Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Mátyás új szobra Jordán Tamással

Győr - A gyárvárosi születésű Kossuth-díjas színművész, Jordán Tamás köszöntésével kezdődött vasárnap a Mátyás téri szoboravató ünnepség. Több mint hatéves várakozás után szépült meg a tér, melynek központjában a fiatal Mátyás király áll.
Hat évet kellett várniuk a gyárvárosiaknak, hogy végre megszépüljön a városrész "főtere", hiszen az önkormányzat még 2002-ben írta ki a pályázatot a tervezésre. Nem csoda, hogy igazi ünnep volt a tegnapi nap a helyieknek, hiszen végre felavatták a megújult teret, s rajta a fiatal Mátyás király bronzszobrát.

Az ünneplő tömegben az ismerős győri arcok között rögtön feltűnt Jordán Tamás Kossuth-díjas színművészé, akiről kevesen tudják, hogy győri – gyárvárosi – születésű, s többek között a városrészben kereszteltették meg szülei. Velük együtt érkezett az avatásra, s a Jordán család meg is koszorúzta a szobrot, miután a színész Juhász Gyula szavaival emlékezett Mátyás királyra, aki egyébként szokatlan formában, fiatal korában "jelent meg" a győri téren, a reneszánsz év méltó befejezéseként: Lebó Ferenc győri szobrászművész vadászat közben, lándzsával a kezében örökítette meg egykori nagy királyunkat.

Avatás: A Jordán család is megkoszorúzta az új szobrot. Fotó: Bertleff
Avatás: A Jordán család is megkoszorúzta az új szobrot. Fotó: Bertleff


Nemcsak a szobor, hanem a közvetlen környezete is megszépült: a többszínű díszburkolat mellett új kandeláberek és padok kerültek a Mátyás térre.

A rekonstrukció és a szobor részben az önkormányzat felajánlásából, részben közérdekű kötelezettségvállalásból valósulhatott meg, a támogatók nevét hamarosan a térburkolat köveire vésve örökítik meg. Az avatóünnepségen elhangzott: a szobor felállítása a bizonyíték arra, mekkora ereje van a közösségi összefogásnak – a tér rendezése helyi lokálpatrióták kezdeményezésére indult –, Mátyás humanista műveltsége, értékvédő tevékenykedése, valamint emberiessége és igazságossága pedig követendő példa a ma emberének is.

Az avatóünnepségen elhangzott: a szobor felállítása a bizonyíték arra, mekkora ereje van a közösségi összefogásnak – a tér rendezése helyi lokálpatrióták kezdeményezésére kezdődött el.

Olvasóink írták

  • 1. Harsányi 2008. december 22. 20:25
    „A fentieket kiegészítve, megemlítem, hogy a tér rendezése és a szobor állítása, - FIALA GÉZA néhai építész gondolatait (1915) részben megvalósítva - , HARSÁNYI ATTILA építész magánkezdeményezésére, sokak segítségével valósult meg. A kezdeményezésről, - akit érdekel - a Kisalföld napilap 2001. november 26. számában, a 4. oldalon olvashat " GYÁRVÁROS SZÁZÉVES " című irásban. Összegezve, a kezdeményezést nem a lokálpatrióták és nem is a városrész képviselője kezdeményezték.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktortól kér segítséget a győri MSZP

Győr - Levélben hívja Győrbe Orbán Viktort, a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség elnökét a Magyar… Tovább olvasom