Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Mátyás király és Győr

Az ellenzéki polgári frakció Mátyás király és az okos lány meséjéhez hasonlította Győrt, ahol a város adott is, meg nem is a tulajdonában lévő üzlethelyiségek bérlőinek. De a többség úgy döntött: a határozott idejű szerződéseknek ára van.
Mátyás király.
A győri közgyűlés csütörtökön úgy határozott, a megyeszékhelyen üzlethelyiséget bérlők közül azoknak, akik 2004. január 1-jétől már nem határozatlan, hanem határozott időre akarnak szerződni a várossal, felajánlja a szerződésmódosítás lehetőségét. Arról nem volt vita, hogy a megállapodás legfeljebb 25 évre szólhat, arról azonban igen, hogy a módosításért cserébe kért összeg sok vagy kevés. Végül a részletfizetés megoldotta a problémát.

A győri közgyűlés elé kerülő eredeti előterjesztés szerint határozott idejű szerződést csak módosítási díj fejében köthetnek a bérlők a várossal. Ez az összeg a helyiség forgalmi értékének évenkénti egy százaléka, tehát 10 évre szóló megállapodás esetén 10 százalék, 25 évnél értelemszerűen 25 százalék.

Ne egy, hanem fél százalék legyen

A polgári frakció és a Pro Urbe Egyesület vezérszónoka – az ipartestület állásfoglalására hivatkozva – egyaránt azt javasolta, hogy ezt az összeget csökkentsék fél százalékra. A jobboldal még azt is szerette volna, ha nem a helyiség forgalmi, hanem a bérleti jog forgalmi értékét (ami nyilván kevesebb) tekintenék alapnak. Az indoklásban elhangzott: a kis- és középvállalkozások támogatása célja kell legyen Győrnek, illetve hogy a hosszú távú tervezhetőséget jelentő szerződésmódosítás akár tönkre is teheti az iparosokat, akik nem tudnak ennyit fizetni a megállapodásért cserébe.

A baloldal ezzel szemben azzal érvelt: az ingatlanok – alapnak vett – forgalmi értéke még mindig alacsony Győrben, ráadásul nincs szó arról, hogy a bérlőket köteleznék arra, hogy új szerződést kössenek a várossal. „Aki nem akar, ne tegye. Emiatt nem szüntetjük meg a vele kötött megállapodást, nem ez a cél. Mi csak egy gesztust tettünk, aki akarja, elfogadja, aki nem, az továbbra is határozatlan időre szerződik velünk" – mondták a baloldali felszólalók.

Részletfizetésre is lehetőség nyílik

A két oldal között végül megállapodás született, hogy Győr Mátyás királynak (vagyis a bérlőknek) valóban ad ajándékot: az eredeti előterjesztést módosítva rendeletben fogadta el ugyanis a testület, hogy a bérlők részletekben is kifizethetik az 1 százalékos módosítási díjat. Nem változott viszont a határozati javaslat azon pontja, amely szerint az díjakból befolyt összeget az önkormányzati tulajdonú épületek felújítására fordítják. (A további döntésekről holnapi számunkban olvashatnak.)

A szmogriadóterv is elfogadva

A közgyűlés tegnap tárgyalta Győr szmogriadótervét is. Az előterjesztő bizottsági elnök mindjárt az elején hangsúlyozta: a városban nincsenek olyan mért légszennyezettségi értékek, amelyek miatt ezt a tervet feltétlenül el kellett volna készíteni. A biztonsági felkészülést azonban mindenképpen szolgálja ez a munka. A képviselők néhány apróbb módosítással – például, hogy szmogriadó esetén milyen járművek közlekedhessenek a városban – igent mondtak az előterjesztésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napi dühöngések, lezárt sorompó

A jövőhöz képest semmi, ahogy az autósok mostanában szidják a vasutat és Győr közlekedését a Szent… Tovább olvasom