Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Másfél évtized a sérült gyerekekért

Győr - Tizenöt évvel ezelőtt nagyot mert álmodni Kovácsné Lengyel Mónika, aki fővárosi mintára a Rába-parti városban kialakította a korai fejlesztés lehetőségét, a születési károsodással világra jött babák terápiáját. A Gézengúz-ház ma 14 terapeutával havonta 300 családdal tartja a kapcsolatot.
Hogy mennyit, mit is ér az egészség, azt nagyjából akkor mérjük fel, ha már nincs. Mindez trauma, s különösen az a családban, ha egy újszülött születésekor sérül, vagy a vártnál kicsivel előbb érkezik. Kovácsné Lengyel Mónika 15 évvel ezelőtt gyógytornász-terapeutaként szembesült azzal, hogy a kérdés óriási kérdőjel még Győrben. Néhány jó szándékú szakember: orvos, terapeuta és pszichológus összefogásával jött létre a győri Gézengúz Alapítvány, amely azóta is magas színvonalú, sokrétű munkát végez.

– Gyógytornászként másfél évtizede csak azt láttam, hogy a szülési sérüléssel világra jött babák rehabilitációja hiányzik Győrben – sorolta Kovácsné Lengyel Mónika. – Dr. Shulteisz Judit munkáját, hozzáállását látva úgy éreztem, Győrben is csinálnunk kell valami olyat, amely a betegmenedzsmentet ilyen módon szolgálja. Ez több a hozzáállásnál, a gyógytornánál, mert a sérült gyermeket nevelő szülők mellé komplexen kell odaállni, az életüket segíteni.

Kovácsné Lengyel Mónika, az alapítvány elnök-igazgatója itt éppen az egyik kedvenccel, az egyéves Laczkó Tivadarral, aki ikertestvérével és édesanyjával Érsekújvárról jár a Gézengúz-házba. Fotó: H. J.
Kovácsné Lengyel Mónika, az alapítvány elnök-igazgatója itt éppen az egyik kedvenccel, az egyéves Laczkó Tivadarral, aki ikertestvérével és édesanyjával Érsekújvárról jár a Gézengúz-házba. Fotó: H. J.

A szakmai együttműködést stabillá, harmonikussá alakította a Gézengúz Alapítvány, azaz a diagnózis felállítását követően a gyógytornász azonnal terápiás javaslattal él. Az igazgató elmondta még: tárgyalnak a kórházzal egy olyan szakmai együttműködést illetően, hogy ez a családoknak anyagilag is segítség legyen.

– Három éve javarészt pályázati pénzből működik a Gézengúz-ház – folytatta Kovácsné Lengyel Mónika –, tevékenységünk hidroterápiával és egyéb speciális foglalkozással is kiegészül. Elkötelezett, szorgalmas kollégákkal dolgozom együtt, talán ez a záloga annak, hogy nemcsak a környékről, de Szlovákiából is sokan megkeresnek bennünket.

Bemutatóval ünnepelnek

Csoportos baba-mama tornával, különféle speciális fejlesztőeszközök bemutatásával, hidroterápiás bemutatóval készülnek ma a gézengúzok: az érdeklődők délután 4 órától Győrben a Liget út 1. szám alatti Gézengúz-házban ismerhetik meg a korai fejlesztés lényegét, este 6 órától pedig a Széchenyi-egyetem hangversenytermében, a zsinagógában szervezett ünnepségre várják a családokat, az alapítvány tagjait, pártolóit és segítőit.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azt sem tudjuk, mikor voksolunk

Magyarország - A magyarok 55 százalékát érdekli a jövő júniusi európai parlamenti választás, és a… Tovább olvasom