Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Markó csődöt mond?

Pénzhiány miatt felfüggeszti működését a Magyar Fesztivál Balett.


Markó Ivánnak, a társulat Kossuth-díjas, érdemes művész vezetőjének a médiához eljuttatott közleménye szerint 17 évi működés után, anyagi okok miatt volt kénytelen így dönteni. A világhírű balettművész egyedül a Kisalföld megkeresésére nyilatkozott a döntés hátteréről.
A történet a Magyar Fesztivál Balett májusi Tragédia-bemutatóján kezdődött. A premieren a jóval több mint félezres közönség előtt egy budapesti alternatív színház vezetője sajátos megnyilvánulásával megzavarta a társulatot ünneplő közönséget...

Tavaly ősszel a Magyar Fesztivál Balett működésének támogatására 130 millió forintot kapott Orbán Viktor miniszterelnök személyes döntésére, ami ellen nyílt levélben tiltakozott több mint negyven táncművész. „A táncművészszakma azt szeretné, ha a törvényben előírt jogok és kötelezettségek mindenki számára egyformán kötelezőek lennének, és a támogatások mértékét minden esetben a törvényi szabályozás határozná meg" – írták levelükben. (2012-ben az összes független tánctársulatnak együttesen 212 millió állami pénz jutott). A petíció aláírói között volt többek között Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője; Kiss János, a Győri Balett igazgatója; Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője; Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett megbízott igazgatója; Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora, Krámer György és Novák Ferenc táncművész-koreográfus.
A féléves munkájuk gyümölcse miatt örvendező táncosokat alázta meg azzal az illető, hogy hatalmas szócsővel a kezében számon kérte Markó Ivánt, hogy számoljon el arról a 130 millió forintról, amit a miniszterelnöki személyes keretből működésükhöz kapott. A társulat vezetője a közösségi oldalán ma is olvasható, Weöres Sándor egy tévéinterjúban elmondott Ki minek gondol című versével válaszolt az általa „kultúrterrorista provokációnak" minősített megnyilvánulásra. Markó Iván  – a magyar médiában kizárólag a Kisalföldnek –   úgy nyilatkozott, hogy döntése nem a művészetről, hanem az ellene, számára érthetetlenül megmozdult politikai erők „fondorlatáról, provokációjáról" szól.
      
– A fickót a közönség kitapsolta, kipfujolta, kifütyülte, mégis olyat tett, ami a magyar színjátszás történetében tudomásom szerint még nem fordult elő. Ezzel indult el az a lavina, ami addig gördült, hogy kimondjam: a Magyar Fesztivál Balett működését felfüggesztem – nyilatkozta lapunknak Markó Iván. – A Tragédia bemutatója nagyon fontos volt számomra, számunkra. Tökéletes díszlet, jelmezek, sok más egyéb, ami nagyon sokba került, és közben a támogatás ellenére többmilliónyi adósság gyűlt össze. A maximumot akartam, aminek ára van. Ilyen korábban is előfordult, és hála istennek mindig abban a pillanatban akadt jólelkű támogatónk. Most az igazi tragédia számomra az, hogy mindez minden jó szándékunk ellenére így alakult. A döntés nagyon nehéz volt, és azért bánt kegyetlenül, mert felelős vagyok a gyerekeimért és hálával tartozunk annak a tizenhét év alatt mellettünk álló több százezres közönségnek, akik szeretetükkel, bizalmukkal kitüntettek. Többek között azoknak a győrieknek, akik az említett botrányos előadás után „csak" egy ölelésre ott várakoztak a művészbejáró előtt. Érintésükből éreztem, hogy fontos nekik az üzenetünk.

Markó Iván elmesélte, hogy mikor elhatározása nyilvánosságra került, táncosai vele együtt könnyeztek a kényszerdöntés miatt. Mindenki sírt és válaszul vigasztalásként, erősítésként azt mondta nekik, hogy a színpadon ugyan mindenkor csodát tud tenni, de az életben nem rajta múlik, hogy mi történik. Megosztotta lapunkkal, hogy egyik táncosa azzal a mondattal kereste meg, amit akkor és ott nem értett, miszerint ő egy földön kívüli. Aztán mikor magyarázatot kért, minden világos lett: mélyek a gyökerei, ahogy egyetlen embernek sem. A jövőt illetően Markó Iván úgy nyilatkozott, ami biztos: a 2014-es könyvhétre megjelenik életrajzi kötetének első részlete, s ha a sors – ahogy fogalmazott –, a Jóisten úgy akarja, akkor a társulat élete is megy tovább.

Egy korszak véget ért

Kiss Jánost a Győri Balett olaszországi turnéján értük utol, aki kettős minőségében nyilatkozott a visszavonulásáról: – Mint a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke nagyon sajnálom, ha táncegyüttes szűnik meg az országban, de senki ne várja tőlem, hogy ezt a hírt ne érezzem át úgy is, mint akinek megadatott, hogy Markó Iván legtermékenyebb és legsikeresebb alkotói korszakának a részese lehetett. A közös múlt összeköt minket, és történt, ami történt, a Győri Balett sikereit 1979 és 1991 között Markó Iván neve jegyzi. Koreográfusként velünk mutatkozott be először A Nap szeretteiben, az, hogy Győrben megalakulhatott a balettegyüttes, forradalmi tett volt.
A kérdésre, hogy Markó Iván bevont-e valakit a döntésébe, Kiss János elmondta: szerinte nem, „Iván mindig önálló döntéseket hozott". Szakmai segítséget sem kért, a Magyar Fesztivál Balett nem volt tagja a szövetségnek, pályázatokon nem vett részt.
Markó Iván a Győri Balettől való távozásával magával vitte koreográfiáinak jogát is, s hogy ezeket esetleg újra bemutathassa a társulat, Kiss János így reagált: – Biztos, hogy nem lesz erre lehetőségünk, nem tudom elképzelni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszik vagy vezet? A kettőt együtt próbálta három sofőr a megyében

Két sofőrnek a helyszínen vették el vezetői engedélyét, a harmadik férfitől nem volt mit:… Tovább olvasom