használja és beköti a kútvizet vagy mint jelen esetben, alattomosan, stikában eltitkolva, közel 200 ember, közte kicsi gyerekek egészségével felelötlenül játszva kútvizet szolgáltatni és még jó drága pénzért le is húzni a lakókat???
  Akkor te tényleg fort agyú vagy és igyál csak nyugodtan tovább a kútvizböl!
  A puffertartályban még biztos van elég számodra!”
 • 7. Welcome_to_Africa 2010. július 29. 17:36
  „ez is egy jó cikk:
  http://www.hirszerzo.hu/cikk.lajtos_kocsi_egy_gyori_tarsashaz_elott_.160509.html”
 • 6. buggyant 2010. július 29. 14:57
  „És hányan de hányan kötik össze családi házaikban.....”
 • 5. Welcome_to_Africa 2010. július 29. 14:11
  „Válaszolnék a cikk címére!
  Amíg össze nem kötik a kúttal! :))”
 • 4. TripperÖcsi 2010. július 29. 14:04
  „Oslako, ha minden igaz, megtették a feljelentést az ügy miatt, így mindkét kérdésre remélhetőleg választ kapnak az ottlakók.

  Viteznati, teljesen igazad van. Arról nem bezsélve, hogy a kisgyermekes család, akit "megkímélt" a "korlátozástól" Jakab Úr, leginkább a rendőrök közreműködésének köszönhetően nem lett kizárva a vízszolgáltatásból, köze nem volt hozzá Jakab Úr jószívének....

  Az ügyvédnek meg igaza van, nonszensz, hogy a lakók buherálnának bármit, miért akarnák mérgezni magukat, s valóban, hogy jutnak be a gépészetbe?

  Szégyen, hogy ilyen megtörténhet. Bízom benne, hogy komolyan felelősségre vonják azt, aki ezért felelős.”
 • 3. Welcome_to_Africa 2010. július 29. 14:01
  „Öntsünk végre tiszta vizet a pohárba!

  1. A vízkorlátozások azért maradtak el, mert a rendőrök megtiltották. Hőségriadó idején elzárni a vizet csecsemőknél, nyugdíjasoknál, betegeknél, az több mint embertelen.
  2. Nem hinném, hogy a lakók saját magukat mérgezték volna azzal, hogy fertőzött kútvizet eresztenek saját lakásaikba. Sokkal inkább elképzelhető a mohóság az üzemeltető részéről.
  3. Természetes dolog, hogy nincs használatbavételi engedélye a háznak. MÉG NEM KÉSZÜLT EL! Ami meg elkészült, az olyan is.
  4. Ha olyan sokkal tartoznak a lakók, akkor miért nem perelték be még őket?
  5. Vajon kinek, mennyivel tartozik a kft?”
 • 2. oslako 2010. július 29. 13:31
  „és akkor most ki fog felelni azért hogy a lakók ki tudja milyen vizet ittak ki tudja mióta?
  Vagy most csak azon megy a vita hogy mikor lesz tiszta víz?”
 • 1. viteznati 2010. július 29. 13:12
  „Jakab Úr nyilatkozata szerint a társasház csak akkor kaphat tiszta vizet, amennyiben használatba vételi engedéllyel rendelkezik...
  A törvényrendelet szerint azonban nem megfelelő minőségű ivóvíz esetén használatba vételi engedély NEM ADHATÓ KI az épületre!
  A TISZTÁNLÁTÁS KEDVÉÉRT : A Dunapart Rezidencia Kft. általi vízkorlátozások alkalmával a rendőri intézkedést minden esetben a lakók kérték...
  F Úr”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalmi csúcs várható a sztrádán

A rendőrség és az autópálya-fenntartó is készül az utazók hétvégi rohamára, egyrészt a bajor… Tovább olvasom