Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Maximum egy hétig szünetel a sztrájk

Győr-Moson-Sopron - Megegyezni nem sikerült, csütörtökön nem is tárgyaltak a VDSZSZ és a MÁV képviselői, de a szakszervezet délben bejelentette: felfüggesztik a sztrájkot, mert remélik, így eredményesebbek lehetnek a megbeszélések.

A követelések nem változnak, a sztrájkszünet a mostani bejelentés szerint legkésőbb február 15-ig tart. A menetrend mára talán helyreáll a vasúton, de ez sem biztos – ha igen, a buszokon ismét lesznek ülőhelyek.

A buszokon többen voltak, de nem annyival, mint az ország más részeiben. Fotó: H. B. E.

A menetrend mára helyreállhat, de csütörtökön este még késések voltak több vonalon is. A sztrájkban részt vevők, illetve a közlekedő vonatok számáról a MÁV és a VDSZSZ még az utolsó pillanatban is egymásnak homlokegyenest ellentmondó adatokat közölt: A MÁV szerint csökkent, a VDSZSZ szerint nőtt az elmúlt napokban a sztrájk támogatottsága a vasutasok körében. Míg a MÁV azt emeli ki, hogy a csütörtökön nappali szolgálatra megjelent 2707 forgalmistából csupán 110 fő sztrájkolt, ami 4 százalék, a VDSZSZ azt hangsúlyozza, a vonatközlekedés lebonyolításában tevékenyen részt vevő munkakörökben 75 százalékos volt szerdán a sztrájkolók aránya.

Mivel a sztrájk folytatódhat, ezért nem késő ismét összegezni, hogy az utazóközönség számára mekkora fennakadást okoz egy ilyen munkabeszüntetés. A Kisalföld Volán szerdától a  menetrend szerinti járatokon elfogadta  a vasúti bérleteket és az arcképes igazolványokat. Míg azonban Észak-Magyarországon komoly gondot okozott a vonatközlekedés kiesése, addig a nyugati régióban igazán csak a Győr–Budapest és a Győr–Mosonmagyaróvár viszonylatban kellett vonatpótló buszokat is beállítani a megnövekedett forgalom miatt. Az előbbinél a Volán-társaság felmérése szerint egy átlagos naphoz képest 200 utassal volt több (hét, oda-vissza közlekedő járatra levetítve), de mivel ezeknek a buszoknak a kihasználtsága  90 százalék fölötti, így elég volt egy-két utassal több, máris nem jutott ülőhely mindenkinek. Volt, hogy tíz-tizenöt ember miatt is vonatpótló buszokat kellett indítani Budapestre és vissza.
Győr és Mosonmagyaróvár között havonta 1300 bérletet adnak el: elvileg ennyivel több utasnak kellett felférni a járatokra, melyeken éppen ezért volt, akinek állnia kellett útközben. A sztrájk ideje alatt ezen a vonalon is indítottak vonatpótló buszokat, de az is látszott, hogy az utasok közül többen inkább autóval oldották meg a közlekedésüket.

Majlinger Marietta és Góczán Ákos tegnap délután már várhatta a vonatot, ami jött – igaz, késéssel. Fotó: H. Baranyai Edina


Arra a kérdésünkre, hogy a Volán is osztja-e a MÁV azon félelmét, hogy az utasok – a sztrájknak hála – rájönnek arra, mégiscsak jobb busszal utazni, épp a mosonmagyaróvári járatra hivatkozva mondták azt a szakemberek, hogy nem. Az érvek logikusak: míg gyorsvonattal 25 perc alatt el lehet jutni Győrből Mosonmagyaróvárra, busszal közel egy óra az út. Más kérdés persze, hogy a nevezett vonalon a sztrájkon kívüli napokon is rendszeresek a 10–20–40 perces vonatkésések...
A MÁV tájékoztatása szerint folyamatosan és fokozatosan áll csak helyre a forgalom, de késésekre még a mai napon számítani lehet. Az utasok a MÁV Direkt 06-40/49-49-49-es telefonszámán tájékozódhatnak.

Indulnak a GYSEV intercity vonatai  

A GYSEV Zrt. vonalain csütörtök délutántól újra a megszokott rend szerint közlekednek a vonatok, miután a VDSZSZ Szolidaritás február 15-ig felfüggesztette a sztrájkot. A Sopron–Győr vonalon újra a Győr MÁV állomásra érkeznek, és onnan indulnak a GYSEV vonatai. A Sopronból 15.15-kor menetrend szerint útnak indult intercityvel pedig helyreállt a rend a Sopron–Győr–Budapest közötti IC-forgalomban is. A Sopron–Szombathely, valamint Szombathely–Szentgotthárd vonalakon is normalizálódott a vasúti közlekedés. A vonatok újra Szombathely állomásra érkeznek, illetve onnan indulnak Szentgotthárd és Sopron felé.
 

 

 

 

 

Olvasóink írták

 • 2. AHMD 2008. február 08. 17:19
  „mindenki sztrájkolhatna, a máv-nál minden 2. dolgozó felesleges, a kalauzok 60%-a udvariatlan paraszt, amugy sincs semmi dolga.
  adják meg nekik amit kérnek, de utána felezzék meg a létszámot!!

  Én ilyen férgek miatt nem fogok kényelmetlenül utazni a buszon és még valamennyivel többet is fizetni!”
 • 1. SL 2008. február 08. 16:14
  „Ahhoz képest, hogy alig növekedett az utasok száma a volán buszokon, a 10 órás Győr-Budapest járatra nem fértek fel az emberek, ha nem számoljuk bele azokat, akik nem fértek fel, akkor valóban nem volt növekedés.
  SL”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Torkos csütörtök akcióhoz csatlakozott éttermeink

Több mint ezer vendéglátóhely csatlakozott a Magyar Turizmus Zrt. akciójához, a február 7-i torkos… Tovább olvasom