Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Matyi Dezső bevásárolt a Baross úton

Győr - A kisalfold.hu információ szerint Matyi Dezső, a milliárdos könyvkereskedő érdekeltségi körébe került két épület - a már meglévő egy mellé - a belváros szívében, a sétálóutcában. Az egyikben éttermet nyitott a pécsi vállalkozó, a másikban pedig hamarosan könyvesbolt várja az olvasás szerelemeseit.


Nézzük, ki is Matyi Dezső. A 2008 őszén kiadott "A 150 leggazdagabb Magyarországon"című kiadvány szerint hazánk 54. legvagyonosabb embere – cirka 9 milliárdos vagyonnal.

Anno az utcán árulta a könyvecskéit

Matyi ugyanakkor azon nagyon gazdag magyarok közé tartózik, akik nem a rendszerváltás környékén szedték meg magukat különböző gyanús, de minimum vitatható privatizációkból.

Ő kezdetben TB-ellenőrként, majd illetékhivatali munkásként, végül utcai könyvárusként kereste a kenyerét Baranya fővárosában.

Legyen bármilyen meglepő, vagyonát szintén a könyveknek köszönheti: a Pécsi Direkt Kft.-t (az Alexandra üzemeltetője) pár ezer forinttal alapította 17 éve, mely napjainkban már 5 milliárd forintos jegyzett tőkéjű vállalkozás.


Matyi Dezső menti meg a haldokló a sétálóutcát? Még ez sem elképzelhetetlen.
Matyi Dezső menti meg a haldokló a sétálóutcát? Még ez sem elképzelhetetlen.


Sokat köszönhet Győrnek, no meg a szimatának

Érdekesség és cseppet sem elhanyagolható tény, hogy Matyi sokat köszönhet Győrnek – 1998-ban a kisalföldi székhelyen nyitotta meg ugyanis első bevásárlóközpontba telepített könyvesboltját, mely aztán kis túlzással szerencsecsillaga lett.

"Amikor az első boltot megnyitottuk Győrben, másnap leültünk tárgyalni a Plaza Centersszel, hogy innentől, ameddig léteznek, kötelező könyvesboltot nyitnom a plazáikban, ők pedig nem tárgyalhatnak mással.

– És ezt aláírták?

– Három nap alatt. Aztán persze jöttek volna a többiek is, de addigra megvolt a szerződésem. A piacszerzés legegyszerűbb módját sikerült megvalósítani, méghozzá kizárólagosan. Persze volt olyan, hogy majdnem belehaltunk, de aztán mégsem" – vallotta Matyi Dezső egy Magyar Hírlapnak adott interjúban.

Egy kis borászkodás

Matyi pár esztendeje fordult más gazdasági szektorok felé; 2008-ban nyitotta meg Mathias néven futó bornagykereskedését – főként saját pincészetből származó villányi borra koncentrálnak –, de Győrben stílszerűen ezen a néven nyitotta meg éttermét is.

Ha már a győri üzletnél tartunk: Matyi nem csupán a Patio étterem egykori épületét vette át a Baross úton – utóbbi vendéglő egyébként majdnem szembe a Mathiasszal hamarosan ismét megnyitja kapuit –, de a sétálóutca másik oldalán zajlanak egy hatalmas könyvesbolt kialakításának nyomai is.

Egy könyvesboltja egyébként már akadt a Baross úton a pécsi vállalkozónak; kérdés, hogy ennek a parányi, ám annál nagyobb múltú kereskedésnek mi lesz a sorsa a nagytestvér árnyékában?


A foci mecénása

Matyi új hobbija – akárcsak más magyar milliárdosoknak – a foci, ezért ötven évre bérbe vette a PMFC stadionját.

"Hiszek abban, hogy Pécsett én teremtem meg a minőségi futballt" - nyilatkozta korábban.

Szerinte a recept egyszerű: a focira szánt pénzeket valóban a focira kell elkölteni, nem másra.

Nos – bár ötven év nagy idő, s még van bőven lehetőség az álmok megvalósítására –, ez egyelőre nem sikerült: a Gyirmót és a Pápa mögött a PMFC harmadikként végzett az NB II Nyugati csoportjában idén. 
 


Olvasóink írták

 • 6. viperetta335 2009. június 16. 16:11
  „Egyáltalán nem kong az ürességtől.Ha benéztek a könyvesboltokba,igenis látható,hogy sokan bemennek,nézelődnek,olvasgatnak és lehet,hogy akkor nem vesznek semmit,de amikor pénzhez jutnak,visszamennek,mert a könyv érték és ajándéknak is a legjobb.Igaz,hogy drága,sajnos,de szomorú az az otthon,ahol nincsenek könyvek,ahol az emberek nem olvasnak.
  Colomano,rajtad az sem segítene már.
  Legalább nem büdös kínai bolt nyílik.Ez jó!”
 • 5. Dew 2009. június 16. 16:10
  „Az új Alexandra jó lett, már vásároltam ott, sokkal kényelmesebb lett, mint az előző, amúgy tényleg parányi üzlethelyiség.”
 • 4. gerald 2009. június 16. 14:11
  „Ez cikk kész hülyeség.
  A Pation névtáblát cseréltek most Mathias vele szemben készül az új Patio a PizzaHut helyén megnyílt már Alexandra könyves és hol a bánatba van a Villányi étterem. Meg miez a parányi kereskedés? Ott volt az előző Alexandra.”
 • 3. Primax 2009. június 16. 13:52
  „colomano #2 !
  Van - még - egy megszállott réteg, aki sokat olvas. Ehhez pedig vásárolni is kell.
  Én hetente minimum - átlagosan - 2 könyvet veszek. Szeretem az Alexandrát, de nagy kincseket lehet találni Fabunál is, a vásárcsarnok mellett/alatt. Vagy a Könyvbarlang a DAC-pályánál...Plusz a netes online lehetőségek...
  Azért az igazi könyvesbolt is jó ( naná ! ), ezért örvendezek annyira !”
 • 2. colomano 2009. június 16. 09:49
  „Igazad van Primax!
  Bár valószínű kongani fog az ürességtől...”
 • 1. Primax 2009. június 16. 09:15
  „Könyvesbolt. Remek, ennek igazán örülök !
  Nem csak butikokból és kínai boltokból áll a világ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karambol Győrben: Ford és Opel ütközött

"Baleset történt Győrben a Pálffy úton a kínai étterem előtt. Egy Ford S-Max és egy Opel Astra ment… Tovább olvasom