Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Matl Péter szobrász kiállítása - képgaléria

Megnyílt a győri Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár galériájában Matl Péter szobrász (Kárpátalja, Munkács) kiállítása. Köszöntőt mondtak Simon Róbert Balázs Győr város alpolgármestere és Bakos István a Bethlen Gábor Alapítvány kurátora.
A kiállítást megnyitotta Rieger Tibor MS Mester- és Magyar Örökség-díjas szobrászművész, közreműködött a Kossuth Zsuzsa Leánykollégium kórusa és gitár szakköre.

Az alkotó 1960-ban született Munkácson, Ukrajnában. Szülei tanárok voltak, 1975-ben végezte el a munkácsi magyar nyelvű középiskolát. 1970-ben jelesen diplomázott az ungvári Erdélyi Béla képzőművészeti szakközépiskola kerámia művészeti szakán. 1980-tól gimnáziumi tanárként, később dekoratőrként és monumentalista képzőművészként dolgozott.

Fotó: Szük Ödön
Jelenleg egyéni vállalkozó, köztéri szobrokat, díszkutakat, egyházi oltárokat és szobrokat készít.

Művészeti tevékenysége 1970-ben kezdődött. Részt vett több országos és nemzetközi képzőművészeti kiállításon és szimpóziumon. Az utóbbi 15 évben többnyire köztéri szobrokat készített fából, kőből és bronzból. 1996-ban megnyerte a Magyarok Világszövetsége által kiírt millecentenáriumi szoborpályázatot, az alkotást (a Vereckei Honfoglalási Emlékművet) 2008-ban avatták fel.

Művei megtalálhatók Ukrajnában, Magyarországon, Ausztriában, Csehországban, Svédországban, Franciaországban, Japánban, Németországban, Svájcban, Brazíliában és az USA-ban.

Munkái elismeréseként 2003-ban megkapta a Magyar Köztársaság Középkeresztjét, 2006-ban a Kárpátaljai Képzőművészeti Nívódíjat, 2007 és 2010-ben a Kárpátaljai Boksai József és Erdélyi Béla Megyei Képzőművészeti díjat.

A tárlat június 1-ig tekinthető meg, hétköznapokon 14–18 óráig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigh Attila kiállítása - képgaléria

Vigh Attila a Paál László képzőművészeti kör és a Paletta hétvégi vizuális műhely tagja. Évente 1-2… Tovább olvasom