Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Matekérettségi 2018 - Videókon mutatjuk a feladatlapokat és a megoldásokat + fotók

Matekérettségi 2018 - Videókon mutatjuk a feladatlapokat és a megoldásokat + fotók
Százalékszámítás, halmazok, statisztika, sorozatok, függvények - ilyen témakörökről kaptak feladatokat a diákok a középszintű matekérettségi első, 45 perces részében.
14.30 - Videón a megoldások
 
 
 


13.10 - Fotókon mutatjuk a matekérettségi feladatsorait és megoldásait

"A feladatok sokszínűségében és mélységében az elmúlt évekhez hasonló volt a matematika-érettségi. Jó visszhangokat kaptam a maturálóktól. Reális esély van arra, hogy a középszinten érettségiző diákjaink nagy része ötössel húzza be a matematikát" - kezdte Horváth Péter, a Révai-gimnázium igazgatója, matematika szakos tanár. A győri gimnáziumban 140 végzős választotta a középszintet matekból, 30 érettségiző pedig emelt szinten tette próbára tudását.

Előnyben a sokoldalúság

A 2018-as középszintű matekérettségi - ahogy szinte mindig - a négy középiskolai év számos anyagrészét érintette. Sokszínű tudást várt, de nem állította megoldhatatlan nehézségek elé azokat a diákokat sem, akik nem foglalkoztak mélyebben a matematikával. Algebrától kezdve geometrián át valószínűség-számításig terjedt a feladatok skálája, több feladatot "józan paraszti ésszel" is ki lehetett találni. Horváth Péter szerint "nincs csont" a feladatokban, egyértelműek a megoldások, a feladatsor nyelvezete kifejezetten diákbarát volt.

Reméljük, nem tréfált meg sokat a fagyi

A "bemelegítő" feladatok között a gráfos volt nehezebb, mint a korábbi években. Az utolsó három, legtöbb számítást és tudást igénylő feladatok közük kettőt kellett megoldaniuk az érettségizőknek. (Nincs értelme a harmadikat elkezdeni vagy abból részfeladatokat teljesíteni, mert nem jár érte plusz pont.) Ezek közül talán a fagyis feladat "nyalhatott" vissza a leginkább, míg a dominójátékon alapuló feladatokon rengeteget nyerhettek a nem túl szorgalmas, de logikus gondolkodású diákok.
 
A nagyobb és jobb felbontású képekért töltse le a fotókat

9.45 - Fagylalttölcsér, wifi-router, internet: ez a téma a matekérettségi legnehezebb feladataiban

A diákok internetezési szokásairól, fagylalttölcsérekről és wifi-routerekről is kaptak feladatot a középszintű matekérettségin a vizsgázók, akiknek a valószínűségszámításról, a térgeometriáról szerzett tudásukra is szükségük lesz a matekpéldák megoldásához - tudta meg az eduline.
Matematikából középszinten 1 256 helyszínen 71 086 vizsgázó, emelt szinten 86 helyszínen 3 285 vizsgázó tesz érettségi vizsgát. Matematikából középszinten 1 836 vizsgázó angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten 49 vizsgázó angol, francia, német és spanyol nyelven tesz érettségi vizsgát.
9.40 - Az első infó a matekérettségi második részéről: kétismeretlenes egyenlet és geometria a feladatok között

Egy kétismeretlenes egyenletet, egy geometriai feladatot és egy számtani sorozattal kapcsolatos példát is meg kell oldaniuk a diákoknak a középszintű matekérettségi második részében - értesült az eduline.

A középszintű matekérettségi második részét 135 perc alatt kell megoldani. A második feladatsor is két egységből áll: az elsőben van három, egyenkét 9-14 pontos feladat, amely több részkérdésből áll, ezek közül mindegyiket meg kell oldani. Ezek közül az egyik egy összetett geometriai feladat, a diákoknak egy trapéz területét és egy háromször szögeit kell kiszámolniuk. Egy másik feladat megoldásához a számtani sorozatokkal és az elsőfokú függvényekkel kapcsolatos tudásukat kell használniuk. Ezek a példák összesen 36 pontot érnek.

A feladatsor végén azonban a diákok találnak három, egyenként 17 pontos feladatot is, ezek közül csak kettő kell kiválasztani és megoldani. Természetesen ezek a legnehezebb példák, több részből állnak, általában több témakört is érintenek.

9.15 - Százalékszámítás, halmazok, statisztika, sorozatok, függvények - ilyen témakörökről kaptak feladatokat a diákok a középszintű matekérettségi első, 45 perces részében - tudta meg az eduline.

A középszintű matekérettségi két részből áll, a diákok összesen három órát töltenek a termekben. Az érettségizőknek először 45 percet kapnak egy 10-12 feladatból álló teszt megoldására. Ezek a példák az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzik, előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű.
Matekérettségi a soproni Berzsenyi iskolában
9.00 - Alapvetően korrekt feladatokat kaptak az érettségizők, több példát általános iskolai tudással is meg lehet oldani, de azért vannak kisebb buktatók a feladatsorban - mondja az Eduline által szakértő az idei középszintű matekérettségi első részéről - írta az eduline.

Korábban - A matematika írásbelikkel folytatódnak kedden az érettségi vizsgák, a diákok emelt és középszinten adnak számot tudásukról.    

Középszinten 180 percük van az érettségizőknek. Az írásbelin a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, az első feladatlapra 45 perc, a másodikra 135 perc áll rendelkezésre. 

Az első és második feladatlapon belül a rendelkezésre álló időt a diákok tetszés szerint oszthatják meg az egyes feladatok között és a megoldás sorrendjét is meghatározhatják.

Az első feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. Előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó, vagy egyszerű feladatválasztós feladat is.

A II. feladatlap több témakört érint és több részkérdésből állnak a feladatok. 

Az emelt szintű vizsga 240 perces.

Az írásbelin a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk. A diákok a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja hasonlóan a középszinthez. 

Az I. részfeladatsor négy feladatból áll. Ezek az emelt szintű követelmények alapján egyszerűnek tekinthetők, többnyire a középszintű követelmények ismeretében is megoldhatók. A négy feladat közül legalább három több részkérdést is tartalmaz. 

A II. részfeladatsor öt, egyenként 16 pontértékű feladatból áll. Ezek közül legalább kettőben a gyakorlati életben előforduló szituációból származik a probléma, így a megoldáshoz a vizsgázónak a szöveget le kell fordítania a matematika nyelvére, azaz matematikai modellt kell alkotnia, abban számításokat végeznie, s a kapott eredményeket az eredeti probléma szempontjából értelmezve kell válaszolnia a felvetett kérdésekre. 

A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető. A feladatok több részkérdést tartalmaznak, és általában több témakör ismeretanyagára támaszkodnak.

A diákok mindkét szinten függvénytáblázatot, szöveges adatok megjelenítésére és tárolására nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt használhatnak és erről nekik kell gondoskodniuk.

Két érdekes grafikon az érettségikről
 
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy melléképület Győrszentivánon

Kigyulladt egy melléképület Győrszentivánon
A tűzoltók körülhatárolták a lángokat. Tovább olvasom