Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Másfél hónappal késik az újvárosi akcióterv

Másfél hónappal elhalasztotta a győri önkormányzat az Újváros rehabilitációjára szóló akcióterv elkészítésének határidejét.
Január 25-re kellett volna elkészülnie annak az akciótervnek, amelyet a győri önkormányzattal júliusban kötött megállapodás értelmében a fővárosi Városfejlesztés Zrt. készít Győr-Újváros teljes rehabilitációjára. A város és a tervező cég azonban közös megegyezéssel kitolta a határidőt március 14-re, ami mellett több fontos érv is szól.

Mi lesz veled, olajgyár?

A módosítás fő oka az olajgyár egészen a közelmúltig bizonytalan helyzete volt: mivel a szerződés aláírásakor még nem lehetett tudni, mit tervez a területet birtokló ingatlanhasznosító tulajdonosi csoport, a gyár egyszerűen nem szerepelt az eredeti elképzelésekben, ahogy Révi Zsolt győri főépítész fogalmaz, a szakemberek egyelőre „kénytelenek voltak átlépni rajta". A helyzet azonban azóta változott: felbukkantak konkrét befektetők, akik megvásárolnák a területet, s bár az ügy részletei egyelőre az üzleti titok kategóriába tartoznak, információink szerint a felek már csak a gyár bontási engedélyének megérkezésére várnak az adásvételi szerződés aláírásával.

Az új tulajdonos(ok) megjelenése azt jelenti, hogy az olajgyár közel két és fél hektáros területét többé nem feltétlenül kell „fehér foltként" kezelni a leendő akciótervben, hanem a befektetői elképzeléseket beépítve folytatódhat a tervezés. Az olajgyárra 2004-ben a jelenlegi tulajdonosok megbízására már készült egy hasznosítási tanulmány; abban szállodák és egy sport- és szabadidőközpont, valamint néhány lakóház szerepelt. A terjengő hírek szerint a terület leendő gazdáinak elképzelései sem állnak ettől távol, ami Révi Zsolt szerint akár még egybe is vághat a Bercsényi liget köré kulturális és fesztiválközpontot álmodó önkormányzat elképzeléseivel.

Kincstári optimizmus?

– Sokak szerint nagy adag „kincstári optimizmust" tükröznek a terveink, pedig tény, hogy a kultúra mára iparággá vált, nem beszélve a hozzá kapcsolódó fesztivál- és konferenciaturizmusról. Kérdés, hogy a befektető szerint rentábilis vállalkozás lehet-e a kultúra, esetleg a város is beszáll-e a „kultúriparba" – mondta a főépítész, aki működő hazai példákat is felhozott. Többek között Szentendrét és a Balaton-felvidéket – például Kapolcsot –, ahol a közönségigény szerencsésen találkozott a befektetők elképzeléseivel, de „dolgozik az ügyön" Pécs, Szeged és Veszprém is. Az mindenesetre reményre ad okot, hogy az olajgyár leendő tulajdonosai már jelezték, szívesen együttműködnek a várossal a terület hasznosításának megtervezésében, a befektetői érdeklődés pedig már erősen érezhető. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy néhány napja toronydaruk magasodnak Sziget fölé: a Bercsényi ligeti volt tejgyár helyén megkezdődött a négytömbös, 118 lakásos Bercsényi Passage és Apartmanház építése.

Kérdés, hogy ha létre is jön az eladás, a hátralévő másfél hónap elég lesz-e az elképzelések „összefésülésére", Révi Zsolt azonban még februárban konkrét tervekre számít a befektető(k) részéről. Egyet megígért: bármi is lesz, a márciusi határidő végleges, csak az lehet kérdés, milyen mértékben számolhatnak majd az olajgyárral az akcióterv elkészítésénél.

Késnek a pályázatok és az érdemi döntések

Van még egy prózai oka a halasztásnak: annak ellenére, hogy tavaly év végére már meg kellett volna jelenniük a rehabilitációra igénybe vehető európai uniós pályázatoknak, azoknak egyelőre se híre, se hamva. Mivel azonban az akcióterv nemcsak a felújítás ütemezését tartalmazza majd, hanem a várható költségek megoszlását is, ismerni kell a kulturális szempontú városfejlesztéshez igénybe vehető kohéziós alapok nagyságát, illetve a pályázás feltételeit.

És végül egy utolsó, kétségkívül logikus érv: azzal sem számoltak a szakemberek, hogy az aktív önkormányzati közreműködést igénylő tervezés közben teljes vezetőváltás történik a város élén. Mivel köztudott, hogy ilyenkor, választások előtt és után egy hónapig „a fű sem nő", amíg az új testület fel nem állt és a struktúraváltás be nem fejeződött – utóbbi nagy része a csütörtöki közgyűléssel zárul le –, a komoly, például lakáspolitikai döntések meghozatalához is több idő kell.

Hab a tortán

A pontosabb, részletesebb akcióterv lehetősége mellett még egy pluszelőnnyel jár a határidő kitolása: nagyobb szerephez juthatnak a helyi civil szervezetek és szakemberek a városrész „kitalálásában".
– Váratlan, de örömteli fejlemény, hogy az egész város megmozdult Újváros újjáépítésének hírére. Rengetegen jelezték, hogy részt vennének a közös gondolkodásban, az egész győri értelmiség, művészek, építészek, civilek megmozdultak, s mi szeretnénk az ő ötleteiket is meghallgatni, majd esetleg beépíteni a tervekbe – mondta Révi Zsolt.

A nagyszabású terv híre a városhatáron túl is sokakat lázba hozott, a műegyetemen például egy egész mestermérnök-évfolyam dolgozott egy teljes féléven át az újvárosi terveken. Az elképzeléseik mostanra készültek el, s már folyik az ismerkedés a szakemberek és az akciótervet készítő Városfejlesztés Zrt. között. (Más kérdés, hogy az ötletek felhasználását szerzői jogi problémák nehezítik, kérdés ugyanis, megvásárolja-e az egyes tervvázlatokat, szakmai megoldásterveket a város.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ló és harcosa pihent az állatvásártér alatt

A vártnál is több leletre bukkantak a régészek a leendő győri Family Center helyén végzett feltárás során. Azt sejteni lehetett, hogy a Pápai út mellett, a volt állatvásártér helyén érdemes megbolygatni a földet, hiszen nyolc évvel ezelőtt, a Tesco és a Kika építése előtt végzett, rengeteg leletet hozó feltárások idején erre a területre is elmerészkedtek a kutatók. Tovább olvasom