Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Másfél milliárd forint lehet a lefölözés

Egyes területeken több százmillió forinttal kevesebb bevételre számít az ideinél jövőre a győri önkormányzat.
Egyes területeken több százmillió forinttal kevesebb bevételre számít az ideinél jövőre a győri önkormányzat. A városháza a takarékosság jegyében vizsgálni kívánja a gazdasági társaságokat, bizonyos közalkalmazotti keresetelemeket és a közoktatásban dolgozók létszámát.
A győri közgyűlés december 21-i ülésén tárgyalja meg az önkormányzat 2007-es költségvetési koncepcióját. Borkai Zsolt polgármester előterjesztése már elkészült, amelyet a városi érdekegyeztető fórum múlt pénteken vitatott meg.

A nyolcoldalas dokumentum nem fest rózsás képet a megyeszékhely jövő évi pénzügyi lehetőségeiről, igaz, az is olvasható benne: a tervezés jelen szakaszában természetes, hogy a kiadási igények meghaladják a számítható bevételeket. Utóbbiak egy része amúgy is bizonytalan, tekintve, hogy az országos büdzsétől függ, amelyet csak a jövő héten fogad el az Országgyűlés.

Ettől függetlenül több tétel viszonylag vagy teljesen egyértelmű, és ezekben az önkormányzat szempontjából kevés a köszönet. A személyi jövedelemadó helyben maradó része 10 százalékról 8 százalékra csökken. Ez a biztos változás önmagában mintegy 360 millió forintos mínuszt jelent Győrnek. Ennél is jelentősebb az az elvonás, amelyet az állam a települések adóerő-képessége alapján állapít meg. Emögött „a gazdagok adjanak a szegényeknek" elve húzódik meg.

Idén 1,1 milliárd forintot fölöznek le Győrtől, de az összeg jövőre elérheti a másfél milliárdot is – ugyanis a képlet, ami alapján a Pénzügyminisztérium számol, a város számára kedvezőtlenül változik. Mindennek tetejébe arra is van esély, hogy központi normatívákból kevesebb érkezik a Rába partjára. Az önkormányzat szerint helyi adókból és a gépjárműadóból nem folyik be lényegesen több jövőre az ideinél – 9,2 milliárd és egymilliárd forinttal kalkulálnak.

A költségvetési koncepció szerint a költségvetési egyensúly megteremtésének útját olyan vegyes megoldás jelenti, amely fontos szerepet szán a kiadási oldal reformjának, egyúttal keresi a forrásbővítés lehetőségét – magyarán megnézik, honnan lehet több pénzt szerezni, és hol lehet spórolni.

A takarékoskodási elképzelések is kiolvashatók az anyagból. A város több területen felülvizsgálatot, elemzést tart szükségesnek. Ilyen például az önkormányzati tulajdonú társaságok működése – ezek közé tarozhat például a Győri Kommunális Szolgáltató Kft., a Győri Hőszolgáltató Kft., a Pannon-Víz zrt., az Inszol Zrt. A közoktatási törvény, valamint a közoktatás finanszírozásának hatására áttekintenék az óvodák-iskolák dolgozói létszámait, valamint a bérkiegészítéseket.

Éppen a nehézségek miatt Győr jövőre csak a folyamatban lévő beruházások befejezésére vállalkozna, az újaknál csak az előkészítés jöhet szóba. A tervek szerint ugyanakkor több pénz jutna sportra, valamint az intézmények, eszközök állagmegóvására. A városmarketinget stratégiai célként kezelnék, és a befolyó idegenforgalmi adót – amelyből idén 48 millió forintot terveztek – csak erre a célra fordítanák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balettiskolák találkozója Győrben

A Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium a minap otthont adott… Tovább olvasom