Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Mátyás király álruhában kocsira szállt

Bőny - Helyei László színésszel indult útjára pénteken Bőnyből Tóth László lovasgazda tanyájáról az Első Kocsiút bejárása és feltárása. A Bécs–Budapest közötti utat a lovas turizmus számára térképezik fel.
Korabeli feljegyzések szerint a világ első kocsiútja Bécs és Budapest között érintette Bőnyt, Banát, Bábolnát és Kocs községet is. Évszázadokkal később erre a nyomvonalra épült az 1-es út és az M1-es autópálya több szakasza.

A Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetségének (MTTSZ) terveiben az szerepel, hogy összefogással feltárják az egész útvonalat, és a későbbiekben turisztikai „lovassztrádát" építenek ki, mint elhangzott, a „vándorló turizmus számára".

A program első állomása pénteken Bőny volt, ahonnét Helyei László színésszel a kocsin indult útjára a bejárás. „Az első kocsiút célja, hogy a Bécs–Budapest közötti, Mátyás király által is kedvelt utat felderítsük, és használhatóvá tegyük" – válaszolta kérdésünkre Kazinczi Károly. A terv sajtósától azt is megtudtuk, hogy Magyarországon 44, Ausztriában körülbelül 14 települést érint az út, és idén nyolc magyar község vesz részt a programokban a Reneszánsz Programiroda valamint a kulturális minisztérium támogatásával. Az emlékünnepségek mellett minden helységben emléktáblát is avatnak.

Szilvássy István, az MTTSZ elnöke szerint a felújításra váró útvonal és a megállóhelyek fontos történelmi kikötők is lehetnek, hiszen egyes települések utcái megőrizték nevükben a Mátyás korabeli földrajzi neveket (például a Mészárosok útja).

A terv fontos pontja, hogy a mérések után a térkép mindenki számára hozzáférhető lesz, hiszen digitális adatbázis is készül az útvonalról.

Mátyás király? Legismertebb megszemélyesítője, Helyei László színművész utazott az igazságos uralkodó által is kedvelt útvonalon. Fotó: Krizsán Csaba

Olvasóink írták

 • 5. Magor 2008. július 14. 11:26
  „Töjtappa! Te vastageszű, toronyagyú! Csatlakozz Fletóhoz és indulj világ körüli útra! Kezdetnek a Valhallára!”
 • 4. BugaJakab 2008. július 13. 18:10
  „töjtappa Pajtás!
  Az időd lejárt, visszahúzhatod szájacskádba a nyelvecskéd!
  Ok ?!”
 • 3. töjtappa 2008. július 13. 17:57
  „Buga Jakab!

  Szerintem, tőled nincs nagyobb paraszt!”
 • 2. Tajti-Petrusz Éva 2008. július 12. 08:40
  „Buga Jakab ,te gaz középkori lázító :)Jól megnevettettél.Imádom Helyei Lászlót,mint Mátyás királyt,ezt a szerepet soha nem mossa le már magáról,no nem mintha akarná.”
 • 1. BugaJakab 2008. július 11. 23:25
  „Helló Matyi!

  Kérlek, ha megtennéd, keresd meg Fletót Pesten és kérdezd meg tőle, - Hé paraszt, tudod e melyik út vezet Pápára?
  Majd azt fogja válasziolni, : - Lárifári, maga nem Orbán Viktor?
  Válaszold neki kérlek:
  -Teringettét, ha nem indulsz oda azonnal akkor szólok a FeketeSeregemnek ( MGárda) és haza kergetlek a mosókonyhádba!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műholdról leplezik le a parlagfüves telkeket

Győr-Moson-Sopron - Eddig 45 bejelentés érkezett a megyében parlagfű miatt, többségében… Tovább olvasom