Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Maszkok - Kiállítás a Magyar Ispitában

A maszkokat Jankay Tibor, Szász Endre és Patkó Imre etnográfiai gyűjteményéből válogatták.

Maszk-történetek címmel kiállítás nyílt szombaton délután a Magyar Ispitában. A maszkokat Jankay Tibor, Szász Endre és Patkó Imre etnográfiai gyűjteményéből válogatták. A tárlatot Ván Hajnalka művészettörténész és Grászli Bernadett múzeumigazgató nyitotta meg.

A 20. század kezdetén a párizsi művészek és műgyűjtők rajongásig marasztalták az Afrikából, Óceániából érkezett kultikus tárgyakat. Itthon Jankay Tibor és Szász Endre képzőművész, illetve Patkó Imre műgyűjtő etnográfiai gyűjteménye őrzi a távoli népek értékes alkotásait. A kiállítás válogatás e gyűjtemények legizgalmasabb és leglátványosabb darabjaiból, kiegészülve számos magyar képzőművész munkájával. Aba-Novák Vilmos, Borsos Miklós, feLugossy László, Gaál József, Herendi Péter, Kelemen Károly, Komlovszky Szvet Tamás, Mudácsy István, Malasits Zsolt és Szurcsik József alkotásainak a maszk a főszereplője.

A tárlat március 7-ig, hétfő kivételével 10 és 18 óra között látogatható. A kiállításhoz múzeumi családi délután kapcsolódik, február 6-án, szombaton három órától a Váczy Péter Gyűjteményben etnográfus, néprajzkutató segítségével „törzsi" maszkokat készíthetnek az érdeklődők.

Maszkok - Kiállítás a Magyar Ispitában - Fotó: Szük Ödön

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli életképek a győri Xantus János Állatkertben

Az állatkert lakóit hidegen hagyja a szokatlanul nagy havazás, hiszen nem az első telüket töltik a… Tovább olvasom