Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Második hónapja nő a munkanélküliség

Ha kismértékben is, de második hónapja nő a munkanélküliség a megyében – derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat friss jelentéséből.
Eszerint 9313-an voltak az utcán a múlt hónap végén, ami 215-tel haladja meg a júliusi és csaknem félezerrel a júniusi, a 2008. december óta eltelt időszak legalacsonyabb értékét jelentő adatot.
A munkanélküliségi ráta így 4,3 százalékról 4,6-re emelkedett két hónap alatt. Ez azonban még mindig a legkedvezőbb szám az egész országban, tekintve, hogy az ebből a szempontból második helyezett Budapesten 6, a harmadik Vas megyében pedig 6,1 százalékos az állástalanok aránya. A sereghajtó Szabolcs-Szatmár-Beregben 23,3 százalékon áll a mutató.
Győr-Moson-Sopron egyébként nem csak ebben áll az élen. Itt egy esztendő alatt közel hetedével, 13,5 százalékkal lett kevesebb álláskereső, ami szintén a legkedvezőbb adat az országban. Két számjegyű csökkenést megyénken kívül mindössze Vas és Békés tudott felmutatni.

A megyei folyamatok mögött részben az áll, hogy a tanulmányaikat nyár elején befejezett diákok közül sokan regisztráltatták magukat a munkaügyi kirendeltségeken. A pályakezdők száma így júliushoz képest 145-tel nőtt és ezer fölé ugrott. Nem jó hír, hogy az ebbe a kategóriába tartozók negyedével többen vannak, mint egy esztendeje. Ugyancsak a munkaerő-piaci helyzet romlása felé hatott, hogy a nyár vége felé már kevesebb lett az idénymunka, például az idegenforgalomban és a mezőgazdaságban.

Az álláskeresőket ráadásul annak ellenére kevesebb üres álláshely várta, hogy a térségben zajló járműipari beruházásoknak – elsősorban az Audi gyárépítésének és a beszállítók fejlesztéseinek – a gazdaságélénkítő hatása egyértelműen érződik a térségben. A munkáltatók 1040 álláshelyet jelentettek be a munkaügyi központnál augusztusban, ami bő 200-zal elmarad mind a júliusi, mind a tavaly augusztusi számtól. A viszonylag fejlett Győr-Moson-Sopronban ráadásul közmunka-lehetőség sem annyi jut az állástalanoknak, mint más vidékeken. Ezt mutatja, hogy a múlt hónapban mindössze 250 ilyen állást hirdettek meg, ami fele a Komárom-Esztergom megyei, alig 40 százaléka a Veszprém megyei és tizede a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei adatnak.

Olvasóink írták

  • 1. Tumbanu 2012. szeptember 18. 08:08
    „inkább második évtizede nő a munkanélküliség nem?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csapvíz vs. ásványvíz: olcsóbb és ásványi anyagokban gazdagabb, ami a csapból folyik?

Friss laboratóriumi vizsgálatok szerint a győri csapvíz egyes összetevői közel annyi vagy akár több ásványi anyagot is tartalmaznak, mint közismert ásványvíz márkák. Szavazz! Tovább olvasom