Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Márton-napi eszem, iszom! De mennyiért?

Ha az évben máskor nem is, november 11-e körül ne tétovázzanak, készítsenek valami igazán ínycsiklandozót – libából!

Nem kell több tízezreket étteremben kifizetni egy Márton napi vacsoráért, otthon pár ezer forintból előállíthatjuk a lúdvacsorát!

A libát itthon leginkább a Márton nap és a karácsonyi ünnepek közötti időszakban fogyasztják, osztrák szomszédainknál pedig szinte csak Márton napján. Összeállításunkból kiderül, hogy hol, mit és mennyiért vásárolhatunk a megyeszékhelyen. Mert ugye Önök is emlékeznek a mondásra, miszerint, aki "Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik, aki Márton napján újbort nem iszik, egész éven át szomjazik!" Ezt manapság úgy korszerűsíthetjük, hogy aki kihagyja ezt az ugyancsak laktató és nem is olcsó finomságot, egy különleges ízvilág gazdagságáról mond le.

A libamáj a legdrágább

Márton-napi lúdhoz, vasárnapi nosztalgiaebédhez valót bőven találtunk. A vásárcsarnoki piacon például a baromfiárusok többsége tart libahúst is, bár a csirke- és a pulykahúsból láthatóan nagyságrendekkel több fogy. A libamáj persze a legdrágább: a hizlalt liba máját körülbelül 5500 forintért adják kilónként. Egész libát pedig 1300 forintért találtunk (kilónként), combot kétezerért, mellért átlagosan kétezret kérnek a győri vásárcsarnokban.

libamáj persze a legdrágább: a hizlalt liba máját 5500 forintért adják kilónként.
A libamáj a legdrágább: a hizlalt liba máját körülbelül 5500 forintért adják kilónként.Meglepő különbséget tapasztaltunk különböző áruházláncok között, míg a megyei Sparokban 1790 forint egy kiló előhűtött liba (most akciósan csütörtökig csak 990 forint), addig a Tescoban 999-ért vásárolhatunk. Pontosabban vásárolhatnánk, mert jelenleg nincs készleten, állítólag a héten pótolják a Márton-napi vacsorához valót. Egy Győr környéki őstermelőnél is érdeklődtünk, aki 1050-ért adja a friss, tömött libahúst. A CBA-ban csak fagyasztott libát kínálnak kilónként 680 forintért.

Sopronban kevés helyen 

Sopronban kevés helyen kaphatók a Márton-nap "kellékei", úgy, mint a libacomb, -mell és egész liba. Ezeket egyedül a várkerületi "régi" hentesboltban találtunk, ahol a mell kilója 3300, a combé 1990, az egész liba kilogrammja 1290 forintba kerül.

Az Intersparban készlethiány miatt éppen nem kapható friss liba, itt csak fóliázott mell-filét találtunk, 2690 kilónkénti árért. A többi hentesnél egyáltalán nem tartanak hasonló termékeket.

És hogyan került kapcsolatba Márton és a libák?

Egy római légionárius, akit Mártonnak hívtak, 18 éves volt, amikor megkönyörült egy átfagyott kolduson, és odaadta neki a palástját. Aztán nem sokkal később Amiens-ben megkeresztelkedett, és otthagyva a sereget, misszionárius lett. 371-ben egy Loire menti város, Tours püspökévé választották.


A legenda szerint a szerény Márton a nagy megtiszteltetés elől a libák között bújt el, de azok gágogása elárulta. Halála után (397-ben) meglehetősen népszerűvé vált, az 5-6. században a franciák (vagyis a gallok) nemzeti szentként tisztelték. Emlékét hazánkban is őrzik, számos helységnevünk vagy oltárkép tanúskodik róla.

A Márton nap egy másik értelmezése szerint erre a napra esett a germánok hálaadó ünnepe, amikor is madáráldozatot mutattak be a jó termés reményében.

Az első Márton-napi libaevésről szóló írásos beszámoló 1171-ből származik. Ez az időszak, vagyis Márton napja jelentette a paraszti év végét, amikor a cselédek megkapták éves bérüket, és ráadásnak egy libát is. 


Szavazzon!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Andris koncertet ad Fekete Mónikáért

A vak énekes kisfiú, Szabó Andris ad jótékonysági koncertet, mellyel a tényői üvegcsontú Fekete… Tovább olvasom