Kisalföld logö

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 19°C | 32°C Még több cikk.

Márványba vésett Magyarország ajándékba

Pér - A trianoni tragédiát idéző emlékhellyel – márványba vésett Nagy-Magyarországgal – ajándékozta meg faluját Szalkai Imréné.

A múlt örökségének sorsát szívén viselő asszony korábban hét sírt újíttatott fel saját költségén a temetőben.

Régóta szeretett volna Szalkai Imréné újat állíttatni ahelyett az Erzsébet-kő helyett, ami közel hetven évig hirdette Sissy látogatásának emlékét a péri Dörögtetőn. A helyi szájhagyomány szerint ugyanis a királyné egy hadgyakorlatot szemlélt meg a környéken, és közben a falu határában fáradt lovával megpihent. Az oszlopnak az 1973–74-es útépítéskor a körötte strázsáló, hatalmas gesztenyefákkal együtt nyoma veszett.

A múlt örökségének sorsát szívén viselő asszony elhatározta: mindent megtesz, áldoz azért, hogy a kő emléke ne vesszen az idők homályába. A kezdeményezés bánatára falakba ütközött, így egyelőre felhagyott az elképzelésével.

A trianoni tragédiát idéző emlékhellyel ajándékozta meg faluját Szalkai Imréné. Fotó: Krizsán Csaba
A trianoni tragédiát idéző emlékhellyel ajándékozta meg faluját Szalkai Imréné. Fotó: Krizsán Csaba

– Vigasztalásként néhány éve újabb ötletem született. Eszembe jutottak édesanyám rajzai, amikor gyerekkorunkban a „csizma" sarkától kezdve a „kenyér" felső karéjáig papírra varázsolta nekünk az ezeréves Magyarországot. Ez a kép teljesen belém ivódott, és úgy gondoltam, mindezt márványba vésve a trianoni tragédiát idéző emlékhelyet állíttatok a fából készült kettős kereszt szomszédságában – mesélte Szalkai Imréné, aki történész lányával beszélte meg, hogy mi és hogyan kerüljön fel a „kőtáblára".

Hogy mindez megvalósulhasson – többek között –, képviselői tiszteletdíját rakta össze, kamatoztatta a takarékban, hogy azt együtt a köz javára fordíthassa. Az emlékmű, a parkosítás közel félmillió forintba került, aminek nagyobbik része az ő nevéhez fűződik, illetve mikor értesült róla, a falu erdélyi származású fogorvosa is támogatta a nemes ügyet.

Szalkai Imréné sajátos missziója nem előzmény nélküli, hiszen az elmúlt években hét sírt újíttatott fel és gondoz ma is saját költségén a péri temetőben. Azoknak a köztiszteletnek örvendő személyeknek a nyughelyét, akik életpéldájukkal jelentős szerepet töltöttek be a falu életében. Így sok más mellett az utolsó péri bábaasszonyét, aki több nemzedéket segített világra, vagy a falu egykori plébánosainak sírköveit, köztük azét a tevékeny papét, akinek nevéhez a most megszépülő kálváriadomb építésének megszervezése és levezénylése is fűződik.

Olvasóink írták

 • 5. totel 2010. július 30. 16:12
  „<moderálva> vették el a Kárpát medencét!!!
  A Kárpát medence ősidők óta a Magyarok őseié volt!!!
  890 környékén is nem honfoglalás volt , hanem hon visszafoglalás, Hazatérés!!!!”
 • 4. pancser 2010. július 30. 12:25
  „Szép dolog, ha valaki ápolja a falu emlékeit! Viszont nem tudom minek iyen trianonos táblicskukat állítani. Búsonghatnának a rómaiak, a hunok, avarok, frankok, Szvatoplukék, és főleg a törökök. Tőlük is elvették a Kárpát medencét, vagy egy részét, még sem állítanak Isztanbulban vagy Rómában emlékművet, a hajdan uralmuk alatt lévő területeknek, bár Szvatopluk kései utódaitól ez még kitelik!
  Trianonon túl kell lépni, nincs az az erő, nincs az az akarat, mely segítségével tízmilliónál is több idegen ajkú magyar törvények szerint éljen. De nem akarok velük egy országban élni, jobb így.
  Hagyjuk már ezt a folytonos önsajnálatot, senkit nem érdekel, senkit a világban.”
 • 3. totel 2010. július 29. 13:36
  „Igen, minden utcasarokra kellene egy ilyen tábla, ami trianon gyalázatát nem engedi elfeledni a Magyaroknak !
  vesszen trianon !! igazságot Magyarországnak !!!”
 • 2. Tabornok 2010. július 28. 11:53
  „"totel 2010.07.27. 20:40
  Követendő példa !!
  Több ilyen ember kell Magyarországnak !" Szerintem, minden utcasarokra kellene egy! Sokkal kevesebb munkanélküli lenne.”
 • 1. totel 2010. július 27. 20:40
  „Követendő példa !!
  Több ilyen ember kell Magyarországnak !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hőségben éjjel viszik a szemetet

˝Kedves Komszol! Kérjük, azonnal szüntessék be Győr-Gorkijvárosban az éjszakai szemétgyűjtést! Nem… Tovább olvasom