Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Meddig lesz sötét Pannonhalmán?

Mintegy másfél hónapja elsötétülnek egyes városrészek Pannonhalmán, s kora reggel, ahogy mondani szokás, orrukig sem látnak a munkába, buszra, iskolába igyekvők. A Kisalföld utánajárt, az áramszolgáltató ígéri: január közepére megszűnnek a problémák.

Pannonhalmiak keresték meg panaszukkal a Kisalföldet, mivel ősz óta már jó párszor kellett koromsötétben botladozniuk a közvilágítás hiánya miatt. Az önkormányzat többször fordult már az E.ON-hoz, a polgármester szerint a szolgáltató javításokat végzett, de a helyzet nem javult.
Az egyik képviselő csak decemberben mintegy 8–10 alkalommal tett bejelentést az egyik városrészre boruló sötét miatt, amely szerinte időjárástól függetlenül, szélcsendes időben is rendszeres, s vele egy időben a környező településeken – például Győrságon és Töltéstaván – is megszűnik a közvilágítás.

Megkerestük Bagó Ferenc polgármestert is, aki megerősítette: beszélgetésünk napján is sötétben várta a délelőttöt Váralja, az egyik legnagyobb városrész.

Mint elmondta: rendszeresen előfordul ugyanez például a Tóthegyen, az Újtelepen és a Csejdervölgyben is, összességében a lakosság mintegy kétharmada közvetlenül érintett a polgármester szerint. Bagó Ferenc megkérdezte: vajon ki kell-e fizetni azokat az órákat, amelyek során nem volt közvilágítás valamelyik trafókörzetben?

Megkerestük az E.ON Hungária Zrt.-t, ahol tudnak a problémáról, s egyébként az egész egy kicsit éppen a számlázás kérdésével függ össze.

Egyházi Nikoletta vállalati kommunikátor szerint a közvilágítás energiaszámláit eddig nem a mért fogyasztás alapján fizette az önkormányzat, hanem a beépített névleges teljesítmény alapján.

– Éppen ez a rendszer változott azáltal, hogy társaságunk mérőórákat szerelt fel a közvilágítás méréséhez. Ezekhez, ugyanúgy, mint bármely fogyasztási hely esetén, kismegszakítókat szereltek fel, amelyek feladata, hogy a túlfeszültségtől és az abból eredő meghibásodásoktól megóvják a hálózatot, mindezt úgy, hogy túlterhelés esetén automatikusan megszüntetik az ellátást. A kismegszakítók túláramvédelmi értéke, amelyet a korábbi beépített névleges teljesítmény alapján határoztak meg, kevésnek bizonyult, ez okozta a problémát – tájékoztatott Egyházi Nikoletta.

A sok rossz után két jó hírt mindenképpen közölhetünk. Az egyik, hogy a sötét órákért nem kell fizetni, s egyébként Egyházi Nikoletta szerint korábban, az átalányos rendszerben is levonta a szolgáltató a teljesítmény nélküli időt.

Az ennél is jobb hír pedig az, hogy – idézzük végül a hivatalos választ: „A túláramvédelmi készülékek cseréjét munkatársaink folyamatosan végzik és előreláthatólag január közepére az összes készülék cseréje megtörténik. Ezzel a jelzett közvilágítási hibák is meg fognak szűnni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megújuló energiára is építenek Bakonyszentlászlón

Nem egészen másfél év leforgása alatt több mint 35 millió forintot költ a bakonyszentlászlói… Tovább olvasom