Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Másfél milliárddal kevesebb adó

Győr - Csaknem másfél milliárd forinttal kevesebb helyi adó folyt be a győri önkormányzathoz szeptember végéig a tavalyinál. Az ok a gazdasági válság.

A győri közgyűlés a város február végén elfogadott költségvetésében 15,8 millió forintos helyiadó-bevétellel kalkulált. Az összeg a második legnagyobb az országban a budapesti után, mégis a gazdasági válság miatti óvatosságot jelzett, tavaly ugyanis ennél másfél milliárd forinttal több, összesen 17,3 milliárd forint folyt be a városházára.

Simon Róbert Balázs pénzügyekért felelős alpolgármester portálunknak elmondta: szeptember 30-ig 13,7 milliárd forint helyi adó érkezett a kasszába, szemben az egy esztendővel korábbi 15,1 milliárddal. Az elmaradás jelentős része az iparűzési adóhoz köthető: ebből 12 milliárd 88 millió forint jött be, ami 1 milliárd 474 millióval kevesebb a 2008. szeptemberi adatnál. Az idegenforgalmi adó esetében 9,5 millió a mínusz. Többlet egyedül az építményadót jellemezte: a tavalyi rubrikában 1 milliárd 456 millió szerepelt a kilencedik hónap végén, az ideiben 1 milliárd 559 millió.

Az alpolgármester szerint a csökkenés oka egyértelműen a gazdasági válság: a cégek teljesítménye visszaesett, így kevesebb adót is kell fizetniük. Úgy vélte, a helyzet legfeljebb annyival javul december 31-ig, hogy befolynak azok az összegek, amelyekre az elmúlt hónapokban fizetéshalasztási vagy részletfizetési kedvezményt adott az önkormányzat. Ez mintegy 300 milliós tétel. A politikus azt prognosztizálta, hogy a 2009-es és a 2008-as bevételi adat között most meglévő csaknem másfél milliárd forintos különbség megmarad az év végén is.

Ez persze azt is jelentené, hogy nagyjából teljesülni fog az év eleji terv, noha annak idején olyan félelmek is voltak, hogy például iparűzési adóból nemhogy 14, de jó, ha 12 milliárd forint beérkezik.


Szeptember 30-ig 13,7 milliárd forint helyi adó érkezett a kasszába, szemben az egy esztendővel korábbi 15,1 milliárddal.

 

Olvasóink írták

 • 3. fióka 2009. október 08. 14:39
  „Érdekes a múltkor azt mondták fellendült a gazdaság,hova lendült a diófára?”
 • 2. adalfold 2009. október 07. 17:34
  „nem nem kedves <moderálva> kisalfűdd!
  az ok: a Te kormányocskád.

  álljuk már meg, térjünk már észhez.”
 • 1. hidas 2009. október 07. 15:00
  „Azért még így is sokkal több pénzből gazdálkodnak, mint sok más városban. Lehet, hogy most már el kell kezdeni okosan gazdálkodni, és nem fölösleges dolgokra költeni! És akkor még nagyon finoman fogalmaztam!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyüzsgő munkák az elkerülőnél

Látványosan megnőtt a munkagép- és teherautó-forgalom, nagy ütemben folynak a földmunkák, a vízfolyásoknál átereszek készülnek a 85-ös főút épülő elkerülő szakaszánál.
Tovább olvasom