Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Mázsaszámra égetjük az élelmiszereket?

Győr - Az üzletekben tolongás, az emberek lökdösik egymást –miközben az élelmiszerárak a csillagos eget verik világszerte. A Vasárnapi Kisalföld információi szerint a Bácsa térségében működő győri hulladékégetőben mégis számos olyan dolog válik az aprítógép martalékává, aminek a nélkülözők örömmel hasznát vennék.
Informátorunk beszámolója alapján gyakran semmisítenek meg élelmiszert banális okokból, például csak azért, mert a termék címkéjét hibásan nyomtatták rá. A gépbe szokott kerülni továbbá „lejárt szavatosságú" háztartási tisztítószer is, bár erősen kérdéses, hogy van-e egyáltalán határideje az ilyen vegyszereknek.

A Győri Hulladékégető Kft. ügyvezető-igazgatójának elmondása szerint „megmenteni a megsemmisítésre váró hulladékokat semmiképp nem lehet, erre a gyártó engedélye szükségeltetik". Vargáné Matláry Eleonóra ugyanakkor leszögezte: „üzemükben jószerivel ipari, szennyezett hulladékokat – festékes flakonokat, romlott gyógyszereket – égetnek, illetve aprítanak". Igaz, megerősítette információnkat, vagyis „a gépbe szokott élelmiszer, ruhanemű, tisztítószer is kerülni". „A határnál elkobzott árukkal szintén nem egyszer van dolgunk, gyakran semmisítünk meg hamis márkajelzéssel ellátott ruhákat" – tette hozzá Vargáné Matláry Eleonóra.

Vajon mindent elégetnek? Fotó: illusztráció
Vajon mindent elégetnek? Fotó: illusztráció


Ésszel vásárolj!

Költői kérdés, de az elszabaduló árak és az egyre drágább mindennapi élet korában különösen aktuális: vajon mit számítana a nincstelen családoknak, hogy a gyerekük pulóverén másik irányba ugrik a puma?
Hogyan lehetne mégis megmenteni az ilyen nagy mennyiségű, hulladéknak kikiáltott tárgyakat? A válasz: sehogy. Dr. Kalas György szerint „jelenleg nincs erre vonatkozó törvény, ennek következtében nem lehet szabályozni a megsemmisítésre ítélt áruk, ruhák sorsát". A Reflex Környezetvédő Egyesület jogásza úgy gondolja: „csak a szemléletváltás lehet megfelelő orvosság a pazarlás problémájára, de legalább ilyen fontos volna a mértéktelen hulladék képződés megelőzése. Igaz, erre mostanság kicsi az esély".

Angliában szakma a kukázás

Érdekesség, hogy Angliában egy főként fiatalokból álló csoport fellázadt a kapitalista világ pazarló szemlélete ellen, s tüntetőleg a szemétből él! Mégse tessék koszos ruhákba bújt kéregető hajléktalanokat elképzelni. Persze úgy is felfoghatjuk, hogy megidealizálták a hajléktalanságot... Ettől függetlenül ők ugyanolyan emberek, mint Önök, csak nem a szupermarketben szerzik meg a betevőt, hanem a mögötte lévő kontinerből. Egy londoni freegan – így hívják magukat – állítása szerint minden megtalálható a szemetesekben – a felvágottól a televízióig.

„Az üzletek alkalmazottai kukába vele címszóval kidobják az egész rekesz tojást, pusztán azért, mert a húsz közül egyetlen darab eltörött. Ugyanígy járnak el a megnyomódott konzervekkel, üdítős dobozokkal, vagy a technikai eszközökkel szakadt csomagolásuk miatt" – olvasható a Magyar Narancs „Kicsit tényleg húzós munkahely" (2008. március 13.) című riportjában, amelyben egy freegan mindennapi életét mutatják be. Egyébként nem kell a freeganek után repülőre szállnunk, autóba ülnünk, már Magyarországon is létezik hasonló mozgalom, bár ők egyelőre csak a világhálón űzik az ipart.

A honlapjukon arra kérik az olvasókat, hogy mielőtt használható dolgot dobnának ki, hirdessék meg az oldalukon. Próba-szerencse alapon, hátha kell valakinek a portéka.

Olvasóink írták

 • 6. matriné 2008. május 19. 08:52
  „Tűzimádó! Kérlek, vedd fel a liberódat és kérdezd meg az elvtársaidat, hátha neket nem hahudnak! Különben nem romlott és nyomódott burgonyáról írtam, hanem a túlltermeltről ész és szervezettség hiányában történt eset egyike Hanságligeten! A Lajtahansági ÁG.III. sz. telepe mellet. Ott ahol ma a HP gyermektápszert készitik. Egyébként minden idősebb ember, aki ott él emlékszik rá. Ha érdekel ki volt a gépkezelő, aki elásta azt is könnyen kiderítheted!Presze ha komolyan érdelel a bizonyíték! Ne csak a nyáladat verd, mint a többi elvtársad! Lehet,hogy a "HORN kormány" egyik miniszterét is megismerheted közelről!”
 • 5. hurka 2008. május 18. 18:51
  „zitat
  A válasz: sehogy. Dr. Kalas György szerint ,,jelenleg nincs erre vonatkozó törvény, ennek következtében nem lehet szabályozni a megsemmisítésre ítélt áruk,
  ------------------------------------------------------
  nevetséges egy ilyen .egesz egyszerü:
  Kell e rászoruloknak egy
  "igazolványt" adni és egy boltot nyitni ahol a szegény ember vásarolhat ilyen árukat.
  pld.Csak németországba kell nézni a Tafelboltok”
 • 4. Tűzimádó 2008. május 18. 16:59
  „martiné!

  Tudom, hogy hirtelen jött ez a nagy meleg, de azért ennyire nem süthetett meg a nap.
  Bizonyíték?????”
 • 3. csakateszkó 2008. május 18. 11:36
  „Hello.

  Ha van két zsák krumplim, amiből az egyik megnyomódott, és odaadom ingyen neked, akkor ki fogja megvenni a szép "drága" krumplimat ??
  Senki, ezért "olcsóbb" inkább elégetni. NA arrol nem is beszélve, hogy utánna már jönni fogsz az ingyen nyomódott krumpliért....
  én meg éhen halok a szép krumplimmal.
  értitek ? nem bonyolult ez.....”
 • 2. martiné 2008. május 18. 09:55
  „Ahol a kereskedelmi Maffia karöltve működik egy-egy alantas politikai szervezettel ott nem csoda, hogy ez még ma is megtörténhet! Nem kell messze menni! Hisz nem is oly régen kiírtatták a szarvesmarhákat a sertéseket és a szárnyasállományt! A túll termelés le vitte volna az árakat ezért inkább kreáltak egy-egy állati vírust, amit aztán beletápláltak a hírközlésbe! Így aztán többnyire mérés számolás nélkül kobozták el az állatokat és semmisítették meg! Persze ezeknek az előzménye a tengerbe öntött búza Amerikában, de Magyarországon is történt az, hogy az egyeik Állami gazdaság burgonya túlltetmelését vagon szám kellett elásni! Ne hogy olcsóbbanadják a lakosságnak! Naná hogy igaz, hisz az elvtársanél ez köztudott és ezt a módszer örökölték az utódaik!”
 • 1. SAmu 2008. május 18. 09:44
  „A TESCO - mióta nem félárra áraz le a lejárat napján - az amúgy is értékcsökkent áruit megsemmisíti. Kérdésemre, hogy miért nem adják oda a dolgozóknak, kinevettek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erotika és vérprofi sztriptíz

Győr - Luke Skywalker is szípadra lépett a győri Erotika Kiállításon, majd Steffania Bruni is… Tovább olvasom