Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Másfélszeresére duzzad a rendőrállomány

Győr-Moson-Sopron - A határőrautókat sem festik át, így nem annyira a lakosság szeme láttára történik a példátlan méretű átszervezés, amit a határőrség integrációja jelent. A megyei rendőrállomány másfélszeresére növekszik januártól.
A megyei rendőr-főkapitányság felkészült a januártól megszűnő határőrség állományának fogadására – mondta tegnap Szabadfi Árpád dandártábornok. A megyei főkapitány ezt gyakorlati példával is érzékeltette: a kapuvári kapitányságon például már az öltözőszekrényre is felhelyezték az új névtáblákat. A határőrség zöld autóit azonban nem festik le, mivel ez felesleges pénzkidobás: ésszerűbb 4–5 évet várni, amíg kifutnak és úgyis lecserélik őket.

És talán ez az egyetlen momentum, amit az átlag állampolgár saját szemével érzékel a példátlan méretű átszervezésből. Hogy ez mit jelent, arról már lapunk is beszámolt, de álljon itt egy-két adat. A rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint december 31-én még 1113 fő dolgozik a megyei állományban, ez a szám jövőre várhatóan 1676-ra növekszik. Külön-külön nézve az egyes városokat is szemléletes mindez: Győrött 344-ről 436-ra, Sopronban 169-ről 307-re, Mosonmagyaróváron 157-ről 258-ra duzzad az állomány. Csornán meghaladja a 120 főt, Kapuváron pedig 102 rendőrből áll, ám e két utóbbi kapitányságon a határőrségi integrációnak – megszűnő határ híján – nincs jelentős szerepe. A határőrségnél az integráció okán 107-en kérték nyugdíjazásukat.

Az országos szervezet most három kategóriára oszlik: vannak schengeni külső, schengeni belső határral övezett megyék, valamint öt határ nélküli főkapitányság is, amelyek egyébként némileg vesztesei az integrációnak, mivel létszámbővítést a közeljövőben nemigen remélhetnek. Megyénket belső, schengeni határ övezi, így az átszervezés egyik lényegi eleme, hogy a határrendészeti kirendeltségek teljes egészében beintegrálódnak a megyei rendőrség szervezetébe, határrendészeti szolgálat helyett bevetési szolgálat és akcióosztály működik januártól. A közrendvédelmi osztály hatáskörébe tartozik számos egyéb között egy új feladat: a győri, Szövetség utcai őrzött szállás felügyelete, itt őrizte a határőrség az idegenrendészeti fogva tartottakat. Természetesen ez a tevékenység teljesen most sem szűnik meg, sőt, a határőrség teljes bűnügyi állományára szükség lesz a rendőrségnél.

Hiszen továbbra is üldözendő például az embercsempészet, aminek térhódítására – a koszovói események ismeretében – különösen fel kell készülni.

Mindent összevetve – summázta Szabadfi Árpád –, minden határőrnek lesz helye az állományban, s szaktudásukra szükség lesz a megnövekedett szerepű mélységi ellenőrzéseknél. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy már elkészültek az intézkedési tervek a szakmai feladok ellátására, így például a járőrpárosokban az egyik felet a mai rendőri állományból választják ki a volt határőr mellé.

A főkapitány hangsúlyozta: mindenben törekednek az empatikusságra és arra, hogy a nehéz átszervezés emberközpontú legyen. Hiszen sajnos így is sok feszültségre kell számítani, például a béreket illetően. Nem lesz ugyan különbség az alapfizetések között, de az új emberek ezt hátrányként fogják megélni, mert a határőrök bére eddig magasabb volt a rendőrökénél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már biztosan nyílik a kályhamúzeum

Győr - Több mint tizenöt éves tervezés után immár biztossá vált: otthonra találnak azok a muzeális… Tovább olvasom