Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Másfélmilliárdos parkolóház épül a volt győri ifiház helyén

Az új épület más közösségi, szolgáltatási vagy kereskedelmi tevékenységnek is helyet ad majd, de hogy ez pontosan mit takar, arról még nem született döntés.

Csendes demonstrációval kezdődött a győri közgyűlés pénteki ülése. A közönség soraiban helyet foglaló egy tucat civil Püspökerdő feliratot és zöld szívet felmutatva állt fel. Az ellen tiltakoztak, hogy az önkormányzat 20 hektár fa kivágásával építsen kajak-kenu pályát a területen. Borkai Zsolt polgármester (Fidesz–KDNP) erre kifejtette: most semmilyen döntés nem születik az ügyben, s mielőtt bármit határoznak, kikérik a győriek véleményét.

A legnagyobb horderejű napirendi pontnál, a volt ifjúsági ház, a Petőfi Sándor Városi Művelődési Központ sorsának ügyében nem volt egyetértés a frakciók között. Borkai Zsolt több variációt terjesztett a közgyűlés elé: az épületet teljesen újítsák fel; bontsák el, és építsenek helyére parkolóházat; bontsák el, és kerüljön a helyére olyan parkolóház, amelyben közösségi, szolgáltatási vagy kereskedelmi tevékenység is zajlik. A politikus leszögezte: az épület annyira elavult, hogy rekonstrukciója 800 millió forintot igényelne, és kétségesnek nevezte, hogy a meglévő kulturális kínálat mellett lenne-e rá igény. Hivatkozott egy 1700 győri megkérdezésével végzett közvélemény-kutatásra, amely szerint a válaszadók 63 százaléka olyan komplexum mellett tette le a voksát, amelyben parkolni is lehet, de más funkciói is vannak.

A vitában az ellenzék jelezte, nem tudja támogatni a parkolóházas variációkat. Pollreisz Balázs, a Magyar Szocialista Párt és az Együtt alkotta Győri Baloldal frakcióvezetője arra emlékeztetett, hogy az ifiház egészen addig jól működött, amíg a Harmónia kht.-hez nem került, és gyakorlatilag magán-zeneiskola lett. Juhász István (Győri Baloldal) nehezményezte, hogy az indítványt nem tárgyalták a bizottságok és nem volt róla lakossági fórum. Glázer Tímea (Demokratikus Koalíció) szerint nőne a lég- és a zajszennyezettség, a parkolási problémák pedig nem oldódnának meg, hiszen a 300 méterre lévő Révai parkolóház szinte üresen áll. Beszélt arról az 1300 aláíróról is, aki korábban az ifiház mellett állt ki. Fodor Roland (Jobbik) tüneti kezelésnek nevezte az elképzelést, mert a belvárosi parkolást nem a belváros szívében kell megoldani, az ugyanis újabb gondokat idéz elő.


Parkolóház épül az ifiház helyén. Fotó: Béres Márton
Parkolóház épül az ifiház helyén. Fotó: Béres Márton

Borkai Zsolt úgy válaszolt: az ominózus aláírók fele nem győri volt. Álságosnak nevezte a baloldaliak érveit, akik annak idején nem aggódtak a lakók egészségéért, amikor a Dunakapu téren és a Széchenyi téren is autók parkoltak. Megjegyezte, hogy a Rómer-ház megfelelően szolgálja a fiatalokat. Dézsi Csaba András (Fidesz–KDNP) úgy fogalmazott, hogy nem a parkoló autók okoznak légszennyezést, hanem azok, amelyek kénytelenek az utcákon körözni, mert nem találnak szabad helyet a várakozásra. Szerinte a ház valójában mindig is alkalmatlan volt koncertek megrendezésére. Somogyi Tivadar alpolgármester, belvárosi képviselő (Fidesz–KDNP) azt hangoztatta: néhány megtévesztett lakón kívül nem sokan lennének azok, akik az ifiházat szeretnék visszahozni.

A közgyűlés végül 15 igen vokssal, 4 tartózkodás mellett, 3 ellenszavazattal azt fogadta el, hogy vegyes funkciójú parkolóház épüljön a volt ifjúsági ház helyén. (Arról még nem született döntés, hogy az autókon kívül mi lenne az épületben.) A beruházás becsült költsége 1,5 milliárd forint. Az ehhez szükséges rendezésiterv-módosítást is jóváhagyta a testület.

A közgyűlés szeptember 1-jei hatállyal módosította a parkolási rendeletet. Akkortól az autósoknak fizetniük kell a várakozásért Újvárosban a Petőfi tér nyugati oldalán, valamint a Kossuth utca Erkel utca és Burcsellás köz közötti részén is. Emellett bevonják a fizetőövezetbe a termálfürdő parkolóját, mert azt tapasztalták, hogy az ingyenes lehetőséget nagyon sokan kihasználják. Sorompót szerelnek fel, amely lehetővé teszi, hogy a fürdővendégeknek ne kelljen fizetniük a pakolásért. További újdonság, hogy kedvezményes, havi 3800 forintba kerülő bérletet vezetnek be, hogy a belvárosban dolgozók számára. Ezzel az újvárosi Erkel utcában és Simor püspök téren, illetve Nádorvárosban az Eszperantó utca Bartók út és Corvin utca közötti szakaszának parkolóöbleiben lehet majd parkolni.

A közgyűlés döntött arról is, hogy a Bartók Béla Megyei Művelődési Központot a Vaskakas Bábszínháznak adja használatba. A képviselők támogatták, hogy Csizmadia Gábor Győr-Moson-Sopron megyei rendőr-főkapitány Váczi Attilát nevezze ki győri rendőrkapitánynak.

A Győri Baloldal közleménye:

˝Borkai Zsolt végre felvállalta a döntését az Ifjúsági Ház ügyében, és a képviselők nagy többsége el is fogadta azt a határozatot, amely a jelenlegi épület elbontását mondja ki.  A PSVMK helyére ezt követően egy vegyes funkciójú, többszintes parkolóház kerül. A határozatban ugyan szó van arról, hogy az épületben helyet kaphat közösségi, kereskedelmi és szolgáltatási tevékenység is, de ezt kétkedve fogadjuk.

A közgyűlés fideszes többsége ráadásul valamennyi további intézkedéshez szabad kezet adott a polgármesternek, vagyis Borkai Zsolt ismét egy személyben fog majd dönteni mindenben. Ezt csak a Győri Baloldal utasította el˝ - írták közleményükben pénteken.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó ütközött a 85-ösön, félpályás útzár volt az ikrényi leágazónál

A pénteki balesetben egy ember könnyebben megsérült. Tovább olvasom