Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Márpedig Haynaunak mennie kell!

"Mielőtt bárki is félreérthetné, egyesületünk sem leverni helyéről, sem felgyújtani nem kívánja Haynau táborszernagy képét."


A Kisalföldben szombaton megjelent cikkre reagált az Arrabona Városvédő Egyesület.

Mielőtt bárki is félreérthetné, egyesületünk sem leverni helyéről, sem felgyújtani nem kívánja Haynau táborszernagy képét. Nem vitatkozunk Székely Zoltánnal az Önkormányzat Oktatási Kulturális és Sportbizottság megfizetett tagjával sem, elfogulatlan szakértését viszont erősen kétségbe vonjuk. Azonban elfogulatlanságában ebbéli helyzete miatt már nem hihetünk. Ugyan közöl a képre vonatkozó adatokat, de ugyanott „bátran" kiáll a kép helyben maradásáért.

Most már kezdjük érteni a megfellebezhetetlen kijelentéseket a Duna bástya megmaradt emlékeinek esetében. Ezt akarták hallani a főnökök, ezt hallották.

Magyarok vagyunk észérveink mellett azért lehet annyi érzelmi indokunk is, hogy kár kiállni egy magyargyilkos mellett, bármely értékeset is mázolt róla egy udvari bérpiktor. Ezért szégyenteljes dolog a nevét nem említő városházi „illetékes" szájából hallani a tömör, de annál határozottabb választ, Haynau márpedig marad a Városházán.

Egyesületünk nem vitatja a propaganda céllal készített festmény mint kép értékes mivoltát. Pontosan ezért el kell árvereztetni, a befolyó tetemes összegből az összes eredeti kép restaurálható és visszarakható a díszterembe.

Egy város olyan festményeket, művészeti alkotásokat tesz ki a díszterembe, melyek jellemzők rá, vagy egész magyarságunkra. Jelenleg a díszteremben Széchenyi, Kossuth képe mellett csupán az egyesületünk által restaurált Budavár visszavételét ábrázoló festmény található Haynau mellett a számtalan üresen álló vakráma között. Olyan személyeket, vagy történelmi ábrázolásokat kell előnyben részesíteni, melyeket megmutatva jogos nemzeti büszkeség tölti el a terembe látogatót. Az 1945 után a díszterem faláról leszedett képek ilyenek voltak, csak példaként néhány: Mária Terézia, Pálffy Miklós, Zechmeister Károly, Dr Petz Aladár, Apponyi Albert és még több elismert történelmi személy.

Ha helyettük érdemesebbnek tartja ott látni az „illetékes" Haynaut (ez a kép az előbbiekkel ellentétben a mostani Városházán sosem függött, a 90-es évek elején került oda), ám nézegesse, szíve joga, ő egy személyben eldöntötte a kérdést.

De talán mégis jobb volna a javasolt megoldás, úgy gondoljuk talán még az „illetékes" is több és emberibb tanulságot vonhatna le az előbbi felsorolás történelmi életútjaiból és jó cselekedeteiből, mint abból, hogyan győzte le Haynau a magyar sereget a csanaki ütközetben.

Arrabona Városvédő Egyesület

 


Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. load 2011. március 19. 10:20
  „43. okostojas007
  "tarlós istván ( fidesz ) budapest főpolgármestere törölteti haynaú díszpolgári címét"
  Ez egy jó nagy marhaság.
  Haynau nem lehetett díszpolgár, mert Budapest, mint főváros 1873-tól létezik, ő maga pedig 1853-ban meghalt.
  Ezek a díszpolgári cím megvonások a nép politikusok általi hergelésének kimeríthetetlen eszközei. Ha népszerűtlen intézkedéseket kell hozniuk, de egy kis népszerűségre vágynak, akkor előveszik az utált történelmi személyiségek díszpolgárságának ügyét.
  az akció mindíg sikeres.
  Én magam 1990 óta már két korábbi alkalomra is emlékszem, amikor Haynaut, Sztálint megfosztották Budapest főváros díszpolgári címétől, de Sztálin sem volt díszpolgár, mert Budapest 1947 és 1991 között egyáltalán nem adományozott ilyen címet.
  Posztumusz sem.”
 • 47. DON 2011. március 18. 19:06
  „#44 Sziszifusz!
  Haynau monnyon le!:)”
 • 46. DON 2011. március 18. 19:05
  „Gig!
  Hagyjuk a klasszikusokat, látom neked nem ment már általánosban sem (a kép egyébként jó:))
  Látom, azt sem érted, hogy egy bokor vagy egy történelemkönyv nem ugyanaz, mint egy városházi díszterem, ahol - elmondásuk szerint - városatyáink dolgoznak. Egy bokorban maximum olyasvalaki székel, akire hirtelen rátör a cifrafosás, de tudod mit, tőlem ez esetben ott is lehet a hiéna képe, legalább lesz mivel letakarni! Látom, nehezen hatol be a szürkeállományodba az is, hogy nem száműzni kell a történelem fekete angyalait mindenhonnan, hanem csak olyan közösségi terekről, ahová nem illenek!
  Ha már a Tarlósnak sem tetszik Haynau, akkor bukfenc elvtárséknak miért kell?”
 • 45. Torbius 2011. március 18. 10:22
  „Sziszifusz for president! :)”
 • 44. sziszifusz 2011. március 18. 09:39
  „Gyurcsány monnyon le!”
 • 43. okostojas007 2011. március 18. 07:31
  „gig <moderálva>
  tarlós istván ( fidesz ) budapest főpolgármestere törölteti haynaú díszpolgári címét
  ( nagyon helyesen )
  miért csak most 162 év után....
  talán mert eddig nem vették észre vagy nem is volt ?????”
 • 42. gig 2011. március 18. 00:58
  „Kíváncsi vagyok, a hozzászólók közül ki kardoskodik itt amellett, hogy a kép, amely egy csatát ábrázol, feltétlenül a kritizált helyen maradjon. Ha senki, akkor nehezen érthető ez a kiakadás.

  Elgondolkodtató, hogy ilyen erővel Hitler fotóját is törölni kéne a történelemkönyvekből. Sőt, aki belerakta valaha bármely tankönyvbe bármely diktátor képét, az embergyűlölő, náci stb.

  A platónos fordulattal pedig a "mindegy, hogyan, csak célba érjünk" butaság élét próbáltam elvenni. Sikertelenül. A platós vicc forrása egyébként (csak humorérzékkel rendelkezők nézzék meg!): http://www.kecskefeszek.hu/poenkepek/kep/20071014155441.jpg

  Tényleg le kéne venni azt a képet, hátha megnyugszanak a nyughatatlanok. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy van valahol Győrben egy eldugott bokor, aminek tövébben annak idején maga Umburgumbuc kánkán hűsölt. És akkor beindul újra a tiltakozás, a médiahiszti. Haynau meg közben halálában is röhög rajtunk, hogy micsoda piti dolgokon tudunk összekapni, mindenféle bolhákról elefantáziálva.”
 • 41. DON 2011. március 17. 21:56
  „Bár kíváncsiságból elolvasnám ezt is. Hol lehet beszerezni csak olvasásra?”
 • 40. DON 2011. március 17. 21:54
  „#37 Szúnyog!
  Inkább történelmi forrásokat olvasok, és hiteles tanulmányokat:)”
 • 39. turelem 2011. március 17. 18:24
  „31. Torbius
  Azt mondod, hogy 6-8-10 évvel ezelőtt az AVE még nem tiltakozhatott, mert nem létezett. Ezek az emberek, akkor még úgy látszik kevésbé voltak lokálpatrióták, és akkor még nem bántotta a szemüket.
  És az is érdekes, hogy a 2009-ben megalakult egyesületnek szeretnéd tulajdonítani a 2008. júniusában felavatott Országzászló emlékművet. Más tollával ékeskedünk?
  Most akkor ki a tájékozatlan?
  Továbbra sem tetszik, hogy csak az ő véleményük lehet a szakértő vélemény, másoké nem. Ez számomra elfogadhatatlan. Eddig se érdekelt senkit, hogy azon a képen ki van, és a kép ott van. Ez megint csak egy felesleges, kicsinyes műbalhé.”
 • 38. jégcsákány 2011. március 17. 18:17
  „Már nem bírtam megállni, hogy ehhez az elképesztő vitához ne szóljak hozzá.
  Szerintem lényegében nem is a kép az érdekes, hanem annak erkölcsi tartalma, - és ez az ami miatt nem való a terembe-,akár hogy is magyarázzák egyesek. Mintha nem is magyar emberek írták volna a kommentek egy részét , 30 ezüstpénzért ilyen megszólalásokra képesek emberek -nagyon szomorú !. Számomra a legelfogadhatóbb 16. /okostojás 007 írása.- ezzel értek egyet teljes egészében jómagam is. A vita azért arra jó volt, hogy egyértelműen szétválasztotta a búzát az ocsutól.
  A vezetők pedig döntsenek szívük szerint . Legalább tudni fogjuk mit képviselnek.”
 • 37. Révfalui-szúnyog 2011. március 17. 10:13
  „Csurka István új drámája, a Hatodik koporsó választ ad a kérdésekre, Don uram!”
 • 36. DON 2011. március 17. 10:05
  „Szúnyog!
  Kétségtelen, hogy Apponyi kimagasló alakja történelmünknek, de tévedés, hogy neki köszönhetünk bármiféle határmódosítást is. A magyar küldöttség kiutazásakor már 99%-ban azok a határok voltak megállapítva, amit ma is látunk. A konferencia előtt megtartott beszéde pedig sajnos csak addig volt érdekes a résztvevőkenk, amig tartott, illetve foganatja sem az ő szavainak, sem az ott bemutatott Teleki-féle térképnek nem volt.”
 • 35. DON 2011. március 17. 09:59
  „#30 Gig!
  A platós vicced tükrözi szellemi gyengeséged. Olvass, tanulj, művelődj, aztrán szólalj meg nagyobb nyilvánosság előtt! Az internet igaz, hogy pöcegödör, de mindent <moderálva> ide sem lehet bedobálni...

  #29 Türelem!
  Észérvek részedről nem hangoztak el, csak hű pártkatonához méltó riposztok. Olvass picit kérlek erről a témáról, s ha jó a szemed, meglátod az észérveket...”
 • 34. Révfalui-szúnyog 2011. március 17. 08:14
  „Nem értem az egész vitát. Ezzel a fáradsággal nyugodtan kint függhetne Kun Béla vagy Szálasi képe is.
  Érdekes, számomra új információ, hogy valaha kint függött gr. Apponyi Albert képe. No ha valaki, ő jelentős államférfink volt. Hatalmas műveltsége és hat nyelven való ékesszólása legendás volt. Az ellenfelek is elismerték, hogy a trianoni diktátumban részt vevő politikusok között is messze kimagaslott tudásával, érvelési képességével. Ha ő nincs, ma Románia határa a Tiszánál kezdődik s Győr Szlovákiához tartozik.

  Miként lehetséges, hogy nincs a városházán Zechmeister kép? Vagy Petz kép? Jedlik? Pálffy Miklós? Apor Vilmos?

  Haynau nemcsak kegyetlen ember, de magyargyűlölő is volt, ezt származása is indokolja, hisz a 20. század minden magyargyűlölője és Magyarországot a bolsevizmus őrületébe kergető politikusa vagy közéleti trógerja ugyanazon nációból került ki. Tessék utánanézni a történelemkönyvekben!”
 • 33. okostojas007 2011. március 17. 08:02
  „torbius - ne törd magad ....
  ezek nem testnevelésből hanem történelem óráról voltak felmentve....”
 • 32. zeta62 2011. március 17. 00:47
  „A sok bértollnok hiába osztja itt a propaganda szövegét, magyarázzák a magyarázhatatlant!

  <moderálva>”
 • 31. Torbius 2011. március 16. 22:56
  „Türelem!
  "Inkább az a gyanús, hogy 6-8-10 évvel ezelőtt miért nem álltak ki?" - mert mondjuk az AVE 2009-ben alakult...
  Kicsit olvass utána, mielőtt ilyeneket írsz...
  Pökhendi stílus? Kinek mi...én nem nevezném annak.
  A pökhendiség inkább a városvezetés részéről van...de ebbe most nem szeretnék belemenni...
  "A Trianon emlékműhöz mellesleg sokkal több köze volt a polgári köröknek, mint az AVE-nak." - tényleg? Akkor nem vagy elég tájékozott...
  "Az AVE egyébként minden csak nem független." -tényleg? És mire alapozod ezt az állítást?

  Kicsit kilóg a lóláb nálad... :D”
 • 30. gig 2011. március 16. 22:48
  „28.

  Általában nem a platón szoktam utazni (az idézettel - finoman fogalmazva - nem értek egyet).

  Nem zavarna, ha leakasztanák a képet, de nem hőbörgök, amiért ott van, ahol eddig is volt. Éspedig azért, mert Győr történelmének egy részét ábrázolja. Ettől még nem hódol Haynau előtt senki. Nem tudom, miért olyan nehéz ezt megérteni.”
 • 29. turelem 2011. március 16. 22:04
  „Don (28.)
  Ja, persze, meg a "cél szentesíti az eszközt", ugyeeeeeeeeeee?? Kik is vallják ezt?
  Itt észérvek még nem hangoztak el, csak támadás, ami a jelenlegi városvezetés ellen irányul. Szerinted hány méter magasban van az a kép? Hányan látták eddig? Hányan vették észre, hogy ott Haynau van? Amíg a szocik vezették a várost, miért nem bökte a szemüket ezeknek a most megmondó embereknek? Itt az a lényeg, hogy az AVE-ban van pár ember, aki nem szimpatizál a jelengi városvezetéssel, és ilyen mondvacsinált ügyekkel akarják kelteni a hangulatot ellenük. A család napilapja meg adja alájuk a lovat.”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borkai: Ugyanazt a harcot vívjuk, mint 163 éve

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 163. évfordulóját ünnepelte március 15-én Győr többek… Tovább olvasom