Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Matek írásbeli érettségi 2011 - megoldások ,videó

Térfogatszámítás, függvények, halmazok és exponenciális egyenlet is szerepelt az idei középszintű matekérettségi feladatsorának első részében.


14:07 - "Az első rész valamivel könnyebb volt, mint az utóbbi évek feladatsorai"

Hamarosan a kisalfold.hu videóján Horváth Péter, a győri Révai-gimnázium igazgatójának megoldási javaslatait is megnézhetik!

Ide kattintva nézheti meg a nyugatmagyar.hu oldalán, hogyan vélekednek a fertődi végzős diákok az idei matematika érettségiről!

A matek érettségi feladatait Horváth Péter, a győri Révai-gimnázium igazgatójának, matematika szakos tanár segítségével elemeztük.
"A matematika érettségik két feladatlapból állnak; az első rész megoldására 45 perc, míg a másodikra 135 perc áll rendelkezésre.

Az első rész véleményem szerint valamivel könnyebb volt, mint az utóbbi évek feladatsorai. Ezek a kérdések jól megválaszolhatóak voltak, a vizsgázó diákok többségének nem okozhattak gondot" - kezdte a kisalfold.hu-nak Horváth Péter.


Második tesztlap, első rész.


A 45 percig tölthető első részre 30 pontot kap az az érettségiző, aki hibátlanul tölti ki a feladatlapot.

Mindez a kettes érdemjegyre, akkor elég, ha a második feladatsor maximálisan elérhető pontszámának legalább 10 százalékát megszerzi az érettségiző diák.


Második tesztlap, második rész.


"A második rész majdnem mindegyik feladatát hosszú szövegkörnyezetbe ágyaztak be, s ennek megfelelően az értelmezésük sem volt egyszerű. Úgy érzem, itt pár feladatba belekeveredhettek a diákok.

Ráadásul ezekkel a feladatokkal sokat kellett dolgozni, csúnya szóval mindegyik `melós´ volt.

Beszédes tény, hogy a végzős diákjaink többsége 11 óráig írta a matematika érettségit" - folytatta Horváth Péter.

Az utolsó három legkeményebbnek tartott feladat közül kettőt kell megcsinálniuk az érettségizőknek.

"Azt szoktuk a kollégáimmal ajánlani a diákoknak, hogy ha van idejük, készítsék el mindhárom feladatot. Ezért ugyan plusz pont nem jár, de a végén választhatnak az érettségizők, hogy melyik két feladatot érzik a legjobban sikerültnek" - magyarázta Horváth Péter.

Horváth Péter
Horváth PéterA győri Révaiban 206 végzős diákból 39-en írtak emelt szintű érettségit matekból - ez körülbelül 20 százalékos arány.

Országosan a 90 ezer maturáló diákból alig 2000-en választották az emelt szintű érettségit a talán legnehezebbnek tartott tárgyból. 


13:55 - A második rész feladatai

A második részben három olyan feladatot kellett megoldani, amely több kérdést is tartalmazott. A 13. feladatban egy iskolai tanulmányi versenyről készült oszlopdiagrammal kapcsolatos kérdések - átlagszámítás, medián - szerepelt, kördiagramon eloszlást kellett ábrázolni. A 14. feladatban kamatos kamat számítás, a 15.-ben koordinátageometria szerepelt.

A 16-18. feladatok közül kettőt kellett megoldani a vizsgázóknak. Az egyik logaritmussal kapcsolatos szöveges feladat, a másik kombinatorikai feladat volt. A harmadik feladat forgástestek felszín- és térfogatszámítását is tartalmazta.

Megoldási javaslatok az eduline.hu portálon.


13:40 - Az első rész feladatai

A középszintű matematika írásbeli érettségi első feladata egy polinom egyszerűsítése volt. A második feladat valószínűségszámítás, a harmadik egy kocka térfogatának arányosságára vonatkozó kérdés volt. Két szám legkisebb közös többszörösét, valamint legnagyobb közös osztóját kellett megkeresni a negyedik feladatban. Két trigonometrikus függvény értékkészletére kérdezett rá az ötödik feladat.

A hatodik kérdésben egy másodfokú egyenlet valós gyökeinek összegét és szorzatát kellett megadni. A hetedik feladat a halmazokkal foglalkozott. A nyolcadik feladatban két egyenletet kellett megoldani, a kilencedikben két számról kellett eldönteni, hogy melyik a nagyobb. A 10. feladatban abszolutértékes egyenlet szerepelt.

A 11. feladatban egy számtani sorozat 201. elemét keresték. A 12. feladatban három matematikai állítás valóságtartalmát kellett eldönteni.

Megoldási javaslatokat az eduline.hu portálon találhatnak.

9:40 - A második rész nehezebb a tavalyinál

Statisztikai, térgeometriai, kooridnátageometriai és valószínűségszámítási feladat is szerepel az idei középszintű matekérettségi feladatsorának második részében. A feladatsor ezen része nem nehezebb, mint a 2010 májusi, a kérdések értelmezésével azonban lehetnek problémák.

9:20 - Vége az első résznek

Térfogatszámítás, függvények, halmazok és exponenciális egyenlet is szerepelt az idei középszintű matekérettségi feladatsorának első részében. Az eduline által megkérdezett szaktanár szerint a feladatsor felét erős általános iskolai tudással is meg lehet oldani. Az I. feladatsor megoldására 45 perce volt az érettségizőknek.

8:15 - Elkezdték

Reggel 8 órakor elkezdődött a matematika írásbeli érettségi vizsga.

Korábban:

A matematika  írásbelikkel folytatódnak ma reggel 8 órakor a tavaszi érettségi  vizsgák.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint matematikából középszinten 1.265 helyszínen 89.678 diák, emelt szinten 55 helyszínen 2.961 tanuló tesz érettségi vizsgát. Középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol és német nyelven is tesznek érettségi vizsgát.

A matematika középszintű írásbelije 180 percig tart. A vizsgázó először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldja meg. A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.

Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, ezek az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatottak ellenőrizni. A II. feladatlap két részre oszlik. Egyik része három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A másik rész három, egyenként 17 pontos feladatból áll, ezekből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

A matematika emelt szintű írásbelije 240 percig tart és két részből áll, a vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. Az I. részfeladatsor négy, a II. részfeladatsor öt, egyenként 16 pontos feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

Vizsgázónként megengedett segédeszköz (közép- és emelt szinten is) a függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is), a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, a körző, a vonalzó és a szögmérő, melyekről a vizsgázó gondoskodik. Ezeket az eszközöket a diákok a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. meir 2011. május 05. 07:28
  „16-os/Primax!!
  <moderálva> milyen "hatvanyozsarol" nyervogsz te?? en 1935 ot irtam akkor voltam en 4-ikes nebulo!!!
  1935-ben Te hol is voltal???”
 • 22. Primax 2011. május 04. 12:45
  „19. Capr !
  Itt nem a kocka térfogatának a kiszámítása a lényeg.
  " a kocka egyszerű térfogatszámítása " - írod. Ezt ki lehet számítani határozott integrálással is, de az sem középiskolai törzsanyag. A faktosok tanulják, már ahol...
  Ebben a példában a köbös összefüggés alkalmazása a fontos.”
 • 21. Filtec 2011. május 04. 11:51
  „Hú, mennyi okos ember van itt.
  Itt van a 2011. május 3-i matek eredetije.
  Aztán ha kinyomtatta, megoldotta 240 perc alatt min. 3-asra, akkor lehet hőbörögni, hogy bezzeg 1935-ben, meg hogy 5-es, 7-es anyag.

  Ja, hogy ez emelt matek? 18-19 évesek írták javarészt.

  http://193.225.13.58/erettsegi2011/e_mat_11maj_fl.pdf”
 • 20. gmentes 2011. május 04. 08:47
  „Kedves umberto,

  Pont az ellenkezőjét írtad, mint amit akartál, ezért had adjak neked egy egyszerű matematikai feladatot:

  Zeppelin/Térfogat számítás = Holdra szállás / X”
 • 19. Capr 2011. május 04. 03:12
  „Primax! Egy érettségi feladatsor kapcsán azon vitatkozunk, hogy 10 vagy 11 éves korban tanítják-e a térfogatszámítást. Legyen 5.-es, akár 7.-es tananyag, elfogadom, azt viszont nem, hogy a kocka egyszerű térfogatszámítása érettségi szintű feladat.”
 • 18. umberto 2011. május 03. 23:55
  „4. meir 2011.05.03. 12:41

  -"terfogat szamitas"-!
  te jo eg!! mive lett a vilag mara!! az en gyerek koromban az 4-ikes tantargy volt az Elemi oskolaban-(1935-ben!!!)-!!
  ma meg mar erettsegi tetelle valt!!!

  Az lehet, de a te gyerekkorodban még Zeppelin volt a menő a léghajójával, de az én gyerekkoromban már sima ügy volt a Holdra szállás. Kicsit megváltozott a világ.”
 • 17. egylány00 2011. május 03. 22:11
  „Akit rendesen felkészítettek annak görbülni fog. Azért nem tűnik olyan egyszerűnek. Remélem jövőre egy ici-picit könnyebb lesz majd :)”
 • 16. Primax 2011. május 03. 21:09
  „9. Capr !
  Tévedsz, nem is kicsit.
  5. osztály :
  A terület, a felszín, a térfogat szemléletes fogalma, mérése és mértékegységei.
  A téglalap, négyzet területe. Háromszögek, négyszögek területének meghatározása kiegészítéssel, átdarabolással az ismerkedés szintjén. A téglatest, a kocka felszíne, térfogata.
  Téglalap, négyzet kerületének és területének kiszámítása. A téglatest és a kocka mint speciális téglatest hálójának elkészítése; felszínének, térfogatának kiszámítása.
  7. osztály :
  Hatványozás, a kitev? természetes szám.
  A hatványozás azonosságainak felismertetése, a megfigyelt összefüggések általánosítása.
  Az 1-nél nagyobb számok normálalakja. M?veletek normálalakban adott számokkal.
  Negyedikben - tehát - nem ismer(het)ik a hatványozást.
  Kivéve : meir...:)”
 • 15. zsukov 2011. május 03. 17:29
  „Sajna ezt mideki 4 -re megirta volna ,,,”
 • 14. kikiii21 2011. május 03. 17:29
  „szval p=2/6od a valószínűsége :D”
 • 13. kikiii21 2011. május 03. 17:27
  „.... ez a tanár, mert a 2.feladatba a páratlant kérdezték nem a kurva párosat <moderálva....>”
 • 12. IV.Béla 2011. május 03. 17:09
  „7. grols!

  Itt egy életszerűbb matekpélda:
  ha Kevin vásárol hat uncia jamaikai magnélkülit Kövér Tonytól, mondjuk 480 font készpénzért, és szét kéne osztania a tizenegy kuncsaftja között, mennyit kellene kérnie egy g-ért, hogy 100 font haszna legyen, amiből kijön a gyerektartás? :)

  Komolyan belegondolva, a matek semmi másra nem jó, "csak" megtanít logikusan gondolkodni, következtetéseket levonni, amit aztán lehet használni az élet minden területén. Ha valaki magasabb szinten szeretne foglalkozni nérnöki tárgyakkal, akkor elengedhetetlen; nem véletlenül hívják alapozótárgynak. Ahhoz, hogy szeressük (és értsük :) ), persze az kell, hogy ne utáltassák meg már általános iskolában velünk.”
 • 11. Dr.Lang 2011. május 03. 17:06
  „Tobb olyan feladat van itt ami hatodik-hetedik osztalyos tananyag, szereny velemenyem szerint. Ezek mit keresnek az erettsegi feladatsorban?”
 • 10. unkown 2011. május 03. 16:50
  „mindenkinek akkor a legnehezebb az érettségi amikor ő érettségizik :)”
 • 9. Capr 2011. május 03. 16:30
  „Primax!
  A kocka térfogatának számítása (egyszerű köbszámítás) általános iskola 4. osztály. Ha háromszorosára növeljük a kocka éleit akkor nyilván 3 köbre nő a térfogat. Ez szerinted nehéz?
  A 16. feladatban szereplő forgáshenger köbszámítása sem egy ördöngős feladat. A forgáskúp térfogata persze nehezebb...”
 • 8. Primax 2011. május 03. 14:31
  „4. meir !
  Ne szédíts !
  Az első rész harmadik példája általános iskola 4. osztályában...
  Nem tudod, miről beszélsz.”
 • 7. grols 2011. május 03. 14:16
  „kedves meir azért ez nem alap*magasság*hosszúság volt.
  Amúgy olvasva a tételeket elgondolkoztam megint hogy mi értelme?
  Én tíz éve érettségiztem, azóta se vettem hasznát semminek csak a papírnak amit adtak.
  Meg tudtam oldani két ismeretlenes egyenletet, de mikor felvettem a lakáshitelemet a százalékokkal(kamatokkal) ott vertek át ahol akartak. + a gáz számlát még ma se értem nem tudom átváltani MJoul-ról forintra.
  De érettségim az van!!. De minek?”
 • 6. happily 2011. május 03. 13:29
  „Csökken a színvonal? A térfogatszámítás nem abból állt, hogy meg voltak adva az adatok...nézzétek meg a feladatsort..szerintem eddigi legnehezebb.”
 • 5. anitromai 2011. május 03. 12:46
  „@4.meier: igazad van... a színvonal csökken csökken egyre csak csökken...”
 • 4. meir 2011. május 03. 12:41
  „-"terfogat szamitas"-!
  te jo eg!! mive lett a vilag mara!! az en gyerek koromban az 4-ikes tantargy volt az Elemi oskolaban-(1935-ben!!!)-!!
  ma meg mar erettsegi tetelle valt!!!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rémálom az Újlak utcában: szinte mindig lent a sorompó a vasúti átjáróban

Az Újlak utcai vasúti átjáró kész rémálom. Olvasónk szerint 10 akalomból szinte 8-szor sorompót kap… Tovább olvasom