Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Martonyi miniszter lesz?

Győr – Nem készülök semmilyen szerepre, sem a külügyminiszterire, sem pedig másra – jelentette ki Martonyi János egykori külügyminiszter arra a kérdésünkre, hogy a következő választáson Fidesz-győzelem esetén elfogadná-e Orbán Viktor invitálását a külügyek képviseletére.
Az egykori politikus, aki győri előadása után felkereste a Kisalföld szerkesztőségét, érdeklődésünkre elmondta, arra készül, hogy segítse majd a szocialisták után felálló új kormányt, a kilábalást, konkrét szerepkörről és tisztségről azonban nem érdemes beszélni.

Martonyi, aki korábban többször is előrehozott választást sürgetett Magyarországon, úgy vélekedett, az őszödi beszéd kipattanása után már szakértői kormány kellett volna, meghatározott időre, mert a bizalom odalett. „A véleményem nem változott, a Bajnai-kormány megalakulása helyett a parlamentnek fel kellett volna oszlatnia önmagát" – vélekedett.
Felvetésünkre, hogy sok külügyminiszter dolgozott a rendszerváltás óta, jószerével azonban a szomszédok közül csak Ausztriával jó a viszony, Martonyi János azt mondta, ezzel nem ért egyet.

A magyar–szlovák viszonyról például úgy fogalmazott, az sosem a magyar kormánytól függött, hanem attól, éppen milyen kurzus uralta a szlovák politikát.

Martonyi János: A Bajnai-kormány megalakulása helyett a parlamentnek fel kellett volna oszlatnia önmagát. Fotó: Bertleff András
Martonyi János: A Bajnai-kormány megalakulása helyett a parlamentnek fel kellett volna oszlatnia önmagát. Fotó: Bertleff András

Végezetül azt kérdeztük Martonyi Jánostól, nyugati mintára nem tervezi-e, hogy külügyminiszteri emlékeit, elemzéseit, sztorijait papírra vesse. Félig ráhibáztunk a kérdésre, ugyanis kiadás előtt áll az a beszélgetéssorozat, amelyet Martonyi János, Csaba László és Jeszenszky Géza folytatott, jórészt külpolitikáról.

Olvasóink írták

  • 1. adalfold 2009. június 10. 19:48
    „<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melléképület tetőszerkezete égett Újvárosban

Győr - Újvárosban egy családi ház mellé épült építmény tetőszerkezete kapott lángra hétfőn kora… Tovább olvasom