Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Márványtábla Máté Máriának

Győr - Vitéz Székely Sándorné Máté Gizella reménye, hogy hamarosan márványtábla hirdeti nővére emlékét Apáca utcai szülőházuk falán. Máriát 1956. október 25-én a börtönnél érte célzott lövés.
Nemrégiben levelet kapott a győri polgármesteri hivataltól vitéz Székely Sándorné. Arról értesítették, hogy a városi közgyűlés hamarosan tárgyalja kezdeményezését, miszerint mártír nővére, Máté Mária emlékére márványtábla kerülhessen az Apáca utca 3. szám alatti szülőházuk falára. Arra az épületre, ahonnan a fiatal lány 1956. október 25-én végzetes útjára indult: a halálba, a győri börtön elé.

– Egész életemet úgy éltem, hogy nővérem emlékéhez hű legyek. Még akkor is, ha sorsom azzal megpecsételődött, hogy Máté Mária testvére vagyok. Sokatmondó eset: a rendszerváltás után egy kiránduló társaságban valaki kérkedve mondta, hogy a férje munkásőr volt, aztán mikor észrevette, hogy én is az asztalnál ülök, különös hangsúllyal megjegyezte: „Te vagy az a Máté lány?" Ez örök bélyegként rajtam maradt – mesélte Máté Gizella, akit 1957. december 24-én hurcolt el lakásukról az állambiztonság.

– Édesanyám már régóta előzetesben volt, mikor azon az estén egy közeli ismerősünk – akit nyilván „megkértek" – bekiáltott hozzám, hogy „Gizike, anyukádtól hoztam üzenetet". Ajtót nyitottam, és már karon is ragadtak a rendőrök, kirántottak a lakásból. Ami utána történt, arra nem szívesen emlékezem...

Máté Gizellát fiatalon lerokkantosították. Egyenként is súlyos betegségeiről – véleménye szerint majd mindegyik gyökere ugyanaz – ötvenkét zárójelentés tanúskodik.

– Nagyon bántott, hogy a börtönnél meggyilkolt három fiatalról az elmúlt években a város jóformán elfeledkezett. Nem tudom, mit hoz a holnap, ezért elhatároztam – magad uram, ha szolgád nincs! –, ha lehet, mi-
előbb szeretném látni nővérem nevét márványba vésve egykori házunkon. Úgy tűnik, ez a közeljövőben sikerülni fog. Lebó Ferenc szobrászművész önzetlenül megtervezte az emléktáblát, már csak a közgyűlés egyetértése szükséges. Öröm és némi elégtétel az is, hogy Máté Máriáról, miként a másik meggyilkolt fiatalról, Szabó Béláról is utcát neveztek el Szabadhegyen, a harmadik ifjú mártír, Halász Ödön nevét pedig Ménfőcsanakon viseli utca.

Gülch Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt Váray a zeneakadémiáról

Győr - Míg kicsik voltak a gyerekek – Bécsbe járt a család kamarazenélni –, majd megette… Tovább olvasom